Bevilger 105 millioner til å løse AAP-problemene

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har fått mye kritikk for regelinnstrammingen for arbeidsavklaringspenger. I revidert nasjonalbudsjett bevilges til sammen 105 millioner kroner i avbøtende tiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har fått mye kritikk for regelinnstrammingen for arbeidsavklaringspenger. I revidert nasjonalbudsjett bevilges til sammen 105 millioner kroner i avbøtende tiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengere regler for arbeidsavklaringspenger (AAP) har skapt debatt. Nå bevilges 105 millioner kroner til å avbøtende tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Dagbladet , som har fått innblikk i endringene som legges fram i revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

– Noe av den sterkeste kritikken har gått ut på at mange har mistet ytelsen før Nav har fått behandlet søknaden om videreføring. Derfor gir vi 15 millioner kroner ekstra til økt saksbehandlingskapasitet i Nav i revidert nasjonalbudsjett, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til avisen.

Regelinnstrammingen har ført til at flere blir skjøvet over på økonomisk sosialhjelp. Mens arbeidsavklaringspenger er en trygdeytelse finansiert av staten, utbetaltes sosialhjelp av kommunene.

Hauglie opplyser at 90 millioner skal gå til kompensasjon for kommunenes økte utgifter som følge av AAP-endringene. Bevilgningen blir derimot ikke øremerket.

Nav har tidligere anslått at kommunene har fått 170 millioner kroner i økte utgifter til sosialhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV reagerer

Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV er ikke imponert over regjeringens bevilgninger. Andersen er leder i kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Regjeringen har kastet folk ut i fattigdom og skjøvet regninga over på kommunene. Nå kommer de med småpenger til kommunene og Nav og later som om det er nok for å bøte på uretten mot dem som er rammet, sier Andersen til NTB.

Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV. Foto: Dagsavisen
Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV. Foto: Dagsavisen

– De usosiale innstrammingene må fjernes. Nav må få penger både til nok ansatte og nødvendige tiltak, og kommunene må få kompensert sin merutgifter. Det har de ikke fått, fortsetter hun.

Nedgang i utbetalinger

Fra årsskiftet 2018 ble regelverket for å få innvilget AAP strammet inn. Blant annet ble ordinær periode med AAP redusert fra fire til tre år, og det ble innført en toårsgrense på hvor lenge man kan få AAP utover ordinær stønadsperiode. I tillegg stilles strengere krav til redusert arbeidsevne som følge av sykdom eller skade.

Målet med endringene var å få flere mottakere av AAP tilbake i jobb raskere.

I 2018 ble det utbetalt 32,1 milliarder kroner i arbeidsavklaringspenger. Det var en nedgang på 5 prosent fra året før.