Slik unngår du å havne i samboerfella

Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre er kvinner veldig ofte taperne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren er høytid for å kjøpe bolig, der mange par kjøper også sin første felles bolig.

– Dessverre er kvinner veldig ofte taperne, sier kommunikasjonsansvarlig for anbudstjenesten Lån.no, Kim Arne Hammerstad, i en pressemelding.

Det å ta opp felles lån er ifølge meldingen i de aller fleste tilfeller uproblematisk, så lenge begge i forholdet går inn med like mye egenkapital og deler lånet likt.

– Problemet er at vi ser at mange par som kjøper bolig hvor den ene går inn med mye mer egenkapital enn den andre. Ikke alle vet at det kan få dramatiske konsekvenser for eierforholdet, sier Hammerstad i meldingen.

Dette er mulig å løse ved å dele de månedlige låneutgiftene med basis i hvor mye egenkapital hver går inn med når boligen kjøpes. Ved å dele låneutgiftene med basis i egenkapitalfordelingen vil den personen som gikk inn med minst egenkapital i boligkjøpet stå sterkere enn hvis låneutgiftene blir delt likt, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre ser vi at kvinner ofte kommer dårligst ut av samlivsbrudd. I snitt er mannen tre år eldre enn kvinnen i et forhold, og dermed har hatt lengre tid på å jobbe seg opp egenkapital, men også det faktum at det fremdeles er slik at menn ofte tjener mer enn kvinner. Derfor er det viktig at man er bevisst på dette når man bestemmer seg for å kjøpe bolig sammen, forklarer Hammerstad.

Uansett hvordan man velger å fordele egenkapital og låneutgifter i forbindelse med boligkjøp råder Hammerstad til å lage avtaler hvor eierforhold avklares på verdifulle ting i forholdet.

Les også:

Dette er rettighetene dine ved flystreik

Toro tilbakekaller seks ferdigretter

Sjekk dette fradraget - du kan ha krav på mer enn du tror

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no