Finans Norge: – Vi vil ikke forsere overgangen til kontantfritt samfunn

Tom Staavi er informasjonsdirektør i Finans Norge.
Tom Staavi er informasjonsdirektør i Finans Norge. Foto: Finans Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansnæringens interesseorganisasjon vil følge opp regjeringens kontante ordre men mener likevel vi må forberede oss på en kontantfri hverdag i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dersom bankene ikke raskt, og senest innen utgangen av 2019, samler seg om hensiktsmessige fellesløsninger, eller hver for seg inngår avtaler som på annen måte sikrer alle bankkunder tilgang til et tilfredsstillende kontanttilbud, vil departementet se på hvordan bankenes plikter bør presiseres i lov eller forskrift», står det i finansmarkedsmeldingen lagt fram hos Kongen i statsråd i dag, fredag.

– Dette er den beste setningen jeg har hørt på årevis, sier Tina Stenseth, lederen av foreningen «Ja til kontanter», som har om lag 43.000 medlemmer.

Tina Stenseth leder «Ja til kontanter» og er tidligere næringsdrivende. Foto: Privat
Tina Stenseth leder «Ja til kontanter» og er tidligere næringsdrivende. Foto: Privat

I meldingen advarer Norges Bank om at kostnadshensyn og andre forhold har gjort at enkelte forretningsdrivende har uttalt at de vil nekte å akseptere kontanter på utsalgssteder.

Dette undergraver bankenes kontantplikt og retten til å betale med kontanter, mener Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har de sett med bekymring på utviklingen og har bedt finansminister Siv Jensen om en lovendring. Dette gjenspeiles i finansmarkedsmeldingen.

Bakgrunn: Bankene får kniven på strupen av departementet

– Må gjøre noe med smutthullene

– Kontantbruken er under press fordi stadig flere handler mot det loven forteller og sier at her er det kontantløst. Og så legger bankene ned filialer, dermed er det ikke lenger så lett å gå i en bank å betale med penger eller ta ut penger. Filialene er nesten ikke eksisterende, uttalte statssekretær Geir Olsen tidligere i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så lenge det finnes smutthull i loven, så må vi gjøre noe med det, sier Stenseth. – Det er klart at kontanter er dyrere å håndtere enn digitale løsninger og at det er enorme besparelser å hente for forretninger og banker om å droppe dem. Men dette kan ikke være det eneste hensynet. Det finnes cyberkriminalitet og sårbarhet i digitale løsninger også. Beredskap og valgfrihet for forbrukerne bør veie tungt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Praktisk problem

For to år siden foreslo et Høyre-utvalg om å fase ut kontanter i butikker innen tre år, for å få en raskere overgang til et samfunn uten mynter og sedler.

Forslaget fikk støtte fra blant annet Finans Norge og Politiets Fellesforbund, som mener det vil utløse store gevinster og forebygge svart økonomi og kriminalitet

– Bankene vil naturligvis levere på den plikten som gjelder. De problemstillingene som er knyttet til etterlevelsen er av praktisk art, sier informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, til ABC Nyheter.

Han viser til at Finans Norge og Bits AS (finansnæringens infrastrukturselskap) etablerte i februar 2019 et prosjekt for å vurdere konkrete samarbeidsløsninger. Målet er å komme frem til et forslag som kan legges frem for bankene senere i 2019.

– Mener dere at regjeringen dytter i feil retning? Burde man heller akselere overgangen til et kontantfritt samfunn?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen intensjon om å forsere overgangen til et kontantfritt samfunn, sier Staavi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det beste hadde vært om vi ble helt kontantløse

Finanstilsynet vil ha «nærbanker»

– Men vårt utgangspunkt har vært at kontantbruken faller fordi folk slutter å bruke dem og stadig flere av oss er nær kontantfrie. Det betyr at vi må forberede oss på en kontantfri hverdag. Men inntil det skjer, er det vår plikt å håndtere kontanter mest mulig effektivt, sikkert og billig samtidig som bruken faller. Det er her utfordringene og de praktiske problemene ligger, sier han.

Finanstilsynet ser positivt på prosjektet til Finans Norge og Bits AS og vil følge det opp.

«Samtidig viser Finanstilsynet til at det er usikkerhet om det fremtidige kontanttilbudet, bl.a. fordi en del banker har gitt uttrykk for at de ikke trenger å sikre sine kunder tilgang på kontanter. Finanstilsynet mener derfor at det er behov for å fastsette i forskrift at alle banker har plikt til å ha løsninger som gir kundene mulighet for innskudd og uttak av kontanter i tilknytning til, eller innen rimelig avstand fra, kundens nærmeste lokalsenter», går det fram av meldingen.