Kontanter i samfunnet:– Nå må Siv Jensen få ut fingeren

Fredag legger finansminister Siv Jensen fram finansmarkedsmeldingen. Det er ventet at hun tar tak i kontantene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fredag legger finansminister Siv Jensen fram finansmarkedsmeldingen. Det er ventet at hun tar tak i kontantene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag legger Siv Jensen fram regjeringens finansmarkedsmelding - vil hun da gjøre noe med kontanter?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag legges årets finansmarkedsmelding fram for Kongen i statsråd. I denne er det forventet at finansminister Siv Jensen vil si noe om kontantenes rolle i samfunnet. Og om lovene som regulerer dette.

– Jeg forventer at det kommer noe i meldingen, alt annet vil være særdeles spesielt, sier finanspolitisk talsperson i Senterpartiet Sigbjørn Gjelsvik.

Vil ha frihet: Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

En liten oppfriskning

Det begynte med Elkjøp helt i starten av året. ABC Nyheter meldte da at den engelskeide elektrokjeden kunngjorde at underkjeden Phonehouse ville bli kontantfri. Argumentene, kort fortalt, var at få kjøpte de nyeste modellene av mobiltelefoner kontant. Og at de hadde loven på sine side.

Akkurat dette er litt ullent. For om loven strides de lærde. Allerede dagen etter uttalte justisdepartementet til ABC Nyheter at det nok var slik at Elkjøp hadde loven på sin side, fordi de var en kjede med flere butikker. Så fremt det var mulig å betale med kontanter i en av kjedens butikker, var det innenfor loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven det vises til er finansavtaleloven og sentralbankloven. Disse finner du mer informasjon om i faktaboksen til høyre. Men essensen er at tilbydere av tjenester som krever betaling, i henhold til loven må legge til rette for at du skal kunne betale med kontanter.

Dette venter vi på: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Om departementet mener Elkjøp følger loven, mener Forbrukerrådet det motsatte. Men hva har det å si, påpekte fagdirektør Jorge Jensen til ABC Nyheter den gang, for det er ingen som er satt til å føre tilsyn med dem som bryter loven. Og det er ingen sanksjonsmuligheter for å straffe lovbryterne som ikke lar kundene få betale med kontanter.

Interesseorganisasjonen JA til kontanter sier til ABC Nyheter på dette tidspunktet at de har forståelse for at samfunnet blir mer og mer digitalisert, men at de ønsker den valgfriheten loven gir dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For dumt, mener flere politikere, og Finansdepartementets statssekretær Geir Olsen (V) sier til ABC Nyheter at departementet ser på smutthullene i loven.

Det er vel og bra, for like etter kan ABC Nyheter fortelle at ved landets største sykehus, Oslo Universitetssykehus, er det tilnærmet lik umulig å betale med kontanter. Umulig å betale med kontanter er det også hos frisørkjeden Cutters.

Bakgrunn : Elkjøp går kontantløst: Gir grunn til bekymring, mener stortingsrepresentant

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

Vet du om andre som ikke tar i mot kontanter? Tips journalisten.

Sentralbanken på banen

Det gikk knappe tre uker fra Elkjøps kunngjøring til sentralbanksjef Øystein Olsen kom på banen. Han hadde registrert mediedekningen av de forskjellige lovtolkningene. Sentralbanken tok grep og sendte et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) der han ber om en lovendring. Olsen er bekymret for forbrukernes svekkede muligheter. I brevet, som ABC Nyheter fikk innsyn i, foreslås det at Forbrukertilsynet gis myndighet til å sanksjonere mot bedrifter som bryter loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter

– Vi har ikke hatt noen dialog med departementet om dette, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet nå. Han legger til at en slik endring nok kommer i Justisdepartementets arbeid med finansavtaleloven.

For det er ikke bare butikkene som ønsker kontantfrihet, også bankene ønsker det. Kontanter koster mer enn de smaker, og konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank1 Østlandet har uttalt til ABC Nyheter at det beste ville vært om samfunnet hadde vært fritt for kontanter.

Lomma full: Stordalen har aldri hatt så mye cash

– Kontantbetaling må sikres

Etter at brevet til finansminister Jensen ble sendt, har ABC Nyheter ved flere anledninger forsøkt å få kommentarer fra departementet, uten å lykkes. Det er i epost og over telefonen blitt henvist til Finansmarkedsmeldingen regjeringen vil legge frem i april. Eller snarere fredag denne uken. Og til den stilles det klare forventninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Roy Steffensen forventer tiltak. Foto: Martin Huseby Jensen
Roy Steffensen forventer tiltak. Foto: Martin Huseby Jensen

– Jeg håper det kommer noe som tydeliggjør at retten til kontantbetaling sikres. Folk har en forventning om å kunne betale med kontanter, men får ikke det. Derfor må loven sikres, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til ABC Nyheter.

For to år siden var han saksordfører i Stortinget for å få flertallet i forsamlingen til å be regjeringen sikre retten til å betale med kontanter. Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Geir Pollestad sto bak forslaget som ikke ført fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sp nedstemt om retten til kontantbetaling

– Det er plasser hvor det er åpenbart at folk ønsker å betale med kontanter, men ikke får det. Kommer det ikke i meldingen er det noe Stortinget bør se på, sier Steffensen.

Noen sier ja: Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Forventer tiltak

Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet sier til ABC Nyheter at det sier noe om tålmodigheten når et medlem av et av regjeringspartiene mener Stortinget må ta tak om ikke regjeringen gjør det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er interessant at en representant fra et regjeringsparti må formulere seg på en slik måte. Dette illustrerer at det er overmodent for å ta grep, sier Gjelsvik.

Han viser til stadig flere historier om folk som ikke får det tilbudet de kan

Sigbjørn Gjelsvik forventer tiltak foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sigbjørn Gjelsvik forventer tiltak foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

forvente, eller som de ifølge loven har krav på, på grunn av at de vil gjøre opp for seg med kontanter. Han mener at når sentralbanksjefen er så tydelig, så er det grunn til å forvente at regjeringen tar grep.

Andre sier nei: – Det skal ikke være lov å nekte kontanter

– Nå må Siv Jensen få fingeren ut. Jeg forventer at det kommer noe i meldingen, alt annet vil være særdeles spesielt.

I fjorårets melding var dette også tema.

– Jeg har klare forventninger om at det nå skal komme noe. Vi har etterlyst nye tiltak både hva gjelder oppfølging av bankene og andre aktører over flere år. Vi har ønsket å se på behovet for å gjøre endringer og innstramminger i lovverket som sørger for at kontanter skal være tvungent betalingsmiddel. Slik at retten til å gjøre opp for seg, innskudd og uttak med kontanter blir reell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Best uten cash: – Det beste hadde vært om vi ble helt kontantløse

Må ha fullgodt alternativ

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) sitter i næringskomiteen på Stortinget. Han engasjerte seg i saken da han opplevde at debatten ville bidra til å fase ut kontantene fra samfunnet på et langt tidligere stadium enn han mente var riktig. Løvaas sier at han ser at det er ulemper ved kontanter, som at de gir et lett bytte for svart økonomi, men fordelene er større enn ulempene.

Jeg håper at vi ikke aktivt og politisk skal styres mot kontantfritt samfunn, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

Kårstein Eidem Løvaas forventer tiltak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kårstein Eidem Løvaas forventer tiltak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg blir overrasket hvis denne meldingen legger opp til at kontanter blir faset ut aktivt. På sikt vil kontanter forsvinne, men man må da ha et fullgodt alternativ. Det alternativet må kunne fungere uten batteri.

Høyre-politikeren deler sentralbanksjefens bekymring for at forbrukerne mister mulighetene til å betale med kontanter, og viser til at dagens digitale løsninger ikke er fullgode, samt at mange brukere heller ikke er digitale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten, sier han, er det en grunn til at kontanter er med på beredskapslisten:

– De er de eneste som er ett hundre prosent sikre i en situasjon som strekker seg over tid, sier Løvaas.

Elkjøp er fornøyd: – Vi snur ikke nå

Kontantbruken kuttes

Som mange andre, er også Løvaas med på at kontantene før eller siden vil bli faset ut av samfunnet. Ser vi på statistikk fra Norges Bank, er antall kontanter i omløp redusert fra i overkant av 50 milliarder i 2009, til 43,8 milliarder i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra 2017 viser at det ble gjort 16,8 prosent færre kontantuttak fra minibanker det året enn året før. Totalt ble det tatt ut 69,8 milliarder kroner fra minibankene i 2017, 12,2 prosent mindre enn året før. Men folk tar også ut kontanter når de handler, i snitt 482 kroner i 2017. For to år siden ble det tatt ut 31,1 milliarder kroner tilknyttet varehandel. Fjorårets tall er ventet fra Norges Bank 23. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går vi tilbake til utgangspunktet, altså Elkjøp, har de praktisert kontantfrihet i 28 butikker i snart fire måneder. Nordisk kommunikasjonssjef Christian Kamhaug sier til ABC Nyheter at de så langt ikke har opplevd nedgang i besøk eller kjøp hos Phonehouse-butikkene. Han poengterer at kundetilfredsheten er gått opp ett prosentpoeng.

Vi har enkelte kunder som krever å betale med kontanter og disse tilfellene har vi stort sett løst i butikk. Vi må si oss meget fornøyd med erfaringen så langt, sier Kamhaug.

Han forteller at i Sverige ble kjeden kontantfri som følge noen stygge ran. I Danmark, hvor de ikke har Phonehouse-kjeden, er det ingen planer om å bli kontantløse i Elkjøps øvrige butikker, selv om loven eventuelt skulle endres og bli mer liberalisert.

Her finner du hele vår dekning: