Meny

Flere unge blir uføretrygdet når NAV stiller krav

Når unge må opp om morran for å rake løv på gravlunden i kommunen eller å gå på et jobbsøkerkurs, søker mange seg heller til vanlige jobber eller utdanning på egen hånd, viser forskning. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix, Shutterstock

Men det er også mange av de unge som forsvinner fra sosialhjelpen som forskerne ikke aner hvor blir av.

Flere forlater sosialhjelp når det stilles krav til at de skal gjøre noe for pengene.

Dette finner de aller fleste forskere som har studert dette, både i Norge og internasjonalt.

Dette finner også Espen Steinung Dahl, stipendiat ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo, ut i sin studie. Men hans studie, som fortsatt er under arbeid, skiller seg likevel fra alle andre.

De fleste finner nemlig ut at aktivitetsplikt fører til at ungdommene blir mer selvhjulpne. Dette finner ikke Dahl. Han presenterte nylig sine foreløpige funn på et seminar på OsloMet.

Det hjelper å stille krav

Fra 1. januar 2017 ble norske kommuner pålagt å kreve at arbeidsføre under 30 år skal jobbe for sosialhjelpen.

Dahl har i en registerstudie undersøkt sosialhjelpsmottakere under 30 år i perioden 2010 og 2015, altså før aktivitetsplikten ble lovfestet. I denne perioden var det likevel mange flere kommuner som benyttet seg av aktivitetsplikt.

Han sammenlikner de kommunene som krever noe av de unge sosialhjelpsmottakerne med de som ikke gjør det. Da finner han ut at de som krever noe av mottakerne, får færre sosialklienter.

– Jeg finner ingen økt andel som er i jobb. Heller ikke i jobber som kun krever videregående skole. Det er faktisk færre i denne aldersgruppa som kommer i jobb i kommuner som krever arbeidsplikt.

Les også:

Flere på uføretrygd

Dahl har ikke koblet datasettet sitt til utdanningsdata. Det kan derfor være at flere av disse ungdommene går tilbake til videregående skole. Men det er høyst usikkert hvor mange av dem blir av.

Noen skyves videre i trygdesystemet. Forskeren fant ut at aktivitetsplikten gir en økning i andelen ungdom på uføretrygd.

– En forklaring kan være at aktivitetsplikten gjør at NAV får tettere kontakt med mottakerne og oppdager underliggende helseproblem som er årsaken til at de ikke kan jobbe.

Både en god og en dårlig nyhet

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant og leder av Oslo Høyre, var til stede på seminaret og kommenterte forskningen.

Espen Steinung Dahl har funnet at flere unge blir uføretrygdet når det stilles krav til sosialhjelpen. Dette mener Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde ikke nødvendigvis er en dårlig nyhet. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Hun mener at det er bekymringsfullt at flere unge blir uføretrygdet. Men det er ikke bare en dårlig nyhet, sa hun.

– Fra 2000 og utover er det flere barn og unge som vokser opp med alvorlige sykdommer og som får uføretrygd den dagen de fyller 18 år. Vi snakker her om barn med store psykiske utviklingshemminger og funksjonshemminger. Er det noe jeg er villig til å betale skatt til, så er det å sikre inntekten og velferden til nettopp disse.

Det er altså viktig å huske på at det ikke er friske 25–åringer som plutselig settes på uføretrygd fordi vi ikke hva vi skal gjøre med dem, minnet hun om.

Les også:

Er det en bryderieffekt?

Men unge utgjør en liten andel av alle uføretrygdede. De kan ikke alene forklare hvor det blir av alle unge som blir borte fra sosialhjelpen.

Mange har snakket om «bryderieffekt».

Når unge må opp om morgenen for å rake løv på gravlunden i kommunen eller å gå på et jobbsøkerkurs, søker mange seg heller til vanlige jobber eller utdanning på egen hånd.

Bryderiet kan også medføre at personer forsvinner fra trygdesystemet og blir mer avhengige av andre som kan forsørge dem, da sannsynligvis familiemedlemmer.

Noen kan også gå til kriminalitet og prostitusjon. Flere trygdeforskere har derfor vært skeptiske til denne utviklingen. Dette skrev forskning.no om i 2016.

Men det kan også være slik at aktiviteten øker kompetansen til de unge sånn at de lettere kan søke seg jobber eller begynne å studere.

Les også:

Forskjell på hvor du er født

Dahl finner ut at det er spesielt 19- og 20-åringene som forsvinner fra sosialhjelpen når det stilles krav til dem.

Personer som er født i Norge, blir i liten grad påvirket. Men personer født i lavinntektsland forsvinner i mye større grad.

– I denne gruppa er sosialhjelp klart mer vanlig, derfor blir det også et større rom for påvirkning, sier forskeren.

Men han finner ikke at de som er født i lavinntektsland, i større grad søker seg til arbeidsmarkedet.

Stor variasjon i hva NAV-kontorene krever

Dahl, som til daglig er ansatt i arbeids- og velferdsetaten (NAV) har hovedsakelig benyttet seg av registerdata i sin studie.

Men disse dataene sier ikke noe om hvilke vilkår NAV-kontorene bruker. Derfor har han også brukt spørreundersøkelser rettet mot NAV-kontorene for å kartlegge dette. Disse undersøkelsene er gjort både før og etter lovendringen i 2017.

Det er stor variasjon i hva NAV-kontorene krever av de unge mottakerne.

Det hele virker nokså tilfeldig, mener han.

Noen bruker ikke vilkår i det hele tatt. Noen krever at ungdommene skal rydde i parker og jobbe i kantiner store deler av arbeidsdagen. Noen mener det er tilstrekkelig at ungdommene deltar på en jobbklubb eller lignende noen timer i uka.

I de kommunene der NAV krever aller mest, forsvinner flest fra sosialhjelpen. I de kommunene som ikke krever så mye, finner ikke Dahl noen særlig endring.

Les også:

NAV-ansatte positive til aktivitetsplikten

De fleste kommuner rapporterer at de har positive erfaringer med aktivitetsplikten, forteller forskeren.

De mener at brukerne kommer seg oftere ut av en passiv tilværelse. De tror også at de unge får verdifull kompetanse som gjør at de og kommer seg lettere i jobb. De mener at dette hindrer misbruk av sosialhjelp.

Også forskerne Heidi Moen Gjersøe og Anne Leseth ved OsloMet kan bekrefte at NAV-ansatte er positive til lovendringen. De forsker på hvilke erfaringer de som jobber ved NAV-kontorene og brukerne har med aktivitetsplikt.

De er overrasket over hvor positive begge gruppene er til det at det nå stilles mye mer krav til unge sosialhjelpsmottakere.

Mer rom for å jobbe faglig

De ansatte mener at krav om aktivitet har skapt mer rom for å jobbe faglig med de unge, forteller de to forskerne.

De fleste NAV-ansatte mener at det er positivt å stille krav om aktivitet for de yngste sosialhjelpsmottakerne finner forskerne Heidi Moen Gjersøe og Anne Leseth . Foto: Siw Ellen Jakobsen

Aktivitetsplikten gjør at de får mer ansikt-til-ansikt kontakt med ungdommene. De ser mer på dette som en form for omsorg enn en mulighet for sanksjonering, selv om de også må bruke sanksjoner.

Men de NAV-ansatte opplever også at lovendringen innebærer mer byråkrati. Mange sier at de gjør som de alltid har gjort.

At mottakerne er så unge gjør det mer legitimt å stille krav til dem, tror forskerne. De tror det er mye av årsaken til at aktivitetsplikten ikke er så kontroversiell blant sosionomene.

– Det er nok noen som oppfatter det enklere å være streng med de unge, sier Gjersøe.

Les også:

Vil gjerne stå opp om morran

Også de fleste ungdommene er positive til det å møte opp om på en aktivitet på morran og bli stilt krav til, forteller Leseth. Mange har jo snudd døgnet, og foreldre har gitt opp.

Hun forteller at det som karakteriserer disse ungdommene, er at de har falt ut ganske tidlig og har hatt mye trøbbel i oppveksten. I noen kommuner er det også snakk om sosial arv. Flere i familien går på sosialhjelp.

Men i mange kommuner er det lite aktiviteter for disse ungdommene. Det går ofte fra tiltak på tiltak og har korte kontrakter.

Hvis det er et vanskelig arbeidsmarked i kommunen føles mye av aktivitetene ganske meningsløse for ungdommene, sier hun.

Les også:

Hva med de over 30 år?

Nå ønsker Høyre å innføre aktivitetsplikt også for sosialhjelpsmottakere over 30 år.

Aktivitetsplikt var også viet stor plass hos Sysselsettingsutvalget, som nylig avga en rapport. Også de foreslo også at aktivitetsplikten skal innføres for dem over 30 år.

– Høyre har skrytt veldig mye av at vi har innført aktivitetsplikt, innrømmer Heidi Nordby Lunde.

Hun mener at det lyder som musikk i ørene til mange Høyre-folk at ungdom på sosialhjelp må stå opp om morran. Men hun er ikke så overbevist om at det vil bli så enkelt å videreføre aktivitetsplikten til de over 30 år.

For mange unge handler det om å få struktur i hverdagen sin og få avklart om det er noen fag de trenger for å avslutte videregående skole eller komme i annen aktivitet, sier Lunde.

– Men når vi utvider dette til de som er eldre skal vi være veldig påpasselig med hvilke aktiviteter som tilbys. Vi må også være oppmerksom på at det er store geografiske variasjoner i hvilke jobber som fins der ute.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang
Siste nytt
19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang
Populært