Flere unge blir uføretrygdet når NAV stiller krav

Når unge må opp om morran for å rake løv på gravlunden i kommunen eller å gå på et jobbsøkerkurs, søker mange seg heller til vanlige jobber eller utdanning på egen hånd, viser forskning. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix, Shutterstock
Når unge må opp om morran for å rake løv på gravlunden i kommunen eller å gå på et jobbsøkerkurs, søker mange seg heller til vanlige jobber eller utdanning på egen hånd, viser forskning. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix, Shutterstock

Men det er også mange av de unge som forsvinner fra sosialhjelpen som forskerne ikke aner hvor blir av.

Flere forlater sosialhjelp når det stilles krav til at de skal gjøre noe for pengene.

Dette finner de aller fleste forskere som har studert dette, både i Norge og internasjonalt.

Dette finner også Espen Steinung Dahl, stipendiat ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo, ut i sin studie. Men hans studie, som fortsatt er under arbeid, skiller seg likevel fra alle andre.

De fleste finner nemlig ut at aktivitetsplikt fører til at ungdommene blir mer selvhjulpne. Dette finner ikke Dahl. Han presenterte nylig sine foreløpige funn på et seminar på OsloMet.

Det hjelper å stille krav

Fra 1. januar 2017 ble norske kommuner pålagt å kreve at arbeidsføre under 30 år skal jobbe for sosialhjelpen.

Dahl har i en registerstudie undersøkt sosialhjelpsmottakere under 30 år i perioden 2010 og 2015, altså før aktivitetsplikten ble lovfestet. I denne perioden var det likevel mange flere kommuner som benyttet seg av aktivitetsplikt.

Han sammenlikner de kommunene som krever noe av de unge sosialhjelpsmottakerne med de som ikke gjør det. Da finner han ut at de som krever noe av mottakerne, får færre sosialklienter.

– Jeg finner ingen økt andel som er i jobb. Heller ikke i jobber som kun krever videregående skole. Det er faktisk færre i denne aldersgruppa som kommer i jobb i kommuner som krever arbeidsplikt.

Les også:

Flere på uføretrygd

Dahl har ikke koblet datasettet sitt til utdanningsdata. Det kan derfor være at flere av disse ungdommene går tilbake til videregående skole. Men det er høyst usikkert hvor mange av dem blir av.

Noen skyves videre i trygdesystemet. Forskeren fant ut at aktivitetsplikten gir en økning i andelen ungdom på uføretrygd.

– En forklaring kan være at aktivitetsplikten gjør at NAV får tettere kontakt med mottakerne og oppdager underliggende helseproblem som er årsaken til at de ikke kan jobbe.

Både en god og en dårlig nyhet

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant og leder av Oslo Høyre, var til stede på seminaret og kommenterte forskningen.

Espen Steinung Dahl har funnet at flere unge blir uføretrygdet når det stilles krav til sosialhjelpen. Dette mener Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde ikke nødvendigvis er en dårlig nyhet. Foto: Siw Ellen Jakobsen
Espen Steinung Dahl har funnet at flere unge blir uføretrygdet når det stilles krav til sosialhjelpen. Dette mener Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde ikke nødvendigvis er en dårlig nyhet. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Hun mener at det er bekymringsfullt at flere unge blir uføretrygdet. Men det er ikke bare en dårlig nyhet, sa hun.

– Fra 2000 og utover er det flere barn og unge som vokser opp med alvorlige sykdommer og som får uføretrygd den dagen de fyller 18 år. Vi snakker her om barn med store psykiske utviklingshemminger og funksjonshemminger. Er det noe jeg er villig til å betale skatt til, så er det å sikre inntekten og velferden til nettopp disse.

Det er altså viktig å huske på at det ikke er friske 25–åringer som plutselig settes på uføretrygd fordi vi ikke hva vi skal gjøre med dem, minnet hun om.

Les også:

Er det en bryderieffekt?

Men unge utgjør en liten andel av alle uføretrygdede. De kan ikke alene forklare hvor det blir av alle unge som blir borte fra sosialhjelpen.

Mange har snakket om «bryderieffekt».

Når unge må opp om morgenen for å rake løv på gravlunden i kommunen eller å gå på et jobbsøkerkurs, søker mange seg heller til vanlige jobber eller utdanning på egen hånd.

Bryderiet kan også medføre at personer forsvinner fra trygdesystemet og blir mer avhengige av andre som kan forsørge dem, da sannsynligvis familiemedlemmer.

Noen kan også gå til kriminalitet og prostitusjon. Flere trygdeforskere har derfor vært skeptiske til denne utviklingen. Dette skrev forskning.no om i 2016.

Men det kan også være slik at aktiviteten øker kompetansen til de unge sånn at de lettere kan søke seg jobber eller begynne å studere.

Les også:

Forskjell på hvor du er født

Dahl finner ut at det er spesielt 19- og 20-åringene som forsvinner fra sosialhjelpen når det stilles krav til dem.

Personer som er født i Norge, blir i liten grad påvirket. Men personer født i lavinntektsland forsvinner i mye større grad.

– I denne gruppa er sosialhjelp klart mer vanlig, derfor blir det også et større rom for påvirkning, sier forskeren.

Men han finner ikke at de som er født i lavinntektsland, i større grad søker seg til arbeidsmarkedet.

Stor variasjon i hva NAV-kontorene krever

Dahl, som til daglig er ansatt i arbeids- og velferdsetaten (NAV) har hovedsakelig benyttet seg av registerdata i sin studie.

Men disse dataene sier ikke noe om hvilke vilkår NAV-kontorene bruker. Derfor har han også brukt spørreundersøkelser rettet mot NAV-kontorene for å kartlegge dette. Disse undersøkelsene er gjort både før og etter lovendringen i 2017.

Det er stor variasjon i hva NAV-kontorene krever av de unge mottakerne.

Det hele virker nokså tilfeldig, mener han.

Noen bruker ikke vilkår i det hele tatt. Noen krever at ungdommene skal rydde i parker og jobbe i kantiner store deler av arbeidsdagen. Noen mener det er tilstrekkelig at ungdommene deltar på en jobbklubb eller lignende noen timer i uka.

I de kommunene der NAV krever aller mest, forsvinner flest fra sosialhjelpen. I de kommunene som ikke krever så mye, finner ikke Dahl noen særlig endring.

Les også:

NAV-ansatte positive til aktivitetsplikten

De fleste kommuner rapporterer at de har positive erfaringer med aktivitetsplikten, forteller forskeren.

De mener at brukerne kommer seg oftere ut av en passiv tilværelse. De tror også at de unge får verdifull kompetanse som gjør at de og kommer seg lettere i jobb. De mener at dette hindrer misbruk av sosialhjelp.

Også forskerne Heidi Moen Gjersøe og Anne Leseth ved OsloMet kan bekrefte at NAV-ansatte er positive til lovendringen. De forsker på hvilke erfaringer de som jobber ved NAV-kontorene og brukerne har med aktivitetsplikt.

De er overrasket over hvor positive begge gruppene er til det at det nå stilles mye mer krav til unge sosialhjelpsmottakere.

Mer rom for å jobbe faglig

De ansatte mener at krav om aktivitet har skapt mer rom for å jobbe faglig med de unge, forteller de to forskerne.

De fleste NAV-ansatte mener at det er positivt å stille krav om aktivitet for de yngste sosialhjelpsmottakerne finner forskerne Heidi Moen Gjersøe og Anne Leseth . Foto: Siw Ellen Jakobsen
De fleste NAV-ansatte mener at det er positivt å stille krav om aktivitet for de yngste sosialhjelpsmottakerne finner forskerne Heidi Moen Gjersøe og Anne Leseth . Foto: Siw Ellen Jakobsen

Aktivitetsplikten gjør at de får mer ansikt-til-ansikt kontakt med ungdommene. De ser mer på dette som en form for omsorg enn en mulighet for sanksjonering, selv om de også må bruke sanksjoner.

Men de NAV-ansatte opplever også at lovendringen innebærer mer byråkrati. Mange sier at de gjør som de alltid har gjort.

At mottakerne er så unge gjør det mer legitimt å stille krav til dem, tror forskerne. De tror det er mye av årsaken til at aktivitetsplikten ikke er så kontroversiell blant sosionomene.

– Det er nok noen som oppfatter det enklere å være streng med de unge, sier Gjersøe.

Les også:

Vil gjerne stå opp om morran

Også de fleste ungdommene er positive til det å møte opp om på en aktivitet på morran og bli stilt krav til, forteller Leseth. Mange har jo snudd døgnet, og foreldre har gitt opp.

Hun forteller at det som karakteriserer disse ungdommene, er at de har falt ut ganske tidlig og har hatt mye trøbbel i oppveksten. I noen kommuner er det også snakk om sosial arv. Flere i familien går på sosialhjelp.

Men i mange kommuner er det lite aktiviteter for disse ungdommene. Det går ofte fra tiltak på tiltak og har korte kontrakter.

Hvis det er et vanskelig arbeidsmarked i kommunen føles mye av aktivitetene ganske meningsløse for ungdommene, sier hun.

Les også:

Hva med de over 30 år?

Nå ønsker Høyre å innføre aktivitetsplikt også for sosialhjelpsmottakere over 30 år.

Aktivitetsplikt var også viet stor plass hos Sysselsettingsutvalget, som nylig avga en rapport. Også de foreslo også at aktivitetsplikten skal innføres for dem over 30 år.

– Høyre har skrytt veldig mye av at vi har innført aktivitetsplikt, innrømmer Heidi Nordby Lunde.

Hun mener at det lyder som musikk i ørene til mange Høyre-folk at ungdom på sosialhjelp må stå opp om morran. Men hun er ikke så overbevist om at det vil bli så enkelt å videreføre aktivitetsplikten til de over 30 år.

For mange unge handler det om å få struktur i hverdagen sin og få avklart om det er noen fag de trenger for å avslutte videregående skole eller komme i annen aktivitet, sier Lunde.

– Men når vi utvider dette til de som er eldre skal vi være veldig påpasselig med hvilke aktiviteter som tilbys. Vi må også være oppmerksom på at det er store geografiske variasjoner i hvilke jobber som fins der ute.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Siste nytt
15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Populært