ACER: Norge har Europas høyeste nettleie

Strømkabler strekker seg fra mast til mast på Skeikampen i Oppland forbi hytter i terrenget. I Norge er nettleien høy, og høyere skal den bli.
Strømkabler strekker seg fra mast til mast på Skeikampen i Oppland forbi hytter i terrenget. I Norge er nettleien høy, og høyere skal den bli. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Nettleia er på vei ned i EU, men på vei opp i Norge, som har Europas høyeste nettleie fra før, ifølge ACER. – Regnefeil, sier Energi Norge.

Totalt sett er nettleieandel av regningen dalende i Europa til tross for at strømprisene er synkende. EUs energibyrå ACER mener i sine rapporter at dette reflekterer at det europeiske kraftmarkedet fungerer bedre.

I Norge går det derimot motsatt vei - nettleia er ventet å øke fremover.

Oversikten viser også at norske husstander bruker over fire ganger mer elektrisitet enn det som er typisk i EU.

ACER har sammen med energirådet CEER sett på hvor stor andel av strømregningen er nettleie i europeiske hovedsteder basert på et typisk forbruk. I Norge, altså Oslo, lander den på 47 prosent av strømregningen basert på tall fra 2017.

Saken fortsetter under

Oversikten viser hvor stor andel av strømprisene er strøm, nettleie, grønne elsertifikater, skatter og merverdiavgifter basert på en typisk forbruk i en europeisk husstand på rundt 3.500 kilowattimer i året. Foto: ACER / CEER
Oversikten viser hvor stor andel av strømprisene er strøm, nettleie, grønne elsertifikater, skatter og merverdiavgifter basert på en typisk forbruk i en europeisk husstand på rundt 3.500 kilowattimer i året. Foto: ACER / CEER

Dette setter Oslo på Europa-toppen. Selve strømmen utgjør 20 prosent av regningen, som er nest lavest. Resten er nettleie og avgifter. Merverdiavgiften utgjør også 20 prosent av regningen, noe som er nest mest, kun overgått av Ungarn.

Den laveste nettleia som andel av regningen er i solrike Italia og Hellas og i nabolandet Danmark. Til gjengjeld har Danmark de høyeste avgiftene.

– Nødvendig løft

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Håkon Smith-Isaksen, sier Norge har vært gjennom en periode med «moderate» investeringer i strømnettet.

– Nå gjøres det et betydelig og nødvendig løft. Dette er med på å legge til rette for utbygging av mer kraftproduksjon, men er også en forutsetning for god forsyningssikkerhet og fortsatt verdiskapning i industri og næringsliv, sier han.

– Er det regjeringens mål å ha stor avstand til EU når det gjelder andel avgifter og nettleie?

– Siden det er nettkundene som betaler for investeringene, er det viktig at behovet for et tiltak er grundig vurdert og at tiltakene gjennomføres kostnadseffektivt. Det er omfattende regulering på plass som sikrer at strømnettet utvikles og driftes på en effektiv måte og at nettleien ikke blir større enn nødvendig, svarer Smith-Isaksen.

Engangsbetaling

– Investering i fornybar energi vil medføre stor utbygging av nettet. Må publikum være innstilt på å betale enda høyere nettleie for å være med på å finansiere Europas fornybarsatsing?

– Regjeringen ønsker å legge til rette for samfunnsøkonomisk lønnsom produksjon av fornybar energi i Norge. Økt produksjon av fornybar energi skaper direkte inntekter til fellesskapet, og økt tilgang på energi er bra for forbrukere, næringsliv og klimaet. Dersom en ny produksjon utløser behov for tiltak i nettet, tas kostnadene knyttet til dette med i vurderingen av om konsesjon skal gis, sier Smith-Isaksen.

Han viser til de nye reglene om at nettselskapene skal fastsette og kreve inn anleggsbidrag når en kunde utløser særlige investeringer i strømnettet.

Anleggsbidrag er en engangsbetaling kunden må betale til nettselskapet dersom nettselskapet må forsterke det eksisterende nettet for at kunden kan tilknyttes nettet, øke kapasiteten han kan ta ut fra nettet, eller få bedre kvalitet på strømmen han tar ut fra nettet enn det nettselskapet har plikt til å levere.

– De nye reglene om anleggsbidrag innebærer videre at Regelverksendringen innebærer at aktører som utløser behov for investeringer i nettet også er med på å betale for disse. De nye reglene bidrar til å dempe økningen i nettleien til øvrige kunder, svarer Smith-Isaksen.

– Systemfeil

ACER sin beregning er basert på et typisk europeisk forbruk. Problemet er nettopp at norske husstander er alt annet enn typisk europeisk. Her bruker husstandene over fire ganger mer strøm enn snittet i EU, som er rundt 3500 kilowattimer.

Det totale forbruket av strøm i norske husstander er også høyt (se størrelsen på sirkelen nederst) til tross for at det ikke er spesielt mange husstander. Norske husstander bruker totalt sett nesten like mye elektrisitet som husstandene i Italia.

En del av forklaringen er at i Norge brukes ikke gass til oppvarming.

Y-aksen viser strømforbruk i en typisk europeisk husstand i kilowattimer, størrelsen på boblen viser husstandenes totale forbruk av strøm, mens x-aksen viser antall husstander. Foto: CEER
Y-aksen viser strømforbruk i en typisk europeisk husstand i kilowattimer, størrelsen på boblen viser husstandenes totale forbruk av strøm, mens x-aksen viser antall husstander. Foto: CEER

Fire ganger høyere strømforbruk gjør også at nettleie- og avgiftsdelen blir mindre på en mer realistisk norsk strømregning. I så fall blir nettleieandelen på rundt 30 prosent.

Aslak Øverås, kommunikasjonssjef i Energi Norge, kaller derfor sammenligningen en «systemfeil» av ACER.

– Totalprisen per kilowattime i nettleie blir ekstremt mye høyere enn den faktisk er, påpeker Øverås.

– Ok, men selv med norsk forbruk utgjør nettleia rundt 30 prosent av regningen, og den vil øke enda mer?

– At nettleien utgjør 30 prosent av strømregningen er normalt i Norge og forventet i et langstrakt og værhardt land hvor strømnettet som skal driftes og vedlikeholdes tilsvarer avstanden syv ganger rundt ekvator. Nettleien er ventet å øke noe i årene som kommer, men vi er opptatt av å holde den så lav som mulig. Ny teknologi vil blant annet hjelpe oss til å utnytte kapasiteten i nettet bedre og begrense dyre investeringer, sier Øverås.

I tillegg kommer avgiftene, som utgjorde over 35 prosent av regningen i 2017. Tas dette i betraktning, ligger Norge midt på treet når det gjelder andel av avgifter og nettleie i strømregningen i europeisk målestokk.

Ikke samsvar mellom ACER og SSBs tall

Oversikten viser at gjennomsnittsprisen til forbrukeren i Norge, avgifter og nettleie medregnet, var 16,2 eurocent per kilowattime, noe som utgjør ca 155 øre. Dette stemmer ikke overens med SSB sin statistikk, som viser 96,5 øre per kilowattime i 2017.

– Om jeg har regnet riktig, tilsvarer det 9,9 eurocent og gjør oss til Europas rimeligste strømland – sammen med Bulgaria!, påpeker Øverås i Energi Norge.

Uansett, regnet i euro så er norske priser til sluttbrukeren nesten 20 prosent under snittet i EU, ifølge ACER og CEER sin sammenligning. Kilowattprisene i Norge er nesten de samme i dag som for ti år siden - målt i euro.

Øverås påpeker i tillegg at kilowattprisene har falt kraftig de siste ukene.

Gassregningen kommer i tillegg

Det å sammenligne prising av energi i Norge og resten av Europa blir enda mer komplisert når man tar i betraktning at det å bruke strøm til oppvarming er typisk norsk. Europa bruker gass. Dermed sitter de igjen med gassregninger i tillegg til strømregninger, som ikke er småtterier.

Husholdningene i Tyskland, Danmark, Frankrike, Litauen og og Storbritannia bruker mest gass.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer
Siste nytt
22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer
Populært