Skattemeldingen har kommet - hva gjør du?

<p>De aller fleste leser skattemeldingen sin, men altfor mange opplever det som så innviklet at de ikke sjekker tallene ordentlig Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix</p>
De aller fleste leser skattemeldingen sin, men altfor mange opplever det som så innviklet at de ikke sjekker tallene ordentlig Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Viktige sjekkpunkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag dukket skattemeldingen for inntektsåret 2018 opp i din innboks på Altinn - for de som kommer inn.

Det er for stor pågang igjen torsdag morgen, og mange kommer derfor ikke inn for å får sjekket skattemeldingen sin, heter det på Altinns nettside.

Dette er vel å merke en foreløpig beregning av ditt skatteoppgjør.

Mange av tallene er forhåndsutfylt, men du er selv ansvarlig for å gjøre endringer om noe ikke stemmer, evt. mangler.

– De aller fleste leser skattemeldingen sin, men altfor mange opplever det som så innviklet at de ikke sjekker tallene ordentlig. Vi har forståelse for at det er vanskelig å kontrollere verdiene om du aldri har lært hvordan du skal gjøre det. Heldigvis har Skatteetaten laget mange gode hjelpemidler, blogger senior formuesforvalter Eleni Figenschou i Finansco.

Hun viser for eksempel til «Fradragsveilederen» for å finne ut hvilke fradrag du har krav på, og søkefunksjonen «Finn post» kan være grei hvis du lurer på hvilken post du skal benytte.

Les også: Inntektskildene som kan gi deg skattetrøbbel

Viktige sjekkpunkter

1. Sjekk oppgitt lønn og betalt i skatt mot din arbeidsgivers sammenstilling av dine inntekter, fradrag og skattetrekk. Sammenstillingen finner du her.
2. Sjekk oppgitt gjeld og formue mot årsrapporter fra eksempelvis bank, livselskap eller forvalter.
3. Sjekk årsrapport/kontobeholdning per 31/12 opp mot tallene i skattemeldingen.

– Du kan ha formuesobjekter med verdsettelsesrabatt, dersom du har rett til dette vil det være forhåndsutfylt på skattemeldingen. Husk at aksjer/aksjefond verdsettes til 80 prosent av markedsverdi per 31/12, noe som også medfører at en forholdsmessig andel av gjelden vil få tilsvarende formuesrabatt, minner Figenschou om.

Les også: Skattemeldingen har kommet - hva gjør du?

Endringer i livet ditt?

Gjør du ingen endringer i skattemeldingen innen 30. april, regnes den som levert med opplysningene oppgitt på denne datoen.Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Gjør du ingen endringer i skattemeldingen innen 30. april, regnes den som levert med opplysningene oppgitt på denne datoen.Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oppdager du feil i tallene, eller noe rett og slett mangler, er du altså ansvarlig for å føre opp det riktige. Her hjelper Skatteetaten deg med en steg-for-steg-guide.

– Vær spesielt obs om det har vært endringer i din livssituasjon, for eksempel kjøp/salg av bolig, skifte av arbeidsgiver, eller endring i sivilstatus, blogger Figenschou.

Fristen for å endre og levere skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister, og du kan kan endre og levere så mange ganger du vil.

Du trenger ikke å sende inn dokumentasjon, men må kunne legge den frem hvis du blir spurt.

Gjør du ingen endringer i skattemeldingen innen 30. april, regnes den som levert med opplysningene oppgitt på denne datoen.

– Har du enkeltpersonsforetak må du levere skattemeldingen - selv om du ikke har endringer eller tilføyelser. Denne må leveres elektronisk innen fristen 31. mai, minner Figenschou om.

Mer om skattemelding for personlig næringsdrivende her.

Til gode eller restskatt?

Nesten alle lønnstakere og pensjonister får sitt skatteoppgjør 20. juni, og dette er første mulige dato for utbetaling.

– Neste pulje med utbetalinger kommer 2. august. Deretter vil oppgjørene gå løpende utover høsten, og siste utbetaling er 23. oktober, skriver Figenschou.

Hvis du vet at du får restskatt og betaler inn tilleggsforskudd innen 31 mai, vil du ikke få rentetillegg.

Renten er 0,59 prosent per år, beregnet fra 1. juli i inntektsåret frem til forfall for første termin for restskatt (tidligst 20. august) i det påfølgende skatteåret.

Har du for eksempel betalt 20.000 kroner for lite i skatt, kommer rentetillegget på 134 kroner.

Avventer du til regningen kommer i posten vil den ifølge Finansco-forvalteren mottas tidligst 20. august.

(Artikkelen er først publisert av hegnar.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden