Mekler til midnatt for å unngå storstreik

Det er Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sin oppgave å prøve å få til en enighet mellom partene i årets mellomoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det er Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sin oppgave å prøve å få til en enighet mellom partene i årets mellomoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær 25.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter vil bli tatt ut i streik mandag dersom ikke partene i mellomoppgjøret blir enige før midnatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte fordelt på rundt 750 bedrifter i bransjer som hotell, bryggeri og transport vil gå ut i streik mandag morgen, om NHO ikke blir enige med arbeidstakerorganisasjonene LO og YS.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et mellomoppgjør. Nå er det opp til riksmekler Mats Wilhelm Ruland å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

I så fall vil 23.000 LO-medlemmer og 1.600 YS-medlemmer ansatt i NHO-bedrifter gå ut i streik 1. april klokka 06. NHO forhandler både med LO og YS hos riksmekleren.

Les også: Mekling i gang for å unngå streik

LO og NHO greier ikke å bli enige – nå er det opp til riksmekleren

Mekling

Torsdag 14. mars kunngjorde LO og NHO at de ikke klarte å bli enige om årets lønnsoppgjør, og onsdag ble det klart at den frivillige meklingen heller ikke førte fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om meklingen mellom NHO og LO/YS

* Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, noe som betyr at det skal forhandles samordnet og kun om lønn.

* Oppgjøret i privat sektor startet med at LO overleverte sine krav til NHO mandag 11. mars. Selve forhandlingene begynte 13. mars, og ble avsluttet 14. mars uten at partene ble enige.

* 27. mars krevde LO den frivillige meklingen avsluttet. Dermed er det opp til riksmekler Mats Wilhelm Ruland å finne en løsning.

* De to forhandlingsdelegasjonene satte seg sammen klokken 12.00 lørdag. Så tok de pause klokka 17.00 lørdag og møttes igjen 12.00 søndag. Fristen for å bli enige er søndag kveld ved midnatt.

* Blir det ingen løsning gjennom meklingen, har LO og YS varslet at til sammen rundt 25.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter vil bli tatt ut i streik ved arbeidstidens begynnelse mandag 1. april.

* Ansatte i Statkraft, Mills, Ringnes, Nikita Hair, Scandic Hotels, PostNord, Bring, Telenor, Canal Digital, Aker Solutions, Rema og Coca-Cola er blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en liste fra LO.

* I utgangspunktet skulle LO og NHO også bli enige om en omlegging av dagens AFP-ordning i forbindelse med årets mellomoppgjør. Ettersom utredningen om dette ikke er klar før høsten 2019, er dette utsatt til oppgjøret i 2020.

(Kilde: NTB)

Lørdag forhandlet partene i fem timer hos riksmekleren, og søndag møttes partene på nytt.

– Vi skal bidra til at partene blir enige og finner den gode løsningen på økonomien. Men det er partene sitt ansvar å bli enige. Av erfaring så gjør de ofte det, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

Lavlønnstillegg er hard nøtt

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør der partene bare forhandler om lønn.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid greide ikke å bli enige om årets lønnsoppgjør gjennom forhandlinger eller frivillig mekling. Helgens mekling er siste mulighet for å unngå streik fra mandag 1. april. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid greide ikke å bli enige om årets lønnsoppgjør gjennom forhandlinger eller frivillig mekling. Helgens mekling er siste mulighet for å unngå streik fra mandag 1. april. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Partene har begge håp om løsning. Men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for de lavtlønte som de mener har blitt hengende etter.

Ifølge FriFagbevegelse kan det siste bli en hard nøtt å knekke. Den nøyaktige størrelsen på LOs lønnskrav er ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgiverne ser på sin side med bekymring mot det internasjonale markedet, og mener norske bedrifter må være styrket i konkurransen med utenlandske bedrifter etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst. Partene strides om hvor stor denne veksten skal være.

Lønnskrav

I forkant av meklingen har partene sagt at de er forberedt på lange dragkamper i Riksmeklerens kontorer. Men både LO og NHO har vært ordknappe etter bruddet, og dermed er det ingen bortsett fra dem som sitter i forhandlingsrommet som vet hvor stor avstanden i realiteten er.

Blir ikke partene enige er det LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Nikita Hair, Scandic Hotels, PostNord, Bring, Telenor, Canal Digital, Aker Solutions, Rema og Coca-Cola blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak.