TV-lisensen avvikles fra nyttår - erstattes av ny finansieringsordning

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens kringkastingsavgift blir erstattet med en ny finansieringsordning fra nyttår. Dermed legger NRK ned lisensavdelingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen opplyser i en pressemelding om at han er informert om dette av Kulturdepartementet.

– Det har lenge vært bred enighet om at NRK trenger en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Samtidig får dette konsekvenser for NRKs lisensavdeling. Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere ved lisensavdelingen. Dette er folk som gjennom mange år har gjort en viktig og god jobb for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Presenteres fredag

Høyre, Frp, Venstre og KrF ønsker å fjerne dagens lisens for å gjøre NRKs finansieringsmodell mer fremtidsrettet. Samtidig skal all mediestøtte samles i én ordning. Den nye finansieringsordningen presenteres i mediemeldingen som kulturminister Trine Skei Grande (V) legger fram under Landslaget for lokalavisers (LFL) landsmøte 2019 i Drammen fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye flertallsregjeringen varslet i januar at de ønsker en mediestøtte som «er forutsigbar, ubyråkratisk og med størst mulig avstand til politiske myndigheter», Mediestøtteordningen skal føres videre og moderniseres og momsfritak for nettaviser innføres.

Les også: Stoltenberg får nok en forlengelse i NATO

(Saken fortsetter under)

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Momsfritak for nettaviser

Den nye flertallsregjeringen varslet i januar i år at de ønsker en mediestøtte som «er forutsigbar, ubyråkratisk og med størst mulig avstand til politiske myndigheter». Mediestøtteordningen skal føres videre og moderniseres og momsfritak for nettaviser innføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediemeldingen springer ut fra innstillingen mediemangfoldsutvalget kom med i mars 2017. Utvalget foreslo en rekke tiltak for å bedre mediemangfoldet i Norge. De uttrykte stor uro for mediesituasjonen, og ba om strakstiltak inntil mediene har fått på plass bærekraftige modeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den varslede meldingen er blitt utsatt flere ganger siden da.

Ansatte informert

Regjeringen vil blant annet jobbe for at NRK først og fremst skal være et ikke-kommersielt allmennkringkastingstilbud som ikke skal svekke inntektene til kommersielle aktører i kringkastingsmarkedet.

Muligheten for alternative og reklamefinansierte allmennkringkastingstilbud skal også opprettholdes.

De ansatte på lisensavdelingen i Mo i Rana ble informert om hva som kommer til å skje på et allmøte torsdag.

– Det viktigste nå er å ivareta medarbeiderne som rammes. Hver enkelt har stått på og gjort en uvurderlig jobb for NRK, og vi skal gjøre det vi kan for å sikre en ryddig og trygg prosess fremover, sier økonomidirektør Andreas Norvik i NRK.

Lisensavdelingen i NRK ble etablert for 27 år siden og har 100 medarbeidere.