Siv Jensen om gjeldsregisteret

Siv Jensen.
Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Mange er sårbare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På mandagens boligmarkedskonferanse i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig trakk seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank frem nøkkelen for boligprisutviklingen fremover.

– Boligetterspørselen skal tøyles gjennom en strammere kredittregulering, sa han blant annet.

Martinsen hadde da utelukket at norske myndigheter vil gjøre endringer i boligbeskatningen «som biter». Dette kunne for eksempel ha vært innstramninger og kutt i rentefradraget.

– Vi skal skjerme boligen folk bor i, og anser ikke den som et skatteobjekt, kunne finansminister Siv Jensen berolige da hun avsluttet konferansen.

Les også : – Dette blir nøkkelen for boligprisene fremover

Eiendomsskatten

Av boligskattegrep «på hennes vakt» trakk Jensen frem innstramninger i beskatningen av sekundærboliger, og ikke minst kuttene i eiendomsskatten.

– Eiendomsskatten er en grunnleggende usosial skatt som rammer uavhengig av inntekt, gjentok hun.

I statsbudsjettet for 2019 ble maksimalsatsen for eiendomsskatt som kjent redusert fra 7 til 5 promille.

– I den nye regjeringsplattformen fikk Frp gjennomslag for å redusere skatten ytterligere, til 4 promille. I tillegg kommer et verdsettelsestak på 70 prosent av SSBs boligverdier, sa Jensen.

– Ris til egen bak

Tidligere på konferansen hadde Hedda Ulvness, sjef for Eie Eiendomsmegling, påpekt at det kommende gjeldsregisteret gjør det enda vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet.

Konferansier Terje Svabø videreformidlet dette til finansministeren.

– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld i dag. Bankene skal gi gode råd, men vet ikke hva som er tatt opp av forbruksgjeld, sa Jensen, og brukte begrepet «ris til egen bak».

– Når vi ser så store reaksjoner på renteoppgang fra så lave nivåer, sier det noe om hvor sårbare mange er, avsluttet hun.

Les også : Vant kontrakt for nytt Stordalen-hotell

Lengst siden krigen

Jensen kunne for øvrig opplyse forsamlingen i Oslo konserthus om at hun før helgen ble den lengstsittende, borgerlige finansministeren etter 2. verdenskrig.

– Det gjelder å klore seg fast, sa Jensen, til latter fra salen.

Denne saken ble først publisert på hegnar.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden