Barnetrygden øker for første gang på 23 år

Barnefamilier får 84 kroner ekstra for hvert barn når den månedlige barnetrygden økes. Den første utbetalingen kommer 29. mars. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Barnefamilier får 84 kroner ekstra for hvert barn når den månedlige barnetrygden økes. Den første utbetalingen kommer 29. mars. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir ikke store summen i måneden, men det er likevel en smule historisk når barnetrygden nå øker for første gang siden 1996.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

29. mars starter utbetalingen av en av KrFs budsjettseire fra i fjor høst. Barnetrygden øker til 1.054 kroner per barn i måneden. Det vil si 84 kroner mer enn i dag.

KrF, som ennå ikke hadde gått inn i regjering, krevde en økning på 3.200 kroner i året da de gikk inn i budsjettforhandlingene. Men de fikk kun gjennomslag for en tusenlapp, rettere sagt 1.008 kroner.

Ropstad lover mer

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som etter alle solemerker blir KrFs partileder på landsmøtet i slutten av april, lover imidlertid at dette bare er starten:

– På toppen av budsjettforliket har vi i Granavolden-plattformen fått gjennomslag for å øke barnetrygden med 7.200 kroner i året for alle barn fra 0 til fylte 6 år i løpet av perioden. Dette vil være et historisk løft for barnefamiliene, sier han.

Motpoler : Solberg: Barnefattigdommen vil øke - SV: Borfortklaringer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av fjoråret var det 670.000 mottakere av barnetrygd i Norge.

Ikke fratrekk i sosialhjelp

Ropstad viser til at regjeringen også vil sørge for at økningen i barnetrygd kan komme familier til gode som er avhengige av ytelser etter lov om sosiale tjenester og lov om bostøtte. Mange kommuner regner i dag barnetrygden som inntekt, som dermed gir fratrekk i sosialhjelp.

Delt i synet: Dragkamp om barnetrygd på Arbeiderpartiets landsmøte

Barnetrygden ble innført i 1946. Beløpet økte jevnt fra 1970 til 1996, men siden da har satsen stått stille på 970 kroner. Fram til nå.

Ap: Heller barnehage og SFO

Ikke alle mener det å øke barnetrygden er riktig tiltak for å hjelpe landets barnefamilier. Et flertall i Arbeiderpartiets oppvekstutvalg mener pengene heller kan brukes på tjenester som skolefritidsordning og barnehager.

Krf-politikk: KrF går mot egen politikk om barnetrygd

Flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg som gjennomgikk alle støtteordningene til barnefamiliene i 2017, ville skrote ordningen med universell barnetrygd og heller bruke pengene på dem som har minst. Resten av pengene skulle gå til gratis barnehage.