NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten

NHO håper fungerende KrF-leder Olaug Bollestad (f.v.), Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande, som nå sitter samlet til budsjettkonferanse i Hurdal, finner rom for kutt i formuesskatten i neste års budsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NHO håper fungerende KrF-leder Olaug Bollestad (f.v.), Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande, som nå sitter samlet til budsjettkonferanse i Hurdal, finner rom for kutt i formuesskatten i neste års budsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen advarer om trange budsjetter, men NHO mener redusert formuesskatt må til for at norske bedrifter skal kunne skape nye jobber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet kommer mens regjeringen er samlet i Hurdal for å gjøre opp om neste års statsbudsjett.

– Vi trenger kapital i bedriftene for å skape verdier og arbeidsplasser. Da er en beskatning av arbeidende kapital direkte negativt for at vi skal kunne videreutvikle bedriftene, sier Karl Inge Rekdal til NTB.

Han er leder av NHOs forum for små og mellomstore bedrifter og toppsjef i selskapet Sykkylven stål. Rekdal hadde helst sett at hele formuesskatten ble skrotet.

– Hvis ikke vi gjør det, blir konsekvensen at vi ikke greier å opprettholde den velferden vår, frykter han.

NHO er fremfor alt opptatt av å få fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital, det vil si aksjer, næringseiendom og driftsmidler som traktorer og maskiner.

Regjeringens budsjettkonferanse avsluttes torsdag.

«Fortsette nedtrapping»

I et intervju med NTB i forkant av konferansen varslet Høyres Henrik Asheim, leder av finanskomiteen på Stortinget, at han tror det kan bli mindre rom for store skattelettelser i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men noe vil det nok bli. Hvis vi må velge, vil det trolig bli kutt i formuesskatten. Det er jo også et punkt i regjeringsplattformen, sa han.

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen vil «fortsette nedtrapping i formuesskatten for arbeidende kapital».

Samtidig vedtok Høyres landsmøte sist helg å «redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital, samt øke bunnfradraget, og på lengre sikt fjerne formuesskatten.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekdal liker signalene fra Asheim.

– Nå er det viktig at dette ikke bare blir snakk, men også en realitet, sier han.

15 milliarder

Staten hanker inn omkring 15 milliarder kroner i året på formuesskatten.

Rekdal er opptatt av at formuesskatten på arbeidende kapital rammer tusener av små og mellomstore bedrifter, som utgjør 99 prosent av alle bedriftene i Norge og står for rundt halvparten av verdiskapningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Høyre og Frp har hatt snart seks år på seg til å fjerne en skatt de er mot, er Rekdal forsiktig med å kritisere regjeringen direkte. Han er likevel ikke redd for å peke på at nettopp det regjeringen snakker om – behovet for verdiskapning og nye jobber i privat sektor – avhenger av gode rammevilkår.

Små og mellomstore bedrifter er en del av løsningen, men de trenger kapital for å kunne skape verdier og betale skatt, er hans budskap.

– Regjeringen er i en posisjon hvor de skal forvalte ting på en fornuftig måte. Men den må også se på inntektssiden, vi skal ha noe å leve av, sier bedriftslederen.

Het diskusjon

Opposisjonen har siden 2013 kritisert regjeringens skattekutt på rundt 25 milliarder kroner, spesielt at arveavgiften ble fjernet og formuesskatten kraftig redusert.

I årets budsjett øker verdsettelsesrabatten for arbeidende kapital i formuesskatten fra 20 til 25 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg økes beløpet for når formuesskatten begynner å løpe. Bunnfradraget settes til 1,5 millioner kroner i 2019, mot 1,48 millioner kroner i skatteåret 2018.

Regjeringen viser til at skattekutt er vekstfremmende, mens venstresiden fremholder at redusert formuesskatt er usosialt, bidrar til økte forskjeller og mindre inntekter til fellesskapet.