Falskspill fra Vedum

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets kraftkunder skal nemlig være sjeleglade for at Senterpartiets kraftpolitikk er skrinlagt i landets regjeringskontorer, skriver Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Ketil Solvik-Olsen
Nestleder, Frp

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. mars leverte Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum en stri strøm selektiv historiefortelling mot regjeringens og FrPs energipolitikk hos ABC Nyheter.

Vinterens høye strømpriser er en påminnelse om hvor viktig god energipolitikk er. Siden vi primært får vår strøm fra vannkraften er vi sårbare for kalde og tørre perioder. Derfor er det bra at dagens regjering har kraftig økt utbyggingen av ny kraftproduksjon, og at siste statsbudsjett faktisk reduserte elavgiften. Den bør videre ned.

Bakgrunn: Norsk kraftoverskudd kan dekke 0,3 prosent av EUs forbruk

Samtidig ser jeg at enkelte partier fra opposisjonen forsøker nøre opp misnøye. Vedum og Senterpartiet satser åpenbart alt på at folks hukommelse er kort

Landets kraftkunder skal nemlig være sjeleglade for at Senterpartiets kraftpolitikk er skrinlagt i landets regjeringskontorer. Sist SP styrte landet var deres fremste mål Økt eksport av norsk vannkraft. I 2008 sendte Senterpartiets første olje- og energiminister Åslaug Haga ut pressemelding hvor hun skrev:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Min visjon er at Norge skal bli en betydelig eksportør av rein fornybar energi.» Den rødgrønne regjeringen ville at Norge skulle bli Europas batteri.

Senterpartiets neste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fulgte opp, og ville at Norge skulle bygge ut fryktelig mye flytende havvindmøller. Det ville kreve årlige milliardbeløp i subsidier. Målet var at norsk kraft skulle erstatte tysk kullkraft. Og norske skattebetalere skulle finansiere det.
Senterpartiets siste olje- og energiminister fulgte også opp. Han forpliktet Norge til å bygge flere nye strømkabler til utlandet – de samme kablene som SP nå kritiserer. Ved makten jobbet altså SP aktivt for at våre vannkraftressurser skulle tømmes aktivt for å dekke EUs behov for strøm. Man kan tenke seg hva det ville betydd for norske strømkunder og skattebetalerne. Tenk litt over dette neste gang dere hører SPs Vedum snakke om kraftpriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FrP ønsker at kraften kommer norsk industri og norske husholdninger til gode. Unødvendig å si, men FrP var veldig skeptisk til Senterpartiet og den rødgrønne regjeringens politikk. Vi har kjempet for økt utbygging av vannkraft. I opposisjon tapte vi mot Senterpartiet, men i regjering har vi opplevd at utbygging av fornybar energi har økt betydelig, og er rundt dobbelt så stor som snittet de siste 25 år. Det bidrar til bedre kraftbalanse her i landet. De nye kraftlinjene til utlandet som er bygget, ble altså initiert under forrige regjering og med Senterpartiet i førersetet. Fordi Senterpartiet ville hjelpe EU å stenge kullkraft. Da blir det falskspill å late som om SP nå er imot å selge kraft til EU. Det var jo hele poenget til Senterpartiet.

Under dagens regjering har strømprisene vært relativt lave, både i historisk perspektiv og sammenlignet med andre europeiske land. Nå opplever Norge høye strømpriser, men de er faktisk lavere enn under Senterpartiet når vi justerer for vanlig inflasjon. Vårt mål er likefullt at strømprisene skal ned, slik at norsk næringsliv og norske husholdninger beholder fordelen av å bo i et energirikt land.

I regjeringserklæringen er vi også tydelige på at norsk energi skal brukes til å bygge landet vårt. Vi er heldigvis ferdig med Senterpartiets visjon som var å bruke norsk energi i Europa.

En ting er sikkert – ingen strømkunder bør ønske seg tilbake til Senterpartiet i olje- og energidepartementet. Vi trenger ikke en regjering som har som fremste visjon å eksportere vår vannkraft, slik Senterpartiet ønsket.