– Behov for nye inkassoregler

Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre er enig med SV i at det er behov for innstramming av inkassoreglene. Foto: Martin Huseby Jensen
Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre er enig med SV i at det er behov for innstramming av inkassoreglene. Foto: Martin Huseby Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hersker ingen tvil om behov for nye regler, sier Peter Frølich (H) om inkassobransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen skrev ABC Nyheter om representantforslaget fra Elisabeth Kaski, Karin Andersen og Sheida Sangtarash i SV som med ni punkter (se faktaboks) håper på å få bukt med det de karakteriserer som urimelig innkreving av gjeld.

Kaski sa til ABC Nyheter at hun opplever at det er flertall for å få endret på reglene om innkreving, og at de vil få gjennomslag for forslagene.

Bakgrunn: SV krever enda strengere regler for inkasso

– Fordi det er kommet så mange saker gjennom det siste halvåret. Det har vært stor oppmerksomhet knyttet til denne veksten og de urimelige utfallene det har hatt, sa hun.

Her er forslagene:

* Stortinget ber regjeringen gjennomgå ulike gebyrer som påløper i forbindelse med rettslig inndrivelse av gjeld, og vurdere hvordan disse kan senkes og gjøres mindre belastende og rimelige for debitor.

* Stortinget ber regjeringen raskt sette i verk tiltak som er nødvendige for å regulere ned nivået på maksimalsatsene som kan drives inn i forbindelse med inkassovirksomhet.

* Stortinget ber regjeringen utrede en nedre grense for krav som kan tvangsinndrives gjennom tvangssalg av fast eiendom eller borettslagsandel, eller en regel om at det må være et vilkår om forholdsmessighet mellom behandlingen og kravets størrelse.

* Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag om å pålegge egeninkasso for usikret gjeld som gis etter en forenklet kredittvurdering.

* Stortinget ber regjeringen utrede forbud mot salg av fordringer for usikret gjeld som er gitt etter en forenklet kredittvurdering.

* Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om å endre reglene for tvangsinndrivelse slik at det åpnes for at namsmannen kan avvise bagatellmessige krav.

* Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for, og komme tilbake til Stortinget med forslag om å innføre en beløpsgrense for hva som kan tvangsinndrive,s og åpne for at små krav mot enkeltpersoner kan samles opp for å nå denne beløpsgrensen før de kan tvangsinndrives.

* Stortinget ber regjeringen følge opp forslag fra utredningen «Regler om kreditmarkedsføring» fra 2016 om å forby andre fordeler (lokketilbud) for å ta opp usikret kreditt.

* Stortinget ber regjeringen utrede og legge fram forslag til hvordan egenandeler i helsevesenet kun skal håndteres som egeninkasso og at slike misligholdte gjeldsposter må unntas fra krav om tvangssalg av bolig.

Setter pengene i andres betaling: John Fredriksen investerer i inkasso

Jobben er i gang

Høyres justispolitiske talsperson, og andre nestleder i Stortingets justiskomité, Peter Frølich påpeker overfor ABC Nyheter at debatten om reglene knyttet til inkassovirksomhet har pågått lenge. Han viser til at det allerede er satt ned et utvalg av regjeringen som jobber med forslag til en ny inkassolov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fint at SV er opptatt av dette, men vi er altså allerede i gang med jobben. Det kommer også en forbrukermelding fra regjeringen hvor vi har spilt inn en rekke forslag, sier han til ABC Nyheter.

– Det hersker ingen tvil om behov for nye regler, sier han.

Frølich legger til at det tross alt oppleves som urimelig at et bompengekrav på 35 kroner kan beløpe seg til flere tusen kroner om man glemmer å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dropper inkassokrav: Norwegian dropper inkasso på passasjeravgift

Må finne balansen

– Vi ønsker blant annet å se på muligheten for at inkassosalærene kanskje mer kan tilpasses størrelsen på kravet slik at vi unngår sånne tilfeller.

Avdelingsdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener det er behov for å skille mellom inkassoselskapene. Han viser til at mens noen er langt mer aggressive i innkreving og bruk av namsmannen, gjelder ikke dette alle. Også Frølich mener det er behov for å skille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig må vi huske på at avtaler skal holdes. Det er lett å demonisere inkassobyråer, men de har tross alt en viktig funksjon med å skape kredittsikkerhet i økonomien vår, sier han og legger til at økonomien er avhengig av at det finnes næringsdrivende som har mulighet til å ta sjanser på å kunne levere en vare eller en tjeneste.

– Kunsten blir å finne den rette balansen, og det jobber vi med nå.

Stopper ikke lånene: DNB vil fortsette med forbrukslån til unge kunder