AAP-innstrammingen: Frykter hun ikke får fullført utdannelsen

Kristine Maria Almås Kvig er redd hun ikke får fullført utdannelsen fordi Nav kutter stønaden et halvt år før hun er ferdig.
Kristine Maria Almås Kvig er redd hun ikke får fullført utdannelsen fordi Nav kutter stønaden et halvt år før hun er ferdig. Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

Kristine Maria Almås Kvig får ikke støtte til å fullføre utdannelsesløpet som Nav innvilget før regjeringen strammet inn regelverket for arbeidsavklaringspenger.

– Hvis jeg ikke får fullført, har studieårene vært forgjeves.

Almås Kvig (32) er opprørt over at hun ikke får støtte til å fullføre utdannelsen. I 2014 innvilget Nav et utdannelsesløp på seks år som del av hennes aktivitetsplan.

– Jeg fikk lov å ta utdannelsen på seks år fordi min helse var for dårlig til å ta den på tre år. Jeg begynte i august 2014 og skulle etter planen ha vært ferdig i juni 2020.

Les også: Per Willy har vært uten inntekt ett år. Han er en av dem som ikke får AAP fra Nav.

– Forgjeves

Almås Kvig har diagnosen ME og har mottatt arbeidsavklaringspenger (AAP) siden 2013. Hun tar en bachelorgrad i regnskap på BI. Målet er å få en 40 prosentstilling når hun er ferdig.

– Jeg vil jobbe og valgte yrke ut fra min helsesituasjon. Studiene har gått veldig bra så langt. Som regnskapsfører kan jeg ha hjemmekontor, og det er mulig ikke å jobbe fulltid.

I januar fikk hun brev fra Nav der det sto at ytelsen opphører når dette året er omme «selv om du ikke er avklart verken til arbeid eller uføretrygd».

Dermed mister hun ytelsen seks måneder før hun er ferdig med studiene.

– Jeg får ikke jobb hvis jeg ikke fullfører det siste halve året – hele utdannelsen har da vært forgjeves. Det er ikke i min, statens eller Navs interesse å betale 90 prosent av utdannelsen min for så å ta fra meg inntektsgrunnlaget slik at jeg ikke kan fortsette. Det er ikke lønnsomt for noen.

Almås Kvig forteller at familien på fire akkurat får det til å gå rundt i dag når hun mottar AAP. Hun har fått beskjed om at hun kan få tiltakspenger, men den summen vil utgjøre under halvparten av det hun får i dag.

– Vi har ikke råd til at min inntekt halveres. Jeg synes det er frustrerende – det går ut over den mentale helsa, sier hun og legger til:

– Jeg har heller ikke rett på sosialpenger siden jeg er gift.

Klaget på vedtaket

Hun har klaget på vedtaket og har også søkt hjelp hos Jussbuss, studentorganisasjonen som tilbyr gratis rettshjelp. Fra Nav har hun fått til svar at det kan ta 33 uker før klagesaken er ferdigbehandlet. Almås Kvig understreker at de lokale saksbehandlerne i Nav har forsøkt å hjelpe henne.

* Regjeringen fikk flertall for å endre AAP-regelverk­­­et i 2017. Endringene trådte i kraft 1. januar i fjor.Illustrasjonsfoto. Nav. Foto: dagsavisen
* Regjeringen fikk flertall for å endre AAP-regelverk­­­et i 2017. Endringene trådte i kraft 1. januar i fjor.Illustrasjonsfoto. Nav. Foto: dagsavisen

– De har lyst til å hjelpe meg og har ikke noe ønske om at jeg skal slutte å studere. Det er Nav arbeid og ytelser som har bestemt at jeg ikke får støtte det siste halvåret.

32-åringen er oppgitt over politikerne som bestemte at AAP-regelverket skulle endres.

– Jeg skjønner at de vil ha folk ferdig avklart raskere. Men det nye regelverket er veldig usosialt. Endringene rammer dem som ikke har mulighet til å komme seg i jobb.

Hun mener også at vedtakene mangler en ordentlig begrunnelse.

– De skriver at man får avslag selv om man verken er avklart mot arbeid eller uføretrygd. Det betyr at pengene tas fra folk uten at de har mulighet til å skaffe seg en annen inntekt.

Les også: Markant økning i antallet uføretrygdede. Kutt i arbeidsavklaringspenger er årsaken, ifølge Nav

– Utrolig uheldig

Thany Thileepan i Jussbuss forteller at de har fått mange henvendelser fra AAP-mottakere som er bekymret for studieframtida.

– For veldig mange er det ikke mulig å fullføre aktivitetsplanen det er lagt opp til uten AAP. Det er ofte snakk om personer som har familie og barn og som ikke har økonomi til å betale for utdannelsen selv. Hvis man er gift, er heller ikke sosialstønad aktuelt, sier hun og legger til:

– Dagens regelverk fører i realiteten til at de som vil ta utdannelse, ikke blir avklart mot arbeidsmarkedet selv om Nav mener de har arbeidsevne.

Nav kan henvise til tiltakspenger, men Thileepan mener denne ytelsen ikke er nok til å dekke studieutgiftene.

– Vi mener det rent politisk er utrolig uheldig å sette folk i en sånn situasjon.

Debatt: "Nei, Hauglie. Her kan du ikke dra innvandrerkortet."

– Vi må forholde oss til regelverket

Ytelsesdirektør Kjersti Monland gjør det klart at de foreløpig ikke kan si noe om hva slags effekt innstrammingen i AAP-regelverket har hatt når det gjelder hvor mange som kommer tilbake i jobb. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.
Ytelsesdirektør Kjersti Monland gjør det klart at de foreløpig ikke kan si noe om hva slags effekt innstrammingen i AAP-regelverket har hatt når det gjelder hvor mange som kommer tilbake i jobb. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.

Dagsavisen har vært i kontakt med Nav om saken. Per Morten Svenkerud, avdelingsdirektør ved Nav arbeid og ytelser Romerike, skriver at det 1. januar 2018 ble innført en toårsgrense på hvor lenge en person kan få arbeidsavklaringspenger ut over maksimal stønadsperiode.

– Da den nye loven trådte i kraft hadde Almås Kvig allerede mottatt arbeidsavklaringspenger lenger enn den ordinære stønadsperioden.

Han skriver videre at dette innebar at hun maksimalt kunne få arbeidsavklaringspenger fram til 31. desember 2019.

– Dette er altså en direkte konsekvens av endringene i regelverket fra 1. januar 2018. At det slår uheldig ut for henne forstår vi godt. Vi må likevel forholde oss til regelverket slik det er. I dette tilfellet er loven helt tydelig, og det er ikke rom for at vi kan bruke skjønn.

Han legger til at Almås Kvig kan ha rett på andre ytelser.

– Alle har også rett til å søke om økonomisk sosialhjelp. I tilfeller der den som søker er gift, vurderer vi ekteparets felles økonomi. Om de kan få noe, og eventuelt hvor mye, avhenger blant annet av familiesituasjon, bosituasjon og antall personer som hører til husholdningen.

Les også: Mistet hele inntekten uten varsel eller vedtak: – Jeg var livredd for at vi skulle miste huset

Les også: Ap om AAP-saken: – Hva gjør KrF?

AAP-saken

* Arbeidsavklarings­penger er en ordning som skal sikre personer inntekt i perioder der man på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra Nav for å komme i arbeid.

* Regjeringen fikk flertall for å endre AAP-regelverk­­­et i 2017. Endringene trådte i kraft 1. januar i fjor.

* Stønadsperioden ble redusert fra fire til tre år. I tillegg ble vilkårene for å få forlengelse kraftig skjerpet.

* Innstrammingen har ført til at AAP mottakere har mistet sin inntekt før de er ferdig avklart mot arbeid eller uføretrygd.

* SV og Ap mener innstrammingen må reverseres og har fremmet forslag om dette i Stortinget.

* Trygdeadvokater har også gått knallhardt ut mot regjeringen fordi syke mennesker rammes svært hardt av endringene.

Les også: Lege om nye Nav-regler: – Det er helt krise for mine pasienter

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken
Siste nytt
11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken
Populært