Nå kommer hoppet i boliglånsrentene

Det går opp. Torsdag er det rentemøte og mange venter at sentralbanksjef Øystein Olsen setter opp styringsrenten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det går opp. Torsdag er det rentemøte og mange venter at sentralbanksjef Øystein Olsen setter opp styringsrenten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boliglånsrenter på ett-tallet vil veldig snart gå inn i historiebøkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nibor-renten har på to uker steget kraftig. Nå mener analytikerne at bankenes nye renteøkning snart kommer, skriver Finansavisen.

I forkant av Norges Banks rentemøte førstkommende torsdag har pengemarkedsrenten Nibor 3 måneder hatt en snodig og brå stigning de siste to ukene, fra et nivå på 1,25-1,28 prosent til den fredag endte på 1,37 prosent.

– Markedet har priset inn at Norges Bank vil komme med en renteøkning på 25 basispunkter på torsdag, og den har vært priset inn i noen uker, sier seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, til avisen.

– Den brå oppgangen vi observerer nå skyldes at det er særskilt premie på norske kroner. Den kommer av at etterspørselen er høyere enn likviditeten, som har vært litt lav i det siste, sier han.

Les også: Hytteeiere bekymret for milliardinvesteringer

Sparebankene må øke mer

Carnegie-analytiker Johan Ström påpeker at Nibor allerede setter press på bankenes marginer i forbrukersegmentet, og at det gir mest utslag i boliglånsproduktet. Om styringsrenten i tillegg settes opp, vil ikke bankene la seg be to ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med høyere korte renter kommer bankene til å sette opp sine renter. På torsdag får de en passe unnskyldning for å ta seg bedre betalt, sier han til Finansavisen.

- Med en økning på 25 basispunkter på torsdag, kommer bankene til å øke sine boliglånsrenter med minst 25 basispunkter. Men det er allerede tøff konkurranse om de sikreste og beste kundene, og det kan være at kunder med lav belåningsgrad holdes utenom, påpeker Ström, og får støtte av analytiker i ABG Sundal Collier, Jan Erik Gjerland.

Flyr høyt: Håper på 40 prosent avkastning i Norwegian

– Nibor-oppgangen gjør at bankenes boliglånsøkning i september mer eller mindre er spist opp og at bankene etter neste rentemøte igjen vil skyve byrden over på konsumentene, sier Gjerland, som tror de store bankene vil øke rentene med 15 til 20 basispunkter, mens de små sparebankene vil måtte øke med mellom 20 og 25 basispunkter.

– Gitt at renteøkningen kommer, har vi nok sett slutten av boliglånsrenter på ett-tallet for denne gangen, sier ABG-analytikeren til Finansavisen.

Artikkelen er først publisert på Hegnar.no