Ny vår for selvstendige kvinner

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Kvinnekampen har tatt seg et hvileskjær når det kommer til finans. Det er fortsatt menn som styrer økonomien. Men nå skjer det ting – særlig blant de yngste kvinnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Vi har sett det lenge. Fortsatt henger jenter etter i det finansielle bildet. Da tenker jeg ikke på at de tjener mindre, sparer mindre og får lavere pensjon. Nei, dette dreier seg om å ta de forskjellige virkemidlene i bruk. Enkle råd, egentlig, men åpenbart vanskelig å følge eller stole på. Råd som har vært de samme i mange år, som at vi alle har for mye av sparepengene i banken.

Dette kan sies å være et luksusproblem og en drøm for mange. Men i denne sammenheng snakker vi om å gjøre de riktige tingene med det du faktisk har. Selv om det som er riktig for den enkelte kan variere, er det noen regler som alltid gjelder.

Penger du ikke skal bruke på et par år bør du spare i fond. Dette gjør menn i større grad enn kvinner.

Skal du spare lenge, må så mye av pengene som mulig være i aksjefond. Det gjør betydelig flere menn enn kvinner. Hele 10 prosentpoeng flere menn, faktisk. Norske gutter er ikke helt fantastiske de heller. Kun 41 prosent av dem sparer i aksjefond, som er lavere andel enn menn fra mange andre land «vi liker å sammenlikne oss med».

Uansett er resultatet at mennene eier en stadig større del av sparepengene. Dette er langt på vei greit, når alle kan dele godene uten å tenke på hvem som eier. Men hva skjer ved skilsmisse, dødsfall og arv? Da er plutselig eierskapet veldig viktig og det finnes alltids en arving som er interessert i litt cash.

Hvorfor er det slik? Jeg skal ikke lage en lang filosofisk avhandling rundt dette, men tror det bunner i interesse. Uten den skaffer man seg ikke kunnskapen uansett hvor lite som skal til. Uten kunnskap handler man heller ikke. En ting er sikkert: Vi i finansbransjen har ikke klart å knekke denne koden. Vi ser dette og beklager men lover at vi nå for alvor gjør et nytt forsøk, godt hjulpet av mange av dere.

Det vi ser nå er at interessen er på full fart opp blant yngre kvinner. Jenter i alderen opp til 35 viser mye større engasjement og handler finansielle tjenester i mye større grad enn før.

For eksempel ble det i 2017 lansert en ny skattefavorisert spareordning beregnet for sparing til pensjon, IPS. Her ser vi gledelig nok at kvinner eier hele 46 prosent av kontraktene. De sparer nesten like mye som mennene samlet sett – men i de yngste aldersgruppene sparer kvinner faktisk mer enn menn! Dette er sensasjon og viser en helt ny trend!

Gjennom disse gledelige tallene ser vi at nye og annerledes tiltak hjelper. Er du blant disse mange fremoverlente kvinnene så hiv deg på bølgen og logg deg inn på nettsiden hos banken din. Masse råd å få, og når du finner det som passer så hiv deg på.

Personvernpolicy