Meny

Geir ble fast ansatt som 63-åring

– Så lenge jeg vet navnet mitt, skal jeg jobbe til jeg er 75

ANSATT SOM 63-ÅRING: Geir Skarstein (73) fra Bergen fikk fast jobb som bussjåfør i godt voksen alder. - Vær frempå når du søker jobb, er hans råd til andre seniorer. Foto: Privat.

Geir Skarstein sluttet i direktørjobben som 63-åring, og ble fast ansatt som bussjåfør. – Seniorsjåførene har stor verdi for oss, sier HR-sjef.

(Vi.no): - De er gull arbeidskraft for oss og presterer like godt som yngre ansatte. De har lite fravær og gjør en kjempejobb.

Janicke Stople, HR-direktør i TIDE Buss AS, skryter hemningsløst av de godt voksne bussjåførene som er fast ansatt hos dem.

Selskapet har de siste årene lagt opp til en strategi hvor seniorpolitikk står i fokus. I dag ansetter de med glede godt voksne arbeidstakere, på lik linje med de yngre.

Hos dem får sjåførene jobbe til de fyller 75 år.

Les også: Sjekk dette før du tar sluttpakke

Fra direktør til bussjåfør

En av dem, er Geir Skarstein (73) fra Bergen.

– Jeg syntes det var for tidlig å gi meg i arbeidslivet, og hadde lyst til å gjøre noe helt annet. Jeg hadde tenkt på å kjøre buss i flere år, og jeg visste at TIDE hadde behov for flere sjåfører, forteller Skarstein.

ANSETTER SENIORER: Janicke Stople, HR-direktør i TIDE Buss AS, har 413 sjåfører over 60 år av en total på nærmere 3000 i staben. Foto: TIDE Buss AS.

I sin tidligere karriere jobbet 73-åringen i salgs- og markedsbransjen. I de 20 siste årene, før han ble fast ansatt hos TIDE, var han direktør i et annet selskap i Bergen.

For mange er det å runde 60 synonymt med å nærme seg pensjonsalder.

For Skarstein var det motsatt; 60-årene ble starten på en ny karriere.

– Jeg hadde en myk overgang fra direktørjobben. Jeg fikk en etterlønnsavtale, ansatte en ny direktør, og jobbet to år som konsulent i selskapet.

Samtidig hadde Skarstein et annet kort på hånden.

Han hadde tatt kontakt med TIDE Buss AS og vist sin interesse for videre jobb hos dem.

Fra før av hadde han førerkortklasse D, og derfor tillatelse til å kjøre buss.

Ved siden av konsulentjobben begynte han å kjøre buss for TIDE deltid.

– De trengte folk, og jeg var frisk og fin, så det var helt supert for meg! På det tidspunktet var jeg rimelig klar for ikke å sitte i flere styremøter, men heller hoppe på noe helt annet.

63 år gammel fikk han fast jobb i busselskapet.

Les også: Disse holder lengst ut i jobben

Den nye seniorbransjen

Flere arbeidsgivere nøler med å kalle inn arbeidssøkende over 58 år til intervju, viser den årlige undersøkelsen Norsk Seniorpolitisk barometer

TENK UTENFOR BOKSEN: Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk, oppfordrer godt voksne til å våge å tenke utenfor boksen. Kanskje du kan brukes i en annen type yrke? Foto: Seniorpolitikk.no.

Ifølge Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk, har dette tallet holdt seg stabilt de siste årene.

Dette er en pekepinn på at mange selskap opererer med en slags øvre aldersgrense av nye arbeidstakere:

– Hvis vi sammenligner svar fra denne undersøkelsen med arbeidsmarkedsundersøkelsen fra NAV, så viser de tallene at hvor lenge du står i ledighetskø øker med stigende alder. De over 60 er ledige mye lengre enn yngre. Det bekrefter at det er et slit å søke jobb i eldre alder, sier Østerud til Vi.no.

Men tallene viser også at eldre arbeidssøkere får ny jobb - det er vanskelig, men ikke umulig, bekrefter Østerud.

Les også: 5 tips til deg over 55 som søker jobb

For enkelte bransjer har begynt å ansette flere seniorer.

En bransje utmerker seg - nemlig bussbransjen:

– Det kan se ut som at dette er blitt den nye seniorbransjen. 22 prosent av dem som kjører buss i Norge er over 60 år, rundt en fjerdedel, forteller Østerud.

Senter for Seniorpolitikk har kartlagt bussbransjen, og funnet ut at både ledere og bussjåfører mener at dette er et yrke som passer svært godt for seniorer.

Som TIDE har også busselskapet Nobina hatt en aktiv rekruttering av eldre ansatte.

Søke jobb som godt voksen

Råd fra Kari Østerud:

Våg å tenke utenfor boksen. Kanskje du kan brukes i en annen type yrke? Ikke vær for opptatt av prestisje.

Husk at det er hardt arbeid å søke jobb. Det er en prosess som består av flere faser.

Før du begynner å søke, skaff deg en sparringspartner eller rådgiver som du kan konferere med hvordan søknaden din ser ut, lytt til folk med kunnskap.

Kom deg på LinkedIn om du ikke allerede er der. Du må ha en god presentasjon av deg selv på LinkedIn, vær taktisk. På nett finner du mange gode artikler med tips.

Du må tørre å bevege deg utenfor komfortsonen. Bruk nettverket ditt, hør med venner, kanskje naboen jobber i en virksomhet som du vet ansetter folk, spør om hva skal til for at du skal få komme på et jobbintervju hos dem.

Dette gjelder både for søknad og under intervju: Fokuser på fremtiden og hva du kan tilføre virksomheten. Ikke snakk om gamle bragder og hva du gjorde for 10-20 år siden.

Beskriv hva det er med deg og dine egenskaper som gjør deg verdifull for virksomheten.

Dette har vist seg å være et vellykket grep av selskapene, ifølge Østerud.

– En annen viktig faktor er etterspørsel av arbeidskraft, og det har vært vanskelig å rekruttere folk til yrket. Busselskapene er på leting etter kvalifisert personale, og der har seniorer og bussbransjen funnet hverandre. Flere av de eldre bussjåførene har byttet jobb i godt voksen alder, mange av dem er klare for å gjøre noe helt nytt, sier Østerud.

I 2018 gjorde også Statens Lånekasse for utdanning det enklere for folk å omskolere seg til bussjåfør. Nå får man nemlig støtte fra Lånekassen til å ta busslappen.

Les også: Aldersdiskriminering fortsetter å øke

– Stabil arbeidskraft

Janicke Stople forteller at TIDE rekrutterer flere og flere godt voksne arbeidstakere, og i selskapet jobber det sjåfører som er opp til 75 år gamle.

– Vi har stor verdi av våre seniorsjåfører. Vi søker et mangfold i vår rekruttering av sjåfører, både når det gjelder kjønn, alder og bakgrunn. Vi har for eksempel fokus på å få flere lærlinger, samtidig som vi trenger medarbeidere i alle aldersgrupper, sier Stople.

Hun understreker at en 60-åring kan ha inntil 15 år foran seg som bussjåfør.

Alder er derfor ingen hindring.

– Tvert imot! Seniorsjåførene er stabil arbeidskraft. De har lange yrkeskarrierer bak seg og har lyst til å jobbe som bussjåfør. De trives med kundekontakt og variasjonen yrket innebærer, legger Stople til.

Les også: Fordeler ved å ansette godt voksne

At enkelte arbeidsgivere ønsker ansatte med mye kompetanse, men likevel vegrer seg for å ansette eldre, kan sies å være et paradoks.

Østerud i Senter for Seniorpolitikk mener at en del stereotypisk tankegang preger dem som rekrutterer - at eldre blir tilegnet negative egenskaper de kanskje ikke har:

– Jeg mener det er en utfordring at noen tror at kompetansen forsvinner med alder, og tenker at nye arbeidsgivere er best når de er unge. Så mener jeg at det er en myte at mange eldre arbeidssøkende ikke er oppdatert, sier Østerud.

Les også: Jobbe etter å ha tatt ut alderspensjon?

– Møt opp og vis deg frem

Geir Skarstein tror at arbeidsgivere som er skeptiske til seniorer er redde for å ansette noen som ikke er like frempå og «rask» som en yngre ansatt.

BLANT DE ELDSTE: Geir Skarstein (t.h.) er godt likt blant de yngre ansatte i TIDE. Her er han sammen med kollega Raymond Våge, bussjåfør og instruktør. Foto: Privat.

– Men jeg tenker at en person som har flere år på baken, er en like god arbeidstaker som en med færre år på baken. Fordi man har erfaringen. Eldre er jo også stabile, vi kommer på jobb hver dag, sier han.

Til dem som ønsker å jobbe videre etter fylte 60, og har søkt på flere stillinger uten å bli innkalt til intervju, har 73-åringen følgende råd:

Blir du ikke innkalt, så du ta kontakt med selskapet - selv om du ikke har hørt noe fra dem.

Det beste er å være så dristig at du møter opp på arbeidsplassen personlig. Vis deg frem så du får en sjanse til å snakke med dem.

Vær frempå - det hjelper i alle fall ikke å sitte hjemme.

Om halvannet år, fyller Skarstein 75 år.

Da får han ikke lov til å jobbe som bussjåfør lenger.

Men han har tenkt å stå hele løpet ut:

– Så lenge jeg er kognitivt oppegående og vet hva jeg heter, så kommer jeg til å jobbe til jeg er 75 år, ler han og legger til:

– Og jeg er glad i mennesker, noe som er en av grunnene til at jeg liker bussyrket. Det er en av de kjekkeste jobbene jeg har hatt!

Les også:
Menn får fortsatt mest i alderspensjon - men gapet minker
Mange kvinner sparer til egen pensjon
Sent karrierebytte? Du kan tape både pensjon og AFP

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:35 EU går med på å utsette brexit23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige
Siste nytt
23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:35VerdenEU går med på å utsette brexit23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige
Populært