Anker milliondom i skjeggkre-sak

Ekteparet som fant skjeggkre i boligen etter at de tok over må belage seg på en ny runde i retten på grunn av skadedyret. Foto: Mycoteam
Ekteparet som fant skjeggkre i boligen etter at de tok over må belage seg på en ny runde i retten på grunn av skadedyret. Foto: Mycoteam
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dommen henger ikke på greip, sier selgers advokat. Kjøperne vurderer mot-anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren 2017 kjøper et ektepar et rekkehus på Oslo vest. Tilstandsrapporten fremstår som fin. Noen måneder senere, etter at de har flyttet inn, finner de skjeggkre i kaffekoppen. Senere påvises det rundt 7000 skadedyr i boligen.

Saken tas for retten hvor ekteparet vil ha kjøpskontrakten hevet. Får de ikke medhold på dette, vil de ha prisavslag på boligen.

30. januar i år slår Oslo tingrett fast at kontrakten blir stående, men at selger må gi ekteparet prisavslag og erstatning på til sammen 1,77 millioner kroner. I tillegg må selger betale saksomkostninger på 150.000 kroner.

– Anken vil bli sendt i dag, forteller advokat Nils Henrik V. Jørgensen i Bull & Co til ABC Nyheter. Han representerer selger og Protector forsikring.

Dybde: Om kort tid har 1,2 millioner boliger skjeggkre

Kan komme motanke

Oslo Advokatkontor ved senioradvokat Tine Beate Eriksen representerer kjøperne av boligen. Hun har, da ABC Nyheter ringer, ikke sett anken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten sier at det vil bli veldig interessant å se hva lagmannsretten mener i denne konkrete saken. Det kan være aktuelt for kjøper igjen å fremme krav om heving av kontrakten når saken kommer for lagmannsretten.

– Ved en eventuell anke fra motparten vil mest sannsynlig våre klienter møte denne med motanke hva gjelder hevingskravet, sier advokaten.

Nye metoder: Kakerlakkgift settes inn i krigen mot skjeggkre

Fraværende bokvalitet

I dommen fra Oslo tingrett kommer det fram at selgerne har krysset av i nei-boksen på spørsmålet om det er, eller har vært, sopp, råteskader eller skadedyr i boligen. De har også opplyst til takstmannen at de ikke var kjent med skjulte feil eller mangler i boligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selgerne mener på sin side at de ikke har brutt sin opplysningsplikt i salgsoppgaven siden de ikke var klar over at det det var skjeggkre i boligen. De var heller ikke klar over at det var påvist skjeggkre hos naboene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mycoteam ble hentet inn for å undersøke boligen. I sitt vitnemål bekreftet fagsjef John Mattssons at det var snakk om et meget stort angrep på boligen. Trolig var det opp mot 7000 skadedyr. Altså må disse ha vært i boligen i mange år allerede.

Kjøperne oppdaget ganske tidlig at det var skjeggkre i boligen, og reklamerte til forsikringsselskapet i 2017. De gjorde det klart i retten at å gi et prisavslag ikke vil kunne gjenopprette konsekvensene kontraktbruddet innebærer.

«Bokvaliteten og trivselen før, under og etter bekjempelsen er fraværende», forklarer kjøper i retten.

Måtte ha kjent til

I sin vurdering slår retten fast at kjøperne ikke har rett til å få kjøpet hevet, men at de har krav på «et forholdsmessig prisavslag og erstatning». Nettopp dette med forholdsmessig er det saksøktes advokat reagerer på. For tingrettene har i flere saker lagt seg på et nivå av ti prosent av salgssummen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under rettssaken ble selgerne vist en boks med skjeggkre, men sa at de ikke kunne huske å ha sett insektet.

«Retten har kommet til at det også er overveiende sannsynlig at selger «kjente eller måtte kjenne til» at det var skjeggkre i boligen.»

Over hele landet: Skjeggkreproblemet har nådd Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om forklaringene til selger legges til grunn, er retten noe mykere: «... og etter rettens syn også at det heller ikke var grov uaktsomt av dem å være uvitende (om skjeggkre red.anm.)».

Men retten mener likevel at selger måtte kjent til forholdet, eller i det minste ha sett insektet så mange ganger i boligen at «de må ha fortstått at det var et problem i boligen». Men det utelukkes ikke i dommen at selgerne kanskje ikke visste hva slags insekt det er snakk om. Insektet ble det sett såpass ofte at: «det var grovt uaktsomt av dem å ikke ha undersøkt nærmere hva det var». For eksempel kunne selgerne avdekket hvilket insekt det var snakk om gjennom internettsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten viser dommen til at naboene på begge sidene av boligene kjente til at deres bopel hadde skjeggkre. Derfor burde også selger gjøre det.

Feil avgjørelse

– Vi mener avgjørelsen er feil. Og vi har ingen forståelse for nivået for prisavslag tingrettene har lagt seg på. Det henger ikke på greip. Særlig ikke i lys av at skjeggkre er allment kjent og at nye metoder er tatt i bruk som bringer bestanden ned på et levelig nivå, sier advokat Jørgensen.

Da ABC Nyheter snakket med Jørgensen for to uker siden viste han til hvilken presedens dommen ville kunne skape om den ble stående.

– Tenk hvordan transaksjonsmarkedet ville sett ut for unge førstegangsselgere om de skulle måtte gi ti prosent prisavslag, det ville vært en katastrofe, sa han den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en fartsdump i rettsspraksis som må justeres, og som vil justeres, sier Jørgensen om prisavslag i boliger hvor det er funnet skjeggkre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vår gjennomgang av skadedyrets inntog i Norge slår representanter fra Mycoteam og skadedyrutrydningsselskapet Anticimex fast at skadedyret er kommet for å bli, og at det er grunn til å anta at disse rabattene vil ta slutt.

– Det er dramatisk for dem som skal selge noe i dag og som vet de har en viss aktivitet av skjeggkre. Dette er relativt ufarlig for boligen, men får annen betydning når det sies høyt. Holdningen i vår del av bransjen er at dette er hauset fryktelig og unødvendig opp, forklarte produktsjef Erik Thomas Gjølme i Anticimex.

Video: De beste rådene mot skjeggkre: