YS forventer «betydelig reallønnsvekst»

– Etter en periode uten reallønnsvekst mener vi det er på høy tid at arbeidstakerne tar ut sin del av verdiskapningen, sier YS-leder Erik Kollerud tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
– Etter en periode uten reallønnsvekst mener vi det er på høy tid at arbeidstakerne tar ut sin del av verdiskapningen, sier YS-leder Erik Kollerud tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstakerorganisasjonen YS mener økt konkurranseevne og et magert fjorår for lønnsmottakerne bør gi et godt lønnsoppgjør til våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter en periode uten reallønnsvekst mener vi det er på høy tid at arbeidstakerne tar ut sin del av verdiskapningen, sier YS-leder Erik Kollerud i en pressemelding.

Tirsdag vedtok hovedstyret i YS sine krav til årets lønnsoppgjør.

– 2018 ga nær null kroner i reallønnsvekst for de aller fleste. Samtidig har konkurranseevnen bedret seg de siste årene. Dette bakteppet bør gi grunnlag for en betydelig reallønnsvekst i år, poengterer Kollerud.

Fjorårets lønnsvekst ble i stor grad spist opp av kraftig prisvekst, som igjen var en konsekvens av høye strømpriser. I år anslås prisveksten til 2,2 prosent.

– Den moderate konjunkturoppgangen fortsetter, sysselsettingen øker, og arbeidsledigheten har sunket. Samtidig har den gjennomsnittlige reallønnen så å si ligget stille de siste fem årene. Derfor krever YS en betydelig reallønnsvekst for våre medlemmer, sier Kollerud.

YS er en paraplyorganisasjon for forbund som blant annet organiserer ansatte i Forsvaret, tollere, skoleledere og ansatte i finansbransjen.