Om kort tid har 1,2 millioner boliger skjeggkre


Se video: Dette er ekspertenes beste råd mot skjeggkre.

Da blir det ikke lenger naturlig å forvente at retten gir deg økonomisk kompensasjon dersom du finner skadedyret i ditt nye bopel.

Har du sett dem hjemme hos deg selv? Kanskje i gangen hvor det trekkes inn støv eller søle. Kanskje under sofaen sammen med hybelkaninene. Ikke er de spesielt fine, snarere er de ekle - og de liker å spise tapetet, så skader på boligen gjør de ikke stort av. Det verste er nok at de har så lang levetid, skjeggkre. Skadedyrene, insektene, som de siste årene har invadert norske boliger i et høyt tempo.

– Skjeggkre er ikke farlig. Det gjør ingen skade på bygningen. Det er et viktig poeng. Det blir definert som skadedyr fordi skjeggkre er for noen en psykisk belastning, det sier Cathrine Wessel-Poulsen hun er direktør for skadeoppgjør i Protector forsikring til ABC Nyheter.

Det biter ikke slik veggdyr gjør, eller spiser av treverket som stokkmaur. Men det er ubehagelig

Fram til november i fjor dekket selskapet tap ved prisavslag av solgte boliger hvor skjeggkre blir funnet etter overtagelse. I oktober fortalte selskapets administrerende direktør, Sverre Bjerkeli til Dagens Næringsliv at selskapet tok et tap på 146 millioner kroner knyttet til skjeggkre.

Cathrine Wessel-Poulsen i Protector forsikring har ikke funnet skjeggkre i boligen sin, men utelukker ikke at de kan være der.
Cathrine Wessel-Poulsen i Protector forsikring har ikke funnet skjeggkre i boligen sin, men utelukker ikke at de kan være der.

Jeg er dritt lei det lille dyret så jeg må si at jeg gleder meg til ikke å forholde meg til skjeggkre lengre, sier Bjerkeli til DN.

Forsikringskjempen dekker saneringskostnader, men ikke altså ikke eventuelle skadedyrrabatter som følge av skjeggkre. Akkurat denne problemstillingen har i flere tilfeller havnet i retten, men vi kommer tilbake til det.

Leieboeren du ikke blir kvitt

Forsikringsdirektøren forteller at skadedyret, som riktignok liker å spise cellulose (les: tapet), matrester og støv er i ferd med å bli så utbredt at det nærmest er umulig å unngå. Prognosene er at i løpet av 4 år vil halvparten av landets husstander ha skjeggkre. Det innebærer at minst 1,2 millioner bopel vil ha fått en leieboer de ikke blir kvitt.

– Ja, det er jo det. Det er den nye leieboeren som også følger med hjem fra Ikea - eller kanskje fra hotellet. På et hotell jeg nylig overnattet var det skjeggkre på bagasjerommet. Det er mange som da kan få det med seg hjem. De reiser som blindpassasjerer, sier hun.

Tidligere denne uken ble det kjent at krafttrader Einar Aas' leilighet på Tjuvholmen har skjeggkre. Boligen har en prisantydning på 70 millioner kroner. Til Finansavisen sier eiendomsmegler Nils Nordvik at dette ikke har noen innvirkning på prisen.

Og dersom skadedyret først er på plass, vet det å finne veien videre.

– Er det skjeggkre i en leilighet på Tjuvholmen, kan det spre seg til alle leilighetene rundt. På Fornebu er de påvist i boder og da er de antagelig også i enhetene. De kan fint bevege seg langs ledninger og små sprekker, sier Wessel-Poulsen.

(Artikkelen fortsetter under)

Her har skjeggkre gått i fella i en enebolig på Lista. Skadedyret hadde funnet seg til rette i alle etasjer i boligen. Foto: Mycoteam
Her har skjeggkre gått i fella i en enebolig på Lista. Skadedyret hadde funnet seg til rette i alle etasjer i boligen. Foto: Mycoteam

Wessel-Poulsen forklarer at hus som er bygget etter tusenårsskiftet er mer utsatt enn eldre boliger. Skal du ha håp om å unngå skadedyret er en gammel trekkfull enebolig et alternativ. I slutten av artikkelen finner du tips om hvordan å begrense eller å holde skadedyret helt unna.

– Det vi ser er at økningen av antall skjeggkre-saker er eksplosiv. Fra høsten har vi fått vesentlig flere saker på dette.

Forskjeller og likheter mellom veggdyr og skjeggkre:

Begge lever i veggsprekker

Begge er de blindpassasjerer

Begge er de aktive om natten

Vegg dyr suger blod fra mennesker, det gjør ikke skjeggkre.

En veggdyrhunn kan legge mellom 200 og 500 egg. Skjeggkre legger 50 egg i året.

Veggdyr blir kjønnsmodne på 2 til 12 måneder. Skjeggkre bruker 18 måneder, om forholdene ligger til rette

– Har du selv skjeggkre hjemme?

– Nei, ikke som jeg vet, men jeg tror nok de er der likevel. Vi bor i relativt nytt hus hvor det er verst. Men jeg har mange kolleger på jobben som har det. Og så er det observert skjeggkre her i kontorlokalene våre, forteller hun.

Snart i halve Norge

Når mulighetene for å unngå å få skadedyret inn i boligen er små, så handler det om å begrense dem. Skjeggkre kan leve i sju år, etter halvannet år begynner de å legge 50 egg i året. Da handler det om å begynne saneringen tidlig, for å gjøre det mest mulig levelig. Nye midler skal klare å ta knekken på 90 prosent av bestanden i løpet av ti uker. Men har så megler Nordvik riktig? Vil ikke funn av skjeggkre redusere verdien på bolig. Nei, mener Wessel-Poulsen.

– På et tidspunkt må vi komme dit, med tanke på at det i løpet av kort tid vil ha flyttet inn i halvparten av norske hjem.

Da er vi tilbake til rettssystemet.

I en to uker gammel dom dømmer Oslo tingrett et ektepar og Protector forsikring å betale nesten 1,8 millioner kroner - pluss rente - etter at det ble funnet skjeggkre i en bolig kort tid etter overtagelse. I retten ble det hevdet at selger må ha visst at skadedyret var i boligen, da de nye eierne ikke lenge etter fant det lille dyret. Det er ikke Protector enig i.

Mener rettspraksis må endres

– Oppdagelsen av skadedyrene henger ofte sammen med måten de sprer seg på, gjennom flyttelast og pappesker. Det er typiske situasjoner der de oppdages, man kan leve med skjeggkre og ikke oppdage det. Kanskje de holder til under sofaen eller i veggen. Og så fordi de lever om natten. Folk med barn som står opp på natten og skrur på lyset kan derimot oppdage dem. Selgere kan derfor bli overrasket at de er der, sier Wessel-Poulsen i Protector.

God fangst av skjeggkre, men et nedslående resultat. Foto: Mycoteam.
God fangst av skjeggkre, men et nedslående resultat. Foto: Mycoteam.

I den aktuelle saken ble det ifølge Dagens Næringsliv funnet 7.000 skjeggkre. Dette er en kjedet bolig, hvor det ofte er spredning fra den ene enheten til den andre.

– Dommen vil bli anket, slår advokat Nils Henrik V. Jørgensen i Bull & Co fast. Han representerer selger og Protector forsikring. – Vi mener domstolen fremdeles tar feil i at skjeggkre medfører mangel på bolig. Dette begynner å bli så utbredt og er i ferd med å bli et vanlig fenomen, legger Jørgensen til.

Han karakteriserer rettspraksis med 10 prosent prisavslag som en tullepraksis, og selv om dommen i den nevnte saken er grundig mener han konklusjonen er feil.

– Tenk hvordan transaksjonsmarkedet ville sett ut for unge førstegangsselgere om de skulle måtte gi ti prosent prisavslag, det ville vært en katastrofe.

– Det overrasker meg om ikke skjeggkre snart blir til en husedderkopp også i norske domstoler.

Den kjente bloggeren Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli trakk selger av deres nye bopel på Torshov for retten. Paret tok over leiligheten i juli 2017 etter å ha betalt 5,5 millioner kroner for boligen. Nå krever de 634.000 kroner i prisavslag og erstatning av selger som følge av skjeggkre.

– Det har vært veldig belastende. Vi har hatt skjeggkre i sengen vår, i sengen til de to største barna, og da minstemann ble født, vil jeg si at jeg har vært ganske hysterisk med å sjekke klær og madrasser, forteller bloggeren også kjent som «Funkygine» i vitneforklaringen gjengir TV2.no.

Protector har tidligere anket to tingrettsdommer inn for lagmannsretten.

Skjeggkre har overlevd dinosaurene

De har vært her i 400 millioner år. Altså har de overlevd dinosaurene, og trolig vil de overleve oss. Men vi kan likevel gjøre det så ubehagelig for dem som mulig, sier fagsjef og biolog Johan Mattsson i Mycoteam til ABC Nyheter. Han forsker på insektet.

Johan Mattsson i Mycoteam pakker gjerne ut bagen på verandaen om han har overnattet hos venner som har skjeggkre. Foto: Mycoteam
Johan Mattsson i Mycoteam pakker gjerne ut bagen på verandaen om han har overnattet hos venner som har skjeggkre. Foto: Mycoteam

Det var i oktober 2013 Mycoteam ble klar over at insektet ikke var sølvkre, men en annen art. De gikk tilbake i arkivet, og slo fast at skjeggkre kan spores tilbake til 2004. Han bekrefter at det er de moderne boligene skadedyret trives best. Ingen trekk og varme punkter. Dessuten kan insektet leve med lav fuktighet, omtrent 55 prosent. Dermed har det få konkurrenter om næringen og få fiender.

Om den først får etablere seg får den derfor en lang og god utviklingstid. Som andre ABC Nyheter har snakket med, går tipset om å åpne pakker ute igjen også hos Mattsson. Mens butikkene før kanskje fikk varer en gang i uken, benyttes store sentrallager i dag. Her er det varmt med mange skjulesteder. Ideelt for skjeggkre.

– Når de først kommet inn et bygg, så er det gode på å spre seg. Det er ikke uvanlig at det er da i fleste leilighetene i en blokk. Dessuten er de demokratiske. Skjeggkre skiller ikke boligene på pris.

Å gjøre rent hver eneste dag vil, mener fagsjefen, nok ikke hindre utviklingen. For selv med daglig støvsuging vil dannelsen av støv like etter være stor nok til å gi insektet nok næring.

Vanskelig å bli kvitt: – Skjeggkre er veldig ekkel og nesten umulig å bli kvitt

– Men det er hyggelig og god terapi å gjøre rent daglig, selv om det ikke hjelper. De trenger ikke så mye næring. De kan spise hverandre også. De spiser det de kommer over.

Hele landet okkupert

Mattsson forteller at om skadedyret er kommet inn i huset, og tiltak ikke gjennomføres, vil det i løpet av 3-4 år kunne være flere tusen leieboere som bare skaper problemer for det. Og da hjelper det ikke å fuge langs listene på for eksempel soverommet. Insektene er fortsatt i veggene og finner mat i pappen på baksiden av gipsplatene.

Dette er skjeggkre:

Dyret kan trolig dateres tilbake til 2004 i Norge, men har historikk 400 millioner år tilbake.

Om noen få år vil halvparten av landets husstander ha skjeggkre

Det gjør ingen skade på bygninger eller mennesker.

De lever innendørs og kan opptre i store deler av bygningen.

De har levetid på opptil sju år.

De legger 50 egg i året.

De kan bli opp mot 19 mm lange.

De trives best i varme omgivelser på mellom 17 og 30 grader celcius.

Kilde Wikipedia

Mattsson er mannen som har kommet med utsagnet om at halvparten av alle moderne boliger vil ha skjeggkre i løpet av få år. Og allerede er det full geografisk spredning av skadedyret.

– Sånn sett er hele landet okkupert. Den er kommet for å bli, vi kan aldri bli kvitt den helt.

Med mindre det brukes uforsvarlig gift, altså. For ifølge Mattsson tåler skjeggkre svært lite. Det skal ikke mye til for å drepe insektet, men da må de altså komme i kontakt med giften. Og så handler det om å være forsiktig. Mattsson forteller at når de sover borte hos venner som har skjeggkre, tømmes bagen på verandaen og klærne legges rett i vaskemaskinen.

– Har du selv skjeggkre hjemme?

– Nei, men jeg kunne like gjerne hatt det for jeg har reist og sett på skader og kunne tatt med hjem. Vi har et tørt hus og så har vi til dels har hatt flaks.

Rabattene vil ta slutt

Selv om flere saker verserer i rettssystemet hvor kjøpere krever kjøp opphevet, ser det ikke ut til at vi kommer utenom denne lille, ekle skapningen. Med sine seks bein er det ventet at den kommer til å etablere et solid fotfeste over hele landet. Med mindre boligen er kald, tørr og skikkelig trekkfull da.

Les også: Boligselger dømt etter skjeggkre-funn

Tips om hvordan å håndtere skjeggkre

Har du ikke skjeggkre:

○ Pakke opp alt du måtte kjøpe fra nettbutikker eller møbler som har plast og papp, pakk opp ute.

○ Ikke la materialer stå inne.

○ Noen anbefaler å pakke kofferter ute, men ikke dit.

○ Lurer du på eller engstelig er limfeller å få tak i og kan settes ut for å se om det kommer noe i dem.

○ Men vi kan ikke fullt ut gardere oss mot.

Har du skjeggkre:

○ Få det sanert. Sett i gang prosessen så fort som mulig.

○ Støvsuge og ha det rent og pent. Ligger det matrester rundt er det lettere å etablere seg.

○ Bruk ulike metoder i kampen mot skadedyret som til sammen har reduserende effekt.

Spørsmålet er i så fall hvor lenge rettspraksis med ti prosent avslag kan fortsette, slik advokat Jørgensen spør over. I januar solgte PrivatMegleren på Tjuvholmen et rekkehus på Ullern i Oslo. Det var andre gang på tre måneder at megleren solgte dette rekkehuset. Første gang oppdaget de nye eierne skjeggkre. Da var det ikke snakk om å bo der og det ble lagt ut for salg med opplysninger om skadedyret. Det var «stinn brakke» på visning.

- Det var to budgivere, og rekkehuset ble solgt for 7,1 millioner, altså 100.000 kroner mer enn førstegang, med opplysninger om skjeggkre.

Les også: Fikk høyere pris med skjeggkre

Produktsjef for skadedyr Erik Thomas Gjølme i Anticimex forteller til ABC Nyheter at de setter skjeggkre ganske så lavt på lista over skadedyr.

– De er relativt ufarlige insekt som gjør lite skade. Først og fremst er det sjenerende om det blir stor bestand, sier han.

Anticimex er et multinasjonalt selskap med avdelinger over hele verden. Tilstandene som nå råder i Norge, er ukjent for Gjølmes kolleger i andre land.

– I Australia har de hatt skjeggkre i mange år. Der har de hatt et relativt avslappet forhold til insektet i mange år, de tar konkret affære først om skjeggkre gjør skade, som for eksempel på frimerkesamling eller museumsgjenstander.

Man må forutsette at skjeggkre er noe man kan komme borti, sier Gjølme. Han tror at med den eksplosive økningen av skadedyret er det en grense for hvor lenge dagens praksis med saker i retten kan fortsette.

Det er dramatisk for de som skal selge noe i dag og som vet de har en viss aktivitet av skjeggkre. Dette er relativt ufarlig for boligen, men får en annen betydning når det sies høyt. Holdningen i vår del av bransjen er at dette er hauset fryktelig og unødvendig opp.

– Har du selv skjeggkre hjemme?

– Nei, ikke som jeg vet om i alle fall. Ikke er jeg spesielt opptatt av dette når jeg får varer hjem heller. Det skal nok uansett løse seg greit om det skulle bli et problem i fremtiden.

Noen lar være å by

Eiendomsmegler Karianne Amlie i Aktiv eiendomsmegling har solgt en del boliger med skjeggkre i. Amlie er kjent fra programmet «Boligjakten» på TV3.

– Det har vært litt vanskelig fordi vi ikke har visst om de gjør skade eller ei, siden det er nytt fenomen. Men så lenge man opplyser om at det er skjeggkre i boligen, så er det opptil kjøperen, sier hun og legger til at hun var bekymret første gang hun skulle selge bolig med skjeggkre.

(Artikkelen fortsetter under)

Oslo 20180130. Karianne Amlie i Boligjakten forteller at det alltid er spenning i forkant av salg av boliger med skjeggkre. Hun har selv solgt flere som har skadedyret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20180130. Karianne Amlie i Boligjakten forteller at det alltid er spenning i forkant av salg av boliger med skjeggkre. Hun har selv solgt flere som har skadedyret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nytt middel i kampen: Kakerlakkgift settes inn i krigen mot skjeggkre

– Det klart noen som lar være å by på boligen når det opplyses om det.

– Har du selv skjeggkre hjemme?

– Jeg har ikke det. Bor i hus fra 1867, så dit kommer de nok ikke.

Og for ordens skyld, selv om kanskje rettspraksis med rabatter endres på sikt, betyr ikke det at du som selger kan unngå retten. For, det er opplysningsplikt. Dersom du ikke rapporterer skadedyr det er grunn til å tro at du må ha visst om, kan det fort ende opp i rettsapparatet.