Spanske sjøfolk tar sin kamp for pensjon til Lagmannsretten

<p>RASER MOT NORGE: De jobbet og slet på norske skip, men fikk ikke pensjon verken fra Norge eller Spania. Spanske sjøfolk har demonstrert mot Norge i Madrid, tapte i norsk tingrett, men reiser 12. februar sin sak for Borgarting lagmannsrett.</p>
RASER MOT NORGE: De jobbet og slet på norske skip, men fikk ikke pensjon verken fra Norge eller Spania. Spanske sjøfolk har demonstrert mot Norge i Madrid, tapte i norsk tingrett, men reiser 12. februar sin sak for Borgarting lagmannsrett. Foto: Long Hope

«En skam for Norge», sier spanske sjøfolk som seilte på norske skip og betalte skatt til Norge, men ikke får alderspensjon. Denne uka reiser de sin sak for Lagmannsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener av spanske sjøfolk som hadde hyre på norske skip, ble fram til 1994 nektet å innbetale trygdeavgift og ta del i norske pensjonsordninger.

Men de betalte skatt til Norge - og opparbeidet dermed heller ikke pensjon i Spania.

Dermed står de ribbet for pensjon.

I over 30 år har de kjempet for å få pensjon fra Norge eller en norsk-spansk avtale til deres beste - men forgjeves.

I 2017 gikk 200 av dem representert ved deres interesseorganisasjon Long Hope rettens vei i Norge for å oppheve statens avslag.

De vant første runde etter at Staten hevdet at saken ikke kunne reises. Etter at tingretten åpnet for det, kom selve striden opp for retten.

Men i april 2017 avviste Oslo tingrett deres krav.

Les også: Siv Jensen sier endelig nei til spanske sjøfolk

– En skam for Norge

FÅR IKKE PENSJON: Talsperson for Long Hope, Alberto Paz Viñas (t.v) og lederen for organisasjonen Juan Manuel Lores Lazara (t.h) foran Stortinget 18. november 2014 under sitt forgjeves besøk i Norge. I midten er datteren til talspersonen, Maria Viñas. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter
FÅR IKKE PENSJON: Talsperson for Long Hope, Alberto Paz Viñas (t.v) og lederen for organisasjonen Juan Manuel Lores Lazara (t.h) foran Stortinget 18. november 2014 under sitt forgjeves besøk i Norge. I midten er datteren til talspersonen, Maria Viñas. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

Men forkjemperne for pensjonskravene, som kan gjelde tusener av spanjoler eller etterlatte til avdøde spanske sjøfolk, gir seg ikke med det.

Tirsdag og onsdag er det duket for ankebehandling i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Det er nå tre individuelle parter som skal få overprøvd gyldigheten av Trygderettens kjennelser om avslag på deres pensjonskrav, opplyser deres advokat Øivind Østberg.

De betalte altså skatt til Norge, men fikk ikke være med i folketrygden og norske myndighetene nekter dem derfor alderspensjon.

– Vi fikk ikke lov å betale pensjonsavgift. Men vi ble trukket for skatt. Det er småpenger for Norge å betale tilbake skatten vår. Vi har hjulpet Norge til å bli det paradiset det er i dag, sa Alberto Paz Viñas til ABC Nyheter i 2014.

Les også: – En skam for Norge

– Ulovlig diskriminering

Rettsspørsmålet i saken for lagmannsretten er om avslagene på pensjon er ugyldig og i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjon og/eller Grunnloven § 98, fordi de innebærer en ulovlig diskriminering av disse sjøfolkene i forhold til deres norske kolleger.

Foreningen Longhope deltar i saken som partshjelper slik de gjorde under saken i Oslo tingrett for to år siden.

Organisasjonen Long Hope hevder å representere 12.000 personer som skal være i samme situasjon som saksøkerne.

Regjeringsadvokaten avviser søksmålet og står fast på at Trygderettens opprinnelige vedtak er lovlig og ikke i strid med menneskerettighetene.

Les også: – Vi trodde aldri Norge skulle være så hjerteløse

Personvernpolicy