Luksurøst boligmarked: – Det du ser, er ikke alt du får

Leerdal Park lokker kjøperne ut i Stavanger. Denne leiligheten er til salgs for 17 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Leerdal Park lokker kjøperne ut i Stavanger. Denne leiligheten er til salgs for 17 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

Hva skal til for å ta et steg opp i boligmarkedet, til byens aller mest eksklusive nabolag?

Beliggenhet er alt. Men beliggenhet er alt overalt. Uansett landsdel, by eller bydel. Riktig adresse, riktig historie og riktig utsikt koster mer enten du er i Tromsø, Trondheim eller Bergen.

Når Finansavisen skriver om dyre salg i andre norske byer, får vi ofte høre at markedet nærmer seg Oslo. Stemmer det? Eller er det motsatt, at avstanden til Oslo øker?

Fjordutsikt

De ti dyreste boligene i Bergen som i øyeblikket ligger ute for salg på Finn.no, er priset fra 12 millioner til 19 millioner. Bergens dyreste bolig i skrivende stund er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner.

Men det du ser er ikke alt du får, opplyser byens meglere. Bergen har et betydelig marked som ikke annonseres. Meglerne har lister med navn på potensielle kjøpere, og de har selgere som lister seg inn på kontoret med eiendommer de vil selge uten at 10.000 nysgjerrige kan komme på virituell visning.

(Saken fortsetter under)

Bergens dyreste bolig til salgs i øyeblikket er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Bergens dyreste bolig til salgs i øyeblikket er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

– I dag kan vi selge en leilighet eller et hus til 20 millioner kroner uten at det oppleves som veldig spesielt. Men det er klart at det er et stykke mellom eiendommene til den prisen, sier Christer Vikebø, som driver PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen og også er regionsansvarlig i Bergen for Privatmegleren. Han opplever markedet for de dyreste boligene som generelt bra.

– Vi følger etter Oslo, vi ligger kanskje fem år bak. Har vi et hus til 25 millioner kroner kan vi kanskje ha noen titalls interessenter. Da vi solgte eiendommen til 41 millioner kroner til Kyrre Gørvell-Dahll (Kygo), hadde vi syv til åtte på visning. Dette opplevde vi ikke i Bergen for ti år siden.

I Bergen handler det mye om sjøutsikt, både når det gjelder villaer og leiligheter.

– Når det gjelder leiligheter er utvalget begrenset. Bergen har ikke mange store leiligheter med sjøutsikt. Men når de dukker opp er det mange potensielle kjøpere. Vi solgte en leilighet til 20 millioner kroner i fjor, sier Vikebø.

Les også: Eiendomsmegler må betale millionerstatning etter boligsalg

Luksusmarkedet

Stavangermarkedet kan by på en murvilla i Orknøygata som en gang tilhørte bankdirektør Aarstad. Dem kan bli din for 27 millioner kroner. Utvalget av de ti dyreste strekker seg fra 13 til 27 millioner kroner.

– Har du over ti millioner kroner å handle for, vil jeg si at du kan velge i mye bra i Stavanger, sier Sjur André Svihus, avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 Eiganes i Stavanger.

Han hevder at dyre boliger fortsatt er billig i Stavanger.

– Jeg mener at de er relativt rimelige. Tilsvarende kvalitet og beliggenhet vil kanskje være tregangeren i Oslo. Jeg har faktisk hatt kunder som bor i Oslo, men som har kjøpt en eiendom i Stavanger fordi de synes prisen er lav.

(Saken fortsetter under)

Murvillaen i Orknøygata 28 i Stavanger tilhørte en gang bakdirektør Arstad. I år er den til salgs for 27 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Murvillaen i Orknøygata 28 i Stavanger tilhørte en gang bakdirektør Arstad. I år er den til salgs for 27 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

Det tikker og går i luksusmarkedet i Stavanger. I forrige uke solgte Svihus en leilighet til 14 millioner kroner. Den ble solgt etter én visning.

– Hvem er kjøperne?

– Det er ikke typiske pengefamilier. Jeg opplever at kjøperne som regel er folk som bare har hatt en god jobb og gjort det bra gjennom mange år. Etter hvert har de økonomi til en bolig til over 10 millioner kroner.

Spesielt stolt er han over Ledaal Park hvor han har solgt en leilighet til 30 millioner kroner og hvor han nå har en ny til 17 millioner kroner ute i markedet. Ledaal Park er en gammel hermetikkfagskole som er bygget om til boliger. Tre store leiligheter på toppen av bygget er helt nye.

– Vi var overrasket over hvor mye folk med penger som dukket opp.

Les også: Ekspertene spår boligprisene

– Alltid i mål til slutt

Det er ingen grunn til å snakke byens boligmarked til himmels, mener adm. direktør Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander. Typisk for villaeiendommer over 12 millioner kroner er at det tar en stund før de blir solgt. Dyre eiendommer i Trondheim finner sine kjøpere, men det kan ta litt tid.

De ti dyreste boligene som er annonsert for salg i Trondheim koster fra 14 millioner til 25 millioner, men da skal det sies at den dyreste egentlig er et pensjonat.

– Jeg føler at vi har en stor kjøpergruppe som kan handle boliger til over 10 millioner kroner, men de er kresne. De ønsker ikke renovering.

– Store villaer som kommer for salg er ofte gamle hus. Det kan være hus som har gått i arv og som har vært eid av noen som ikke har hatt inntekt til å ta eiendommen opp til moderne standard. Da kan det ta tid før kjøper og selger finner hverandre. Men vi kommer alltid i mål til slutt, forsikrer Nylander.

Han ser at dette skiller seg fra kolleger i Oslo.

– Her hører vi om eiendommer til 20 millioner kroner som selges samme uke som de legges ut. Det skjer ikke i Trondheim.

Les også: – Et sjeldent godt balansert boligmarked

(Saken fortsetter under)

13,5 millioner må en kjøper ut med for en stor funkisvilla på Galloppen utenfor Fredrikstad. Faksimile: Finn.no

Boligdrøm i Drammen

Skal en boligeiendom få en prisantydning på et tosifret antall millioner bør den som oftest ligge i områdene Singsaker, Tyholt, Øya eller Nedre Byåsen. Av og til blir det høy pris på objekter også på Lade. Dette er gamle bydeler som ligger nært sentrum men likevel landlig.

De ti dyreste i Drammen har priser fra 8,7 til 20 millioner kroner.

– Det lå en del dyrere eiendommer ute i fjor høst som ikke ble solgt. Flere ble trukket fra markedet. I år har vi opplevd at en del av disse er blitt solgt. Så det er god fart i markedet nå, sier Trond A. Helgerud i Eiendomsmegler Dahl i Drammen.

(Saken fortsetter under)

Drammens dyreste er en spesiell eiendom. Byvillaen i jugendstil fra 1900 har tre separate seksjoner og en prisantydning på 20 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Drammens dyreste er en spesiell eiendom. Byvillaen i jugendstil fra 1900 har tre separate seksjoner og en prisantydning på 20 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

De seneste årene har mye handlet om leiligheter i Drammen sentrum.

– Det er blitt solgt mye leiligheter i sentrum. De dyreste kan komme opp i 12 til 14 millioner kroner.

De dyreste villaene er å finne i i Bragernesåsen eller Danvik.

– Hvem er kjøperne?

– Vi opplever at de aller dyreste eiendommene går til folk som har vokst opp i Drammen. Det er ikke tilflyttere, men mange har flyttet ut og så bestemt seg for å komme tilbake. Vi har faktisk også solgt noen dyrere boliger på Konnerud, det til folk som bor på Konnerud.

Les også: Flere foreldre står som kausjonister i over ti år

Fremdeles på topp

Byer som Tromsø, Fredrikstad, Sandefjord og Kristiansand har alle omtrent samme nivå på de dyreste boligene. De ti dyreste som ligger ute til salgs har priser fra 7 til 17 millioner kroner i disse byene.

Krymper avstanden opp til Oslo? Vel, intervallet for ti på topp i hovedstaden strekker seg fra 28 til 95 millioner kroner hvis vi inkluderer toppleiligheten i det mye omtalte OBOS-Middelthunet. Og dette er eiendommene som faktisk annonseres. Eiendommer på den aller øveste hyllen, blir ofte omsatt i det stille.

Beliggenhet koster.

Fortsatt mest i Oslo.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 2. februar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av migranter15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53 25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49 FN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan
Siste nytt
16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av migranter15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53Norge25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49NorgeFN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan