Luksurøst boligmarked: – Det du ser, er ikke alt du får

Leerdal Park lokker kjøperne ut i Stavanger. Denne leiligheten er til salgs for 17 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Leerdal Park lokker kjøperne ut i Stavanger. Denne leiligheten er til salgs for 17 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

Hva skal til for å ta et steg opp i boligmarkedet, til byens aller mest eksklusive nabolag?

Beliggenhet er alt. Men beliggenhet er alt overalt. Uansett landsdel, by eller bydel. Riktig adresse, riktig historie og riktig utsikt koster mer enten du er i Tromsø, Trondheim eller Bergen.

Når Finansavisen skriver om dyre salg i andre norske byer, får vi ofte høre at markedet nærmer seg Oslo. Stemmer det? Eller er det motsatt, at avstanden til Oslo øker?

Fjordutsikt

De ti dyreste boligene i Bergen som i øyeblikket ligger ute for salg på Finn.no, er priset fra 12 millioner til 19 millioner. Bergens dyreste bolig i skrivende stund er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner.

Men det du ser er ikke alt du får, opplyser byens meglere. Bergen har et betydelig marked som ikke annonseres. Meglerne har lister med navn på potensielle kjøpere, og de har selgere som lister seg inn på kontoret med eiendommer de vil selge uten at 10.000 nysgjerrige kan komme på virituell visning.

(Saken fortsetter under)

Bergens dyreste bolig til salgs i øyeblikket er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Bergens dyreste bolig til salgs i øyeblikket er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

– I dag kan vi selge en leilighet eller et hus til 20 millioner kroner uten at det oppleves som veldig spesielt. Men det er klart at det er et stykke mellom eiendommene til den prisen, sier Christer Vikebø, som driver PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen og også er regionsansvarlig i Bergen for Privatmegleren. Han opplever markedet for de dyreste boligene som generelt bra.

– Vi følger etter Oslo, vi ligger kanskje fem år bak. Har vi et hus til 25 millioner kroner kan vi kanskje ha noen titalls interessenter. Da vi solgte eiendommen til 41 millioner kroner til Kyrre Gørvell-Dahll (Kygo), hadde vi syv til åtte på visning. Dette opplevde vi ikke i Bergen for ti år siden.

I Bergen handler det mye om sjøutsikt, både når det gjelder villaer og leiligheter.

– Når det gjelder leiligheter er utvalget begrenset. Bergen har ikke mange store leiligheter med sjøutsikt. Men når de dukker opp er det mange potensielle kjøpere. Vi solgte en leilighet til 20 millioner kroner i fjor, sier Vikebø.

Les også: Eiendomsmegler må betale millionerstatning etter boligsalg

Luksusmarkedet

Stavangermarkedet kan by på en murvilla i Orknøygata som en gang tilhørte bankdirektør Aarstad. Dem kan bli din for 27 millioner kroner. Utvalget av de ti dyreste strekker seg fra 13 til 27 millioner kroner.

– Har du over ti millioner kroner å handle for, vil jeg si at du kan velge i mye bra i Stavanger, sier Sjur André Svihus, avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 Eiganes i Stavanger.

Han hevder at dyre boliger fortsatt er billig i Stavanger.

– Jeg mener at de er relativt rimelige. Tilsvarende kvalitet og beliggenhet vil kanskje være tregangeren i Oslo. Jeg har faktisk hatt kunder som bor i Oslo, men som har kjøpt en eiendom i Stavanger fordi de synes prisen er lav.

(Saken fortsetter under)

Murvillaen i Orknøygata 28 i Stavanger tilhørte en gang bakdirektør Arstad. I år er den til salgs for 27 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Murvillaen i Orknøygata 28 i Stavanger tilhørte en gang bakdirektør Arstad. I år er den til salgs for 27 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

Det tikker og går i luksusmarkedet i Stavanger. I forrige uke solgte Svihus en leilighet til 14 millioner kroner. Den ble solgt etter én visning.

– Hvem er kjøperne?

– Det er ikke typiske pengefamilier. Jeg opplever at kjøperne som regel er folk som bare har hatt en god jobb og gjort det bra gjennom mange år. Etter hvert har de økonomi til en bolig til over 10 millioner kroner.

Spesielt stolt er han over Ledaal Park hvor han har solgt en leilighet til 30 millioner kroner og hvor han nå har en ny til 17 millioner kroner ute i markedet. Ledaal Park er en gammel hermetikkfagskole som er bygget om til boliger. Tre store leiligheter på toppen av bygget er helt nye.

– Vi var overrasket over hvor mye folk med penger som dukket opp.

Les også: Ekspertene spår boligprisene

– Alltid i mål til slutt

Det er ingen grunn til å snakke byens boligmarked til himmels, mener adm. direktør Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander. Typisk for villaeiendommer over 12 millioner kroner er at det tar en stund før de blir solgt. Dyre eiendommer i Trondheim finner sine kjøpere, men det kan ta litt tid.

De ti dyreste boligene som er annonsert for salg i Trondheim koster fra 14 millioner til 25 millioner, men da skal det sies at den dyreste egentlig er et pensjonat.

– Jeg føler at vi har en stor kjøpergruppe som kan handle boliger til over 10 millioner kroner, men de er kresne. De ønsker ikke renovering.

– Store villaer som kommer for salg er ofte gamle hus. Det kan være hus som har gått i arv og som har vært eid av noen som ikke har hatt inntekt til å ta eiendommen opp til moderne standard. Da kan det ta tid før kjøper og selger finner hverandre. Men vi kommer alltid i mål til slutt, forsikrer Nylander.

Han ser at dette skiller seg fra kolleger i Oslo.

– Her hører vi om eiendommer til 20 millioner kroner som selges samme uke som de legges ut. Det skjer ikke i Trondheim.

Les også: – Et sjeldent godt balansert boligmarked

(Saken fortsetter under)

13,5 millioner må en kjøper ut med for en stor funkisvilla på Galloppen utenfor Fredrikstad. Faksimile: Finn.no

Boligdrøm i Drammen

Skal en boligeiendom få en prisantydning på et tosifret antall millioner bør den som oftest ligge i områdene Singsaker, Tyholt, Øya eller Nedre Byåsen. Av og til blir det høy pris på objekter også på Lade. Dette er gamle bydeler som ligger nært sentrum men likevel landlig.

De ti dyreste i Drammen har priser fra 8,7 til 20 millioner kroner.

– Det lå en del dyrere eiendommer ute i fjor høst som ikke ble solgt. Flere ble trukket fra markedet. I år har vi opplevd at en del av disse er blitt solgt. Så det er god fart i markedet nå, sier Trond A. Helgerud i Eiendomsmegler Dahl i Drammen.

(Saken fortsetter under)

Drammens dyreste er en spesiell eiendom. Byvillaen i jugendstil fra 1900 har tre separate seksjoner og en prisantydning på 20 millioner kroner. Faksimile: Finn.no
Drammens dyreste er en spesiell eiendom. Byvillaen i jugendstil fra 1900 har tre separate seksjoner og en prisantydning på 20 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

De seneste årene har mye handlet om leiligheter i Drammen sentrum.

– Det er blitt solgt mye leiligheter i sentrum. De dyreste kan komme opp i 12 til 14 millioner kroner.

De dyreste villaene er å finne i i Bragernesåsen eller Danvik.

– Hvem er kjøperne?

– Vi opplever at de aller dyreste eiendommene går til folk som har vokst opp i Drammen. Det er ikke tilflyttere, men mange har flyttet ut og så bestemt seg for å komme tilbake. Vi har faktisk også solgt noen dyrere boliger på Konnerud, det til folk som bor på Konnerud.

Les også: Flere foreldre står som kausjonister i over ti år

Fremdeles på topp

Byer som Tromsø, Fredrikstad, Sandefjord og Kristiansand har alle omtrent samme nivå på de dyreste boligene. De ti dyreste som ligger ute til salgs har priser fra 7 til 17 millioner kroner i disse byene.

Krymper avstanden opp til Oslo? Vel, intervallet for ti på topp i hovedstaden strekker seg fra 28 til 95 millioner kroner hvis vi inkluderer toppleiligheten i det mye omtalte OBOS-Middelthunet. Og dette er eiendommene som faktisk annonseres. Eiendommer på den aller øveste hyllen, blir ofte omsatt i det stille.

Beliggenhet koster.

Fortsatt mest i Oslo.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 2. februar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia
Siste nytt
20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia
Populært