Meny

Luksurøst boligmarked: – Det du ser, er ikke alt du får

Leerdal Park lokker kjøperne ut i Stavanger. Denne leiligheten er til salgs for 17 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

Hva skal til for å ta et steg opp i boligmarkedet, til byens aller mest eksklusive nabolag?

Beliggenhet er alt. Men beliggenhet er alt overalt. Uansett landsdel, by eller bydel. Riktig adresse, riktig historie og riktig utsikt koster mer enten du er i Tromsø, Trondheim eller Bergen.

Når Finansavisen skriver om dyre salg i andre norske byer, får vi ofte høre at markedet nærmer seg Oslo. Stemmer det? Eller er det motsatt, at avstanden til Oslo øker?

Fjordutsikt

De ti dyreste boligene i Bergen som i øyeblikket ligger ute for salg på Finn.no, er priset fra 12 millioner til 19 millioner. Bergens dyreste bolig i skrivende stund er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner.

Men det du ser er ikke alt du får, opplyser byens meglere. Bergen har et betydelig marked som ikke annonseres. Meglerne har lister med navn på potensielle kjøpere, og de har selgere som lister seg inn på kontoret med eiendommer de vil selge uten at 10.000 nysgjerrige kan komme på virituell visning.

(Saken fortsetter under)

Bergens dyreste bolig til salgs i øyeblikket er en enebolig i Skipanesvegen med utsikt over Fanafjorden. Prisantydningen er 19 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

– I dag kan vi selge en leilighet eller et hus til 20 millioner kroner uten at det oppleves som veldig spesielt. Men det er klart at det er et stykke mellom eiendommene til den prisen, sier Christer Vikebø, som driver PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen og også er regionsansvarlig i Bergen for Privatmegleren. Han opplever markedet for de dyreste boligene som generelt bra.

– Vi følger etter Oslo, vi ligger kanskje fem år bak. Har vi et hus til 25 millioner kroner kan vi kanskje ha noen titalls interessenter. Da vi solgte eiendommen til 41 millioner kroner til Kyrre Gørvell-Dahll (Kygo), hadde vi syv til åtte på visning. Dette opplevde vi ikke i Bergen for ti år siden.

I Bergen handler det mye om sjøutsikt, både når det gjelder villaer og leiligheter.

– Når det gjelder leiligheter er utvalget begrenset. Bergen har ikke mange store leiligheter med sjøutsikt. Men når de dukker opp er det mange potensielle kjøpere. Vi solgte en leilighet til 20 millioner kroner i fjor, sier Vikebø.

Les også: Eiendomsmegler må betale millionerstatning etter boligsalg

Luksusmarkedet

Stavangermarkedet kan by på en murvilla i Orknøygata som en gang tilhørte bankdirektør Aarstad. Dem kan bli din for 27 millioner kroner. Utvalget av de ti dyreste strekker seg fra 13 til 27 millioner kroner.

– Har du over ti millioner kroner å handle for, vil jeg si at du kan velge i mye bra i Stavanger, sier Sjur André Svihus, avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 Eiganes i Stavanger.

Han hevder at dyre boliger fortsatt er billig i Stavanger.

– Jeg mener at de er relativt rimelige. Tilsvarende kvalitet og beliggenhet vil kanskje være tregangeren i Oslo. Jeg har faktisk hatt kunder som bor i Oslo, men som har kjøpt en eiendom i Stavanger fordi de synes prisen er lav.

(Saken fortsetter under)

Murvillaen i Orknøygata 28 i Stavanger tilhørte en gang bakdirektør Arstad. I år er den til salgs for 27 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

Det tikker og går i luksusmarkedet i Stavanger. I forrige uke solgte Svihus en leilighet til 14 millioner kroner. Den ble solgt etter én visning.

– Hvem er kjøperne?

– Det er ikke typiske pengefamilier. Jeg opplever at kjøperne som regel er folk som bare har hatt en god jobb og gjort det bra gjennom mange år. Etter hvert har de økonomi til en bolig til over 10 millioner kroner.

Spesielt stolt er han over Ledaal Park hvor han har solgt en leilighet til 30 millioner kroner og hvor han nå har en ny til 17 millioner kroner ute i markedet. Ledaal Park er en gammel hermetikkfagskole som er bygget om til boliger. Tre store leiligheter på toppen av bygget er helt nye.

– Vi var overrasket over hvor mye folk med penger som dukket opp.

Les også: Ekspertene spår boligprisene

– Alltid i mål til slutt

Det er ingen grunn til å snakke byens boligmarked til himmels, mener adm. direktør Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander. Typisk for villaeiendommer over 12 millioner kroner er at det tar en stund før de blir solgt. Dyre eiendommer i Trondheim finner sine kjøpere, men det kan ta litt tid.

De ti dyreste boligene som er annonsert for salg i Trondheim koster fra 14 millioner til 25 millioner, men da skal det sies at den dyreste egentlig er et pensjonat.

– Jeg føler at vi har en stor kjøpergruppe som kan handle boliger til over 10 millioner kroner, men de er kresne. De ønsker ikke renovering.

– Store villaer som kommer for salg er ofte gamle hus. Det kan være hus som har gått i arv og som har vært eid av noen som ikke har hatt inntekt til å ta eiendommen opp til moderne standard. Da kan det ta tid før kjøper og selger finner hverandre. Men vi kommer alltid i mål til slutt, forsikrer Nylander.

Han ser at dette skiller seg fra kolleger i Oslo.

– Her hører vi om eiendommer til 20 millioner kroner som selges samme uke som de legges ut. Det skjer ikke i Trondheim.

Les også: – Et sjeldent godt balansert boligmarked

(Saken fortsetter under)

13,5 millioner må en kjøper ut med for en stor funkisvilla på Galloppen utenfor Fredrikstad. Faksimile: Finn.no

Boligdrøm i Drammen

Skal en boligeiendom få en prisantydning på et tosifret antall millioner bør den som oftest ligge i områdene Singsaker, Tyholt, Øya eller Nedre Byåsen. Av og til blir det høy pris på objekter også på Lade. Dette er gamle bydeler som ligger nært sentrum men likevel landlig.

De ti dyreste i Drammen har priser fra 8,7 til 20 millioner kroner.

– Det lå en del dyrere eiendommer ute i fjor høst som ikke ble solgt. Flere ble trukket fra markedet. I år har vi opplevd at en del av disse er blitt solgt. Så det er god fart i markedet nå, sier Trond A. Helgerud i Eiendomsmegler Dahl i Drammen.

(Saken fortsetter under)

Drammens dyreste er en spesiell eiendom. Byvillaen i jugendstil fra 1900 har tre separate seksjoner og en prisantydning på 20 millioner kroner. Faksimile: Finn.no

De seneste årene har mye handlet om leiligheter i Drammen sentrum.

– Det er blitt solgt mye leiligheter i sentrum. De dyreste kan komme opp i 12 til 14 millioner kroner.

De dyreste villaene er å finne i i Bragernesåsen eller Danvik.

– Hvem er kjøperne?

– Vi opplever at de aller dyreste eiendommene går til folk som har vokst opp i Drammen. Det er ikke tilflyttere, men mange har flyttet ut og så bestemt seg for å komme tilbake. Vi har faktisk også solgt noen dyrere boliger på Konnerud, det til folk som bor på Konnerud.

Les også: Flere foreldre står som kausjonister i over ti år

Fremdeles på topp

Byer som Tromsø, Fredrikstad, Sandefjord og Kristiansand har alle omtrent samme nivå på de dyreste boligene. De ti dyreste som ligger ute til salgs har priser fra 7 til 17 millioner kroner i disse byene.

Krymper avstanden opp til Oslo? Vel, intervallet for ti på topp i hovedstaden strekker seg fra 28 til 95 millioner kroner hvis vi inkluderer toppleiligheten i det mye omtalte OBOS-Middelthunet. Og dette er eiendommene som faktisk annonseres. Eiendommer på den aller øveste hyllen, blir ofte omsatt i det stille.

Beliggenhet koster.

Fortsatt mest i Oslo.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 2. februar

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært