Unngå å bli blant 1 million nordmenn som får skattesmell

VIDEO: Slik unngår du å få en sur start på sommeren

Spareekspert råder deg til å ta en titt på skattekortet ditt hver gang det har vært større endringer i livet ditt for å unngå å ødelegge ferieplanene med baksmell.

Da skattemeldingen kom i 2018, fikk cirka fire millioner nordmenn den glade meldingen om at de fikk penger tilbake på skatten, i snitt 12.000 kroner hver. Men for nesten én million nordmenn endte det med skattesmell. Snittbeløpet hver femte nordmann måtte betale, var på solide 25.000 kroner.

– Alle som har fått baksmell på skatten, vet at det er en utrolig kjedelig start på sommerferien. For de aller fleste er det bedre at inntekten settes for høyt og at man får igjen på skatten, fremfor å ende med baksmell, forteller konserndirektør og spareekspert i Storebrand, Wenche Martinussen, til ABC Nyheter.

– En tommelfingerregel er at hver gang det har vært større endringer i livet ditt så bør du ta en titt skattekortet ditt. Det er jo sånn at alle små og store begivenheter i livet vårt påvirker skattekortet - alt fra at du har byttet jobb til at barnet ditt har fått barnehageplass. Endringer du kanskje ikke har tenkt over kan få påvirkning på hva du skal betale i skatt, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under)

Alle små og store begivenheter i livet vårt påvirker skattekortet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Alle små og store begivenheter i livet vårt påvirker skattekortet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

Slik gjør du endringer

Vi er nå inne i et nytt år, og med det er tiden inne for å se over og endre skattekortet for 2019. De to vanligste årsakene til at vi pådrar oss skattesmell, skyldes ifølge Skatteetaten inntekter fra eiendom og utenlandsforhold.

Blir ikke restskatten betalt ved forfall, påløper forsinkelsesrenter. Skatteoppkreverne vil sette i verk tiltak for å kreve inn skatten.

Cirka 600.000 av cirka fire millioner skatteytere søker årlig om endring.

Endringene gjør du enkelt ved å logge deg inn på skatteetaten.no, der finner du alle opplysningene dine og kan enkelt gjøre endringer. Det er en logisk inndeling i temaer som bank og lån, arbeid, trygd og pensjon.

Når du gjør endringer , vil du automatisk se hvordan dette påvirker skattekortet ditt. Arbeidsgiver henter skattekortet elektronisk, og du slipper å levere det. Hvis du senere endrer skattekortet, vil arbeidsgiver dessuten automatisk få beskjed om det, slik at det nye skattekortet kan hentes ut.

Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen

Ikke glem rentefradraget

I år anbefaler spareekspert Wenche Martinussen alle til å særlig sjekke at opplysningene på skattekortet er riktig ettersom det er blitt gjort endringer i hvordan skattetrekket regnes ut. Du kan lese mer om dette lengre ned i saken.

Wenche A. Martinussen er konserndirektør for personmarkedet i Storebrand. Foto: CF Wesenberg
Wenche A. Martinussen er konserndirektør for personmarkedet i Storebrand. Foto: CF Wesenberg

– Også når du begynner å ta ut pensjon er det viktig at du endrer skattekortet ditt så du unngår baksmell på skatten, som kan gi store utslag i en allerede trang økonomi, forklarer hun.

– Husk at spareavtaler som BSU og IPS utsetter skatt, og vil dra ned skatteregningen din. Husk at på alle renter du betaler - enten det er boliglån, forbrukslån, studielån, kredittkort eller andre kredittkjøp - så gjelder rentefradraget på 22 prosent.

Martinussen gir et regneksempel på fradrag på boliglån.

– La oss si at du har 4.000.000 kroner i boliglån med en rente på 2,5 prosent. Da har du gjeldsrenter hvert år på 100.000 kroner, hvorav 22.000 kroner kan skrives av på skatten. Det er i overkant av 1800 kroner i måneden, hvilket er en betydelig sum for de aller fleste.

Advarer mot «bjørnetjenester»: Sju av ti unge boligkjøpere får hjelp av foreldre

Situasjoner som krever ekstra sjekk av skattekort

 • Begynner å jobbe eller bytter jobb
 • har fått lengre eller kortere vei mellom hjem og arbeidssted
 • blir ufør
 • er blitt pensjonist
 • har begynt å ta ut hel eller delvis alderspensjon, eller AFP
 • endrer pensjonsgrad
 • har sluttet i lønnet stilling og bare har pensjon
 • endrer pensjon fra uførepensjon eller etterlattepensjon til alderspensjon
 • får en endring i andre skattepliktige trygdeytelser
 • blir enke eller enkemann
 • har barn som begynner i barnehage, eller som slutter på skolefritidsordning (SFO)/ aktivitetsskole (AKS)
 • har kjøpt/solgt bolig eller bil og tatt opp lån
 • har endringer i renteutgifter
 • blir aleneforsørger
 • har overgangsstønad som opphører
 • ser at opplysningene i skattekortet ikke er riktig
 • Hvis du har arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
 • Hvis du har store endringer i lønnsinntekt, kombinert med overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
 • Dersom du har tatt opp eller innfridd ett lån, må du huske å føre opp dette.
 • Dersom du betaler tilbake på studielånet fører du opp det du betaler i renter i år (på punkt 3.3 Gjeldsrenter.)
Kilde: Storebrand

«Ta grepet-dagen»

Du kan endre skattekortet gjennom hele året, men Wenche Martinussen anbefaler alle å sette av tid en dag for å forhindre å bli blant de én millioner nordmenn som får sommerferien ødelagt med en skattesmell.

– Og når du først er i gang bør du ta en gjennomgang av utgiftene dine og se om det er rom for å spare litt mer eller betale ned mer gjeld enn du gjorde i fjor.

I løpet av det hun kaller «Ta grep-dagen» anbefaler Martinussenå starte med å identifisere «lommetyvene» i hverdagen din ved å skaffe deg oversikt over forbruket ditt, noe du enkelt kan gjøre i nettbanken. Se samtidig gjennom e-fakturaer og andre faste utgifter, og sett opp fast trekk til sparing.

– Poenget er ikke å droppe kosen i hverdagen, men å skape en bevissthet rundt hva du faktisk bruker lønnen din på, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Endringer for 2019

I år har det kommet noen skattekortendringer som kan gi deg for høyt skattetrekk i 2019. Tidligere la skatteetaten siste skatteoppgjør til grunn når skattetrekket for det kommende året skulle beregnes. Nå bruker de nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiveren og/eller pensjonsutbetaler rapporterer hver måned.

Forventet lønn i skattekortet for 2019 tar utgangspunkt i lønnen arbeidsgiver har rapportert for i oktober 2018, eller opplysningene fra januar til oktober 2018. Det alternativet som gir høyest inntekt av disse to alternativene, legges til grunn. Dermed kan tilfeldige inntekter som bonusutbetalinger, honorarer, bi-inntekter eller andre skattepliktige ytelser medføre at du får helt feil skattetrekk.

Jobbet du for eksempel uvanlig mye overtid i oktober, vil Skatteetaten ta utgangspunkt i det for beregningen av skatt for neste år. Dermed blir ditt skattetrekk uvanlig og unødvendig høyt. Du kan se hva som er rapportert om deg i a-meldingen i innsynstjenesten Mine inntekter og arbeidsforhold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:10 Ni år gammel gutt savnet i Oslo02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:56 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Gazastripen02:43 Siktet skoleskytter i California er død02:30 Bolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater02:00 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape
Siste nytt
03:10NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:56VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Gazastripen02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død02:30VerdenBolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater02:00VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape
Populært