Analysesjef: Da vil butikkdøden ta av i Norge

Haseeb Syed.
Haseeb Syed. Foto: Sturlason / hegnar.no

Ikke bare én «game changer», men flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rammebetingelsene for fysisk butikkdrift svekker seg, verden over.

Butikkdøden har kommet til Norge også, men ifølge analysesjef for kreditt i Danske Bank, Haseeb Syed, har norsk detaljhandel sluppet nokså billig unna.

Så langt.

- Kjøpesenterdød og tomme lokaler er en trend vi har sett lenge i flere land. Vi er ikke der i Norge ennå, men ser et trendskifte der kjøpesentre opplever marginpress, fallende lønnsomhet og butikker som må reforhandle husleier. Vi ser på tallene, og skjønner at dette er starten på noe som vil vare over flere år, sier Syed til Hegnar.no.

Kino, gokart, badeland

Eiendomsinvestorene bak kjøpesentrene har blitt tvunget til å endre tankegangen.

- Kjøpesentre må nå investere stort for å tiltrekke seg de samme kundene som før. De må investere i opplevelser som holder kundene på senteret en del av dagen. Dersom nye boligområder etableres tett opp til kjøpesentrene, vil også det være med på å gi sentrene en «boost». Måten å tenke shopping på har endret seg veldig den siste tiden, fortsetter analytikeren.

Han peker på at for eksempel Olav Thon har forstått dette.

Sørlandssenteret i Kristiansand har fått Norges lengste innendørs gokartbane. Det siste byggetrinnet på Amfi Moa i Ålesund inkluderte en kino, noe du også finner ved Storo-senteret i Oslo.

Ellers i hovedstaden skal det nye Økern-senteret få seg et badeland. Videre har serveringstilbudet i kjøpesentrene generelt blitt mye bedre og mer variert enn tidligere.

- Når eiendomsselskapene må skru investeringene mye mer opp for den samme inntjeningen som før, er ikke dette nødvendigvis en modell som appellerer til bankene. Og ett sted går grensen for slike investeringer uten at det kommer ut noe i andre enden, fortsetter Syed.

- Da vil butikkdød ta av

Samtidig må butikkene i kjøpesentrene ha et arealbehov.

Kjøpesenteret City Lade i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kjøpesenteret City Lade i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

- Økt netthandel vil senke arealbehovet for mange leietakere. I gjennomsnitt tilbyr hele 80 prosent av norske, fysiske butikker innen klær, sport og elektronikk også handel gjennom nettet. Husk likevel at netthandel ikke vil komme i tillegg til, men på bekostning av omsetningen gjennom fysisk handel, sier Syed.

Han viser til at stort sett mindre aktører - som Moods of Norway og Rafens - har gått konkurs i Norge.

- Disse kvadratmeterne har vært relativt enkle for kjøpesenterselskapene å fylle opp igjen. Store aktører trenger ikke nødvendigvis å gå konkurs, men trenger kun å få et mindre arealbehov før det blir mer dramatisk for kjøpesentrene. Når de store leietakerne sier at de trenger 500 istedenfor 3.000 kvadratmeter i alle kjøpesentrene der de har butikker, vil vi få en dominoeffekt der selskaper vil måtte erstatte større arealer ganske raskt, sier Danske Bank-analysesjefen.

Hvor raskt kan dette skje?

- Generasjonen som kommer opp nå er «digitale natives». De bruker mobilen mye mer enn TV-en, og vil gjøre store deler av shoppingen med noen tastetrykk. Når denne generasjonen får kjøpekraft - som ikke er så mange år til, vil butikkdød og kjøpesentrenes utfordring med butikkers lavere arealbehov ta av for alvor, svarer Syed.

Han ser for seg at andelen netthandel av total norsk handel gradvis vil gå fra dagens 10-15 prosent til 20-30 prosent.

- Kjøpesentrene tvinges derfor til å bli mer innovative i sin kommunikasjon med kundene. De må vite utenfor hvilke relevante butikker kundene er i nærheten av, og for eksempel komme med fortløpende, skreddersydde kampanjer i en slags «online» kjøpesentertur, forteller analysesjefen videre.

- Ikke noen quick-fix

Store, ledige butikkarealer er heller ikke de letteste å konvertere.

- Dette lar seg ikke gjøre over natten. Når kjøpesentrene mister mye areal i hovedetasjene, er dette lite egnet til kontorer. Selskapene må investere ytterligere for å gjøre arealene om til kontoreiendom. Dette er ingen quick-fix. Samtidig er dette noe de store har råd til, og større forskjeller mellom store og små aktører vil tvinge seg frem, forklarer Syed videre.

Hans spådom er at mindre, lokale kjøpesentre vil merke butikkdøden først.

- Et apotek, et bibliotek og en kafé går nok bra, men klesbutikker på bygda får det verre, og vil i beste fall bli redusert til «click & collect points», fortsetter analysesjefen.

Produsenter tar over

Men detaljhandelen møter utfordringer på flere fronter.

- Vi ser også at stadig flere produsenter overtar verdikjeden på bekostning av grossister og detaljister. De setter opp gode nettsider, har korte leveringstider og gode returordninger. Da blir det for eksempel bedre å bestille de nye joggeskoene direkte fra Adidas - når de er like billige, sier Syed.

Amanda storsenter, Raglamyr. Haugesund. Foto: Nordbakken Harald / NTB scanpix
Amanda storsenter, Raglamyr. Haugesund. Foto: Nordbakken Harald / NTB scanpix

- Samtidig har vi forbrukere blitt ekstremt kravstore. Når vi bestiller noe på nett, skal vi helst ha det på dørstokken samme dag. Amazon har tatt leveringsløftet til spektakulære nivåer, legger han til.

Analysesjefen viser til en undersøkelse i USA, der andelen av de spurte som anser 3-4 dagers leveringstid som altfor sent har steget fra 35 til hele 65 prosent over bare et par år.

Men korte leveringstider og gode returordninger øker lagerkostnadene.

- Derfor må lokaliseringen være sentral og nær kunden, slik at blant annet transportkostnadene går ned. Det blir en kost/nytte-avveining, fortsetter Syed.

- Multi-brand vil dø ut

Han spår videre en tøff fremtid for butikker med brede vareutvalg.

- Multi-brand er en utdøende art. Og nettopp multi-brand er mange norske butikkers tilnærming. Vi tror nisjebutikker som tilbyr skreddersydde produkter spesifikt for kundene har bedre forutsetninger for å greie seg videre, sier analysesjefen.

Samtidig vil han ikke svartmale norsk detaljhandel.

- Det er lenge siden kjøpesenterdøden kom til for eksempel USA, men her er konkurransen aggressiv. I de meste ekstreme tilfellene ligger kjøpesentrene her gjerne vegg i vegg, og bruker samme parkeringsplass. I Norge er konkurransen mellom store aktører heldigvis sunnere, med ganske klart definerte, ikke-overlappende satsingsområder og en forståelse om at man ikke tråkker i hverandres bed, fortsetter Syed.

- Aktørene kan dyrke områder uten å kannibalisere, og sånn sett vil ikke endringene i norsk detaljhandel bli like dramatiske som for eksempel i USA. Det er viktig å påpeke, legger han til.

Risikopremier i været

Utsiktene for handelseiendom er uansett lite lovende?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

- Ikke nødvendigvis. Det er fortsatt mange på kjøpersiden, og særlig utenlandske aktører som jakter nordiske investeringer med relativt høyere avkastning. Men det vi ser, er at kjøpere i større grad differensierer kontor og handel, og favoriserer eiendom med en større eksponering mot kontor enn handel. Kreditorer og obligasjonsinvestorer, som vi følger, gjør også dette skillet i større grad, og det vil kunne synes i risikopremiene, svarer analysesjefen.

De krever mer for å låne penger til handelseiendom?

- Ja, risikopremiene for norske eiendomsselskaper er definitivt høyere, og har økt med rundt 50 prosent på kort tid. Finansieringskostnadene for eiendomsselskaper går opp, og det er et resultat av de nevnte risikofaktorene som mange har blitt observante på nå. Investorer/kreditorer har blitt mer skeptiske til utviklingen for norsk handelseiendom, og har lenge følt at de har fått for dårlig betalt for risikoen de har tatt, sier Syed.

- Ettersom noen få store obligasjonsinvestorer her hjemme holder godt over halvparten av lånene utstedt av eiendomsselskapene, vil endrede investorpreferanser fort ha en selvforsterkende effekt, legger han til.

Ifølge Danske Banks kredittanalysesjef har bankene den samme, klare oppfatningen.

- Kontor/handel og større/mindre aktører differensieres. Vi har foreløpig ikke sett så mange transaksjoner i førstehåndsmarkedet, men de kommer, og da til helt andre nivåer. Risikopåslagene som har blitt stilt i markedet, er nå langt over det vi så i fjor sommer, avslutter han overfor Hegnar.no.

Artikkelen er først publisert på hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt
Siste nytt
14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt
Populært