Skatt på rabatter:Bransjen mener regjeringen må snu
Urimelig at ansatte i klesbutikker skal skattes på klærne de må ha på seg.
– Dette er i praksis en ny skatt som innfører nytt stort byråkrati, sier finanspolitisk talsmann, Sigbjørn Gjelsvik (Sp), til ABC Nyheter.
Fra nyttår trådte nye skatteregler i kraft. Disse handler om å sørge for at det også skattes på det vi får av ekstra-inntekter fra arbeidsgiver. Som trening, bonuspoeng opptjent på jobbreiser og benyttes til private reiser eller ansattrabatter.
Og dersom du denne sommeren stiller opp som frivillig på en festival, og får billetter for innsatsen - vel, så skal også disse bli gjenstand for skatteberegninger.
Ansatte kles opp
Kanskje er det særlig ansatte i handelsnæringen bli rammet av den nye skatteordningen. Nå vil de ansatte få handle opp til 7.000 kroner på personalrabatt før de må skatte. Tidligere har det ikke vært en konkret grense, kun skjønnsmessige vurderinger.
Jobber du i en klesforretning er det ventet at klærne du har på deg også er mulig å kjøpe i den aktuelle butikken, ikke hos konkurrenten på andre siden av gaten. Kleskonsernet Varner har mer enn ti forskjellige kleskjeder, deriblant Cubus, Dressmann, Carlings og Volt for å nevne noen. Pressekontakt Julie Bragli Eckhardt sier til ABC Nyheter at de opplever at de nye skattereglene rammer virksomheten urimelig hardt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAvvikler : Varner legger ned kleskjede
– For Varner har de skattefrie personalrabattene vært viktige for opplæring og kompetanseutvikling av medarbeiderne våre. Det er avgjørende å gjøre seg kjent med produktene for å yte god kjøpsveiledning til kundene, sier hun og legger til at: – Det er en naturlig forventning til at de ansatte kler seg kjedens egne produkter for å bidra til markedsføring og profilering.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEckhardt mener begrensningen slår uheldig ut for en bransje som allerede er under hardt press.
Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen
Sand i maskineriet
Netthandelen har særlig utsatt handelsnæringen for tøff konkurranse. Når varene er tilgjengelig på nett, og kanskje billigere, handles de der. Det påvirker handlegatene rundt om i landet. Ifølge tall fra Virke er det i perioden 2008 til 2016 er det blitt 9,4 prosent færre fysiske butikker i Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette er plunder og heft. Det eneste denne ordningen gjør er å strø sand i maskineriet, sier direktør Harald Andersen i Virke Handel til ABC Nyheter. Han mener byråkratiet gjør det vanskeligere å drive slik det alltid har vært drevet. Innrapporteringen vil kreve mye byråkrati.
– Vi mener en grense på 12.000 kroner er mer håndterbart.
– Hvorfor akkurat denne summen? Fordi den er rundt?
– Da tror vi en del av det som oppleves som normalt av rabatter i dag er innenfor skatteordningen.
(Fortsetter under)
Han forteller at det ikke er forsøkt å gjøre beregninger på hvor stort omsetningstap handelsnæringen vil ha med den nye ordningen. Det er heller ikke spørsmålet, mener Andersen. Det handler om opplevelsen av myndigheter som stikker kjepper i hjulene for den ordinære varehandelen, sier han.
Motbør i egne rekker
Regjeringen møter også motstand til den nye skatteordningen fra sine egne.
Artikkelen fortsetter under annonsenFinanspolitisk talsmann Henrik Asheim i Høyre har sammen med kollega Abid Q. Raja fra Venstre gått inn for å få reglene endret tilbake.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi må få ned byråkratiet, frustrasjonen og hverdagsutfordringer, og vi bør snu i tide, sier Raja til Dagens Næringsliv.
Under stortingsdebatten om regjeringsplattformen til den borgerlige flertallsregjeringen ble finansminister Siv Jensen utfordret på den nye ordningen.
– Det er nå fullt kaos på hvilke konsekvenser disse skatteendringene faktisk vil bety. Nå må regjeringen snarest rydde opp, sier Aps Anette Trettebergstuen til NTB.
– Det er ikke slik at denne regjeringen har gjort endringer for festivalene. De reglene har ligget fast lenge, og i den grad vi har gjort endringer for frivillige og ideelle, så har vi gjort regelverket romsligere, hevdet finansministeren.
Artikkelen fortsetter under annonsenKan få sparken
De ny reglene gjør at arbeidsgiver må holde oversikt på hvordan den ansatte benytter seg av bonuspoengene som er opptjent gjennom jobbreiser. Dersom disse brukes til fritidsreiser, må verdien av poengene regnes ut av arbeidsgiver - og disse må rapporteres inn til skattemyndighetene.
Tidligere var det de ansatte selv som rapporterte inn. Denne endringen har medført at Equinor og DNB nå nekter de ansatte å bruke bonuspoengene privat.
I mediekonsernet Schibsted går de lenger. Der er de ansatte informert om at dersom de benytter bonuspoeng opptjent i jobb til private reiser, vil det kunne bety at den ansatte står uten jobb.
– På samme måte som alle eventuelle brudd på disse retningslinjene kan få konsekvenser for arbeidsforholdet, kan også brudd på bonuspoeng-saken få det. Vi kommer ikke til å bruke ekstra ressurser på å ettergå alle ansatte og tilse at de faktisk følger våre retningslinjer. Dette tar vi som en selvfølge og har tillit til at de gjør det, gitt at alle ansatte tross alt har signert en arbeidsavtale med Schibsted, sier kommunikasjonsdirektør Camilla Kim Kielland i Schibsted til Flysmart24. Nettstedet skriver at dette også er tilfelle i Telenor.
Også skatt på gaver til ansatte endres noe, samt kundepleie.