Meny

På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter

Ullevål sykehus. Sykehusene måtte gå over til papirjournaler og gjøre det på gamlemåten fredag.
Ullevål sykehus. Sykehusene måtte gå over til papirjournaler og gjøre det på gamlemåten fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

I så fall må du finne regnskapskontoret.

Oslo universitetssykehus (OUS) er landets største sykehus med god margin. Innad i foretaket er det intet mindre enn fem sykehus og flere andre enheter.

Som ABC Nyheter tidligere har fortalt, er det umulig å betale med kontanter ved flere legekontor. Det gikk så langt at Den norske legeforening måtte forklare sine medlemmer at de var lovpålagt å ta betalt med kontanter.

Basert på dette tok ABC Nyheter kontakt med sykehusets medievakt.

– Ved OUS er det slik at hvis man ikke kan betale med kort eller ikke vil motta faktura i posten, kan man som siste utvei henvende seg til regnskapsavdeling som tar imot kontanter og skriver kvittering, forklarer medievakt Ivar Greiner i en SMS til ABC Nyheter.

Han legger til at de ved sykehuset ikke har hatt noen tilfeller de senere årene hvor pasienter kun har hatt ønske om å betale med kontanter.

Problemet er bare at det er langt mellom Radiumhospitalet og Aker sykehus. Eller Rikshospitalet og Ullevål. Men det er likevel ingen av disse sykehusene regnskapsavdelingen hospiterer.

Ifølge sentralbordet på sykehuset har de en adresse i Forskningsveien, altså på andre siden av ring 3 for Rikshospitalet.

Mest analoge: Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

Fjerner myntlåser

Stadig større andel av handelen i Norge skjer uten kontanter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stadig større andel av handelen i Norge skjer uten kontanter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Digitaliseringen fører med seg at vi stadig har færre mynter og sedler med oss. Noe de har fått erfare ved Obs Horisont i Bergen. Der har de ifølge NRK fjernet låsene på alle handlevognene.

Også hos de andre butikkjedene fjernes låsene fra vognene.

– Mange kunder opplever det som irriterende at de må låse opp for å få med seg en vogn. Nå går jo nesten ingen av oss med mynter i lomma heller, så derfor har vi droppet det, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge til NRK.

Vi ser at stadig færre lekeapparater, som koster penger på kjøpesenter, tar mynter. Alle nye tar kort.

Endrer ikke: Elkjøp: – Vi snur ikke nå

Ved Oslo konserthus forteller markeds- og kommunikasjonssjef Kristin Sundt at de fortsatt tar i mot kontanter i billettluken, men ser helst at gjestene gjør opp digitalt. I restauranten har de ønske om å bli kontantfrie i løpet av 2019, selv om det fortsatt vil være mulig å betale med kontanter.

– Det handler om den praktiske håndteringen, som har med kontanter å gjøre, og forsøker å redusere risikoen for ran. Det er også veldig dyrt å ha kontanter når de aller fleste betaler med kort, sier Sundt til ABC Nyheter.

Kort klippet

Ved etablering av ny kjede vil praksis kunne medføre reaksjoner. Frisørkjeden Cutters er et slikt eksempel. Kjeden var i vinden for litt siden da konkurrentene gikk sammen mot dem som følge av at frisørene i kjeden ikke vasker håret til kundene sine. Cutters tar heller ikke i mot kontanter, forklarer grunder og daglig leder Kristian Hauge Solheim.

Bekymret : Forbrukerrådet: – Elkjøp er ikke innenfor loven

– Alle som klipper seg hos oss betaler på forhånd ved hjelp av bankkort eller Vipps. Det er mest effektivt, både for kunden og oss, skriver Solheim i en epost.

Han mener at regelverket er utydelig og utdatert. Cutters på sin side tenker bare på kundens beste. De har heller ikke hatt kunder som insisterer på å betale med kontanter.

– I frisørbransjen representerer kontanter først og fremst et problem. Det myldrer med frisører som tar betalt svart. De er flinke til å klippe, men tar pengene rett i lommen. Det bør være et større problem enn at enkelte salonger ikke tar i mot kontanter.

Usikker lov: Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Reise uten kontanter

NSB eier ikke billettautomatene lenger, derfor kan de ikke svare for disse, men om bord på togene kan du betale med kontanter til konduktøren. Riktignok med et ekstra tillegg på 40 kroner. Foto: NTB scanpix
NSB eier ikke billettautomatene lenger, derfor kan de ikke svare for disse, men om bord på togene kan du betale med kontanter til konduktøren. Riktignok med et ekstra tillegg på 40 kroner. Foto: NTB scanpix

Å betale for seg i kollektivtransporten går for det meste. Stadig flere bruker Ruters app og blir i så måte digitalt reisende. Dersom du skal betale om bord i transporten til Ruter må du betale et tillegg på 20 kroner. Dette gjelder bare om den reisende vil betale med mynter og sedler, ikke kort.

Kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Knut-Martin Løken, forklarer at dette gjelder buss og båt. På bane og trikk er det ikke mulig å betale etter påstigning.

– Hvorfor tar dere ikke kort?

– Det er ikke krav om å ta kort, bare kontanter. Vi forholder oss til de lover og regelverk som gjelder, sier han til ABC Nyheter.

Ruter følger med på utviklingen innen betalingsmidler. Løken fastslår at selskapet ikke har planer om å kutte kontanter. Han understreker at det også er mulig å betale med kontanter på utsalgsstedene og i automatene.

NSB melder at også de tar kontanter. NSB eier ikke billettautomatene lenger, derfor kan de ikke svare for disse, men om bord på togene kan du betale med kontanter til konduktøren. Riktignok med et ekstra tillegg på 40 kroner.

Entur, som har tatt over billettsalget, forteller at det alltid vil være mulighet for å betale med kontanter på stasjoner som har billettsalg, med fem unntak. Servicesjef Rune Sperlin i Entur forteller at Torp er en av de fem stasjonene hvor det bare er mulig å betale billetten med kort.

Må bort: Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

Kontanter i bank

Enkelte kvapp ekstra da Sparebanken Vest åpnet ny filial ved Lagunen kjøpesenter i Fana utenfor Bergen sentrum. Her er minibank og automaten for kontantinnskudd fjernet.

– Dersom kundene har behov for større kontantuttak, kan man bestille for uttak i filialen. Barna kan fremdeles få tømme sparebøssen, men det er ikke så mange som kommer med sparebøsse lenger. Sånn er tiden blitt, sier Mona Helen Vikøyr til Fanaposten.

Konserndirektør Frank H. Bjørndal, med ansvar for personmarked i banken, presiserer at det ikke bare er snakk om sparebøsser, men også andre som kommer med kontanter.

– Vi har ansvar som samfunnsaktør til å ta i mot og avlevere kontanter, og vi er opptatt av å prøve og hjelpe kunden med å ta i bruk digitale virkemidler, sier han til ABC Nyheter.

Men, sier Bjørndal, han ser at bruken går betydelig ned.

Informasjonssjef i DNB, Even Westerveld. Foto: DNB
Informasjonssjef i DNB, Even Westerveld. Foto: DNB

– Vi er med på å påvirke at etterspørsel og bruk av kontanter faller og går tilbake.

Styrker beredskap: Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB ser at kundene bruker stadig mindre kontanter. Ifølge informasjonsdirektøren har antall manuelle transaksjoner i konsernets bankkontorer falt fra rundt 2,4 millioner i året til omtrent 400.000 årlig de siste fire årene.

– Kontanter er en dyr betalingsform, fordi det krever mye å håndtere innen logistikk, sikkerhet og eksempelvis valutarisiko. Det er også en mindre sikker betalingsform, ettersom det er langt vanskeligere å stjele digitale penger enn fysiske penger. Når Vipps nå brukes av over tre millioner, og også kan brukes for å sende penger til barn, vil nok kontantbruken falle ytterligere.

Ikke avklart: Verden vil fortsatt ha kontanter

Elkjøp melder gjennom sin kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly at kundetrafikken på de 28 Phonehouse-butikkene som er i ferd med å bli kontantfrie er på nivå som i fjor.

Vi ser også en økning i omsetningen sammenlignet med samme periode i fjor i våre Phonehouse-butikker, sier hun til ABC Nyheter. Hun legger til at sammenlignet med i fjor har kundetilfredsheten økt med tre prosent. Det er uvisst om dette har noe med endringen å gjøre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:54 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet
Siste nytt
00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:54NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet
Populært