På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter

Ullevål sykehus. Sykehusene måtte gå over til papirjournaler og gjøre det på gamlemåten fredag.
Ullevål sykehus. Sykehusene måtte gå over til papirjournaler og gjøre det på gamlemåten fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

I så fall må du finne regnskapskontoret.

Oslo universitetssykehus (OUS) er landets største sykehus med god margin. Innad i foretaket er det intet mindre enn fem sykehus og flere andre enheter.

Som ABC Nyheter tidligere har fortalt, er det umulig å betale med kontanter ved flere legekontor. Det gikk så langt at Den norske legeforening måtte forklare sine medlemmer at de var lovpålagt å ta betalt med kontanter.

Basert på dette tok ABC Nyheter kontakt med sykehusets medievakt.

– Ved OUS er det slik at hvis man ikke kan betale med kort eller ikke vil motta faktura i posten, kan man som siste utvei henvende seg til regnskapsavdeling som tar imot kontanter og skriver kvittering, forklarer medievakt Ivar Greiner i en SMS til ABC Nyheter.

Han legger til at de ved sykehuset ikke har hatt noen tilfeller de senere årene hvor pasienter kun har hatt ønske om å betale med kontanter.

Problemet er bare at det er langt mellom Radiumhospitalet og Aker sykehus. Eller Rikshospitalet og Ullevål. Men det er likevel ingen av disse sykehusene regnskapsavdelingen hospiterer.

Ifølge sentralbordet på sykehuset har de en adresse i Forskningsveien, altså på andre siden av ring 3 for Rikshospitalet.

Mest analoge: Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

Fjerner myntlåser

Stadig større andel av handelen i Norge skjer uten kontanter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stadig større andel av handelen i Norge skjer uten kontanter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Digitaliseringen fører med seg at vi stadig har færre mynter og sedler med oss. Noe de har fått erfare ved Obs Horisont i Bergen. Der har de ifølge NRK fjernet låsene på alle handlevognene.

Også hos de andre butikkjedene fjernes låsene fra vognene.

– Mange kunder opplever det som irriterende at de må låse opp for å få med seg en vogn. Nå går jo nesten ingen av oss med mynter i lomma heller, så derfor har vi droppet det, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge til NRK.

Vi ser at stadig færre lekeapparater, som koster penger på kjøpesenter, tar mynter. Alle nye tar kort.

Endrer ikke: Elkjøp: – Vi snur ikke nå

Ved Oslo konserthus forteller markeds- og kommunikasjonssjef Kristin Sundt at de fortsatt tar i mot kontanter i billettluken, men ser helst at gjestene gjør opp digitalt. I restauranten har de ønske om å bli kontantfrie i løpet av 2019, selv om det fortsatt vil være mulig å betale med kontanter.

– Det handler om den praktiske håndteringen, som har med kontanter å gjøre, og forsøker å redusere risikoen for ran. Det er også veldig dyrt å ha kontanter når de aller fleste betaler med kort, sier Sundt til ABC Nyheter.

Kort klippet

Ved etablering av ny kjede vil praksis kunne medføre reaksjoner. Frisørkjeden Cutters er et slikt eksempel. Kjeden var i vinden for litt siden da konkurrentene gikk sammen mot dem som følge av at frisørene i kjeden ikke vasker håret til kundene sine. Cutters tar heller ikke i mot kontanter, forklarer grunder og daglig leder Kristian Hauge Solheim.

Bekymret : Forbrukerrådet: – Elkjøp er ikke innenfor loven

– Alle som klipper seg hos oss betaler på forhånd ved hjelp av bankkort eller Vipps. Det er mest effektivt, både for kunden og oss, skriver Solheim i en epost.

Han mener at regelverket er utydelig og utdatert. Cutters på sin side tenker bare på kundens beste. De har heller ikke hatt kunder som insisterer på å betale med kontanter.

– I frisørbransjen representerer kontanter først og fremst et problem. Det myldrer med frisører som tar betalt svart. De er flinke til å klippe, men tar pengene rett i lommen. Det bør være et større problem enn at enkelte salonger ikke tar i mot kontanter.

Usikker lov: Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Reise uten kontanter

NSB eier ikke billettautomatene lenger, derfor kan de ikke svare for disse, men om bord på togene kan du betale med kontanter til konduktøren. Riktignok med et ekstra tillegg på 40 kroner. Foto: NTB scanpix
NSB eier ikke billettautomatene lenger, derfor kan de ikke svare for disse, men om bord på togene kan du betale med kontanter til konduktøren. Riktignok med et ekstra tillegg på 40 kroner. Foto: NTB scanpix

Å betale for seg i kollektivtransporten går for det meste. Stadig flere bruker Ruters app og blir i så måte digitalt reisende. Dersom du skal betale om bord i transporten til Ruter må du betale et tillegg på 20 kroner. Dette gjelder bare om den reisende vil betale med mynter og sedler, ikke kort.

Kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Knut-Martin Løken, forklarer at dette gjelder buss og båt. På bane og trikk er det ikke mulig å betale etter påstigning.

– Hvorfor tar dere ikke kort?

– Det er ikke krav om å ta kort, bare kontanter. Vi forholder oss til de lover og regelverk som gjelder, sier han til ABC Nyheter.

Ruter følger med på utviklingen innen betalingsmidler. Løken fastslår at selskapet ikke har planer om å kutte kontanter. Han understreker at det også er mulig å betale med kontanter på utsalgsstedene og i automatene.

NSB melder at også de tar kontanter. NSB eier ikke billettautomatene lenger, derfor kan de ikke svare for disse, men om bord på togene kan du betale med kontanter til konduktøren. Riktignok med et ekstra tillegg på 40 kroner.

Entur, som har tatt over billettsalget, forteller at det alltid vil være mulighet for å betale med kontanter på stasjoner som har billettsalg, med fem unntak. Servicesjef Rune Sperlin i Entur forteller at Torp er en av de fem stasjonene hvor det bare er mulig å betale billetten med kort.

Må bort: Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

Kontanter i bank

Enkelte kvapp ekstra da Sparebanken Vest åpnet ny filial ved Lagunen kjøpesenter i Fana utenfor Bergen sentrum. Her er minibank og automaten for kontantinnskudd fjernet.

– Dersom kundene har behov for større kontantuttak, kan man bestille for uttak i filialen. Barna kan fremdeles få tømme sparebøssen, men det er ikke så mange som kommer med sparebøsse lenger. Sånn er tiden blitt, sier Mona Helen Vikøyr til Fanaposten.

Konserndirektør Frank H. Bjørndal, med ansvar for personmarked i banken, presiserer at det ikke bare er snakk om sparebøsser, men også andre som kommer med kontanter.

– Vi har ansvar som samfunnsaktør til å ta i mot og avlevere kontanter, og vi er opptatt av å prøve og hjelpe kunden med å ta i bruk digitale virkemidler, sier han til ABC Nyheter.

Men, sier Bjørndal, han ser at bruken går betydelig ned.

Informasjonssjef i DNB, Even Westerveld. Foto: DNB
Informasjonssjef i DNB, Even Westerveld. Foto: DNB

– Vi er med på å påvirke at etterspørsel og bruk av kontanter faller og går tilbake.

Styrker beredskap: Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB ser at kundene bruker stadig mindre kontanter. Ifølge informasjonsdirektøren har antall manuelle transaksjoner i konsernets bankkontorer falt fra rundt 2,4 millioner i året til omtrent 400.000 årlig de siste fire årene.

– Kontanter er en dyr betalingsform, fordi det krever mye å håndtere innen logistikk, sikkerhet og eksempelvis valutarisiko. Det er også en mindre sikker betalingsform, ettersom det er langt vanskeligere å stjele digitale penger enn fysiske penger. Når Vipps nå brukes av over tre millioner, og også kan brukes for å sende penger til barn, vil nok kontantbruken falle ytterligere.

Ikke avklart: Verden vil fortsatt ha kontanter

Elkjøp melder gjennom sin kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly at kundetrafikken på de 28 Phonehouse-butikkene som er i ferd med å bli kontantfrie er på nivå som i fjor.

Vi ser også en økning i omsetningen sammenlignet med samme periode i fjor i våre Phonehouse-butikker, sier hun til ABC Nyheter. Hun legger til at sammenlignet med i fjor har kundetilfredsheten økt med tre prosent. Det er uvisst om dette har noe med endringen å gjøre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Siste nytt
19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Populært