Meny

– Det er noe ubehagelig som ulmer

Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Are Haram/Finansavisen / hegnar.no

Sjeføkonom venter at den globale veksten vil falle under trend i løpet av to-tre år.

Det er minst to tredjedel sannsynlighet for at global vekst faller under trend i løpet av de neste to-tre årene, sier sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets på Finans Norges obligasjonskonferanse tirsdag, ifølge TDN Direkt.
- Det er noe ubehagelig som ulmer, både i kreditt- og aksjemarkedet, sier han.
Videre sier sjeføkonomen ifølge nyhetsbyrået at hvis veksttakten fortsetter i investeringene vil avstanden fra trend om et år være like stor som før finanskrisen der. I tillegg er det for lav arbeidsledighet sammenlignet med tidligere nedgangsperioder etter finanskrisen, noe som gjør risikoen for en nedtur større. Globalt har tollsatsene steget til fire fra tre prosent, så vi har ifølge Andreassen foreløpig ikke fått et ødeleggende handelsregime.

Les også: Hermanrud frykter børskrakk

Trump forstår ikke handelspolitikk

Andreassen mener at amerikanske dollar vil kunne falle ettersom «Trump ikke skjønner handelspolitikk».
- De som skjønner handelspolitikk, skjønner at Trump ikke forstår mye av det. NAFTA ble reforhandlet, men var stort sett samme avtale - med noen forverringer. I tillegg har USA redusert skatter og avgifter etter at arbeidsledigheten har falt til fire prosent, som er helt ekstraordinært. En dag må skattene heves eller utgiftene kuttes, og dette vil dra ned veksten, dollaren vil sannsynligvis falle og det er ikke bra for aksjemarkedet, sier han til TDN Direkt.

Les også: Sjeføkonom Frank Jullum er bull - tror på flere rentehevinger

Boligmarkedet utsatt

Når det gjelder Norge sier Andreassen at Norge vil kunne bli støttet av oljeinvesteringer på kort sikt.
- Oljeinvesteringene skal opp, men neppe ikke mye og lenge. Vi kommer til å få lavere vekst, lavere vekst i reallønninger og forbruk, mindre vekst i overføringer fra Oljefondet. Kombinasjonen av lave renter og god økonomi varer ikke lenge. Gjeldsveksten må trolig dempes og boligmarkedet er utsatt, sier han til nyehtsbyrået.

Les også: Innsiden tapte for børsen

Dilemma

Videre sier sjefsøkonomen at kredittspreadene nå er tilbake på snittet etter markedsuroen i fjerde kvartal og at det er et dilemma at lav rente har holdt live i mange selskaper.
- Spreadene var i utgangspunktet for lave, litt det samme som aksjemarkedet var for høye. Spreadene i kredittmarkedet steg mer enn fallet i aksjemarkedet skulle tilsi. Spreadene kom tilbake til snittet, men prisingen på aksjer kom ikke tilbake til snittet. Det er mange selskaper i USA som har utstedt obligasjoner helt nederst i «investment grade»-skalaen. Det skal lite til å vippe disse over til high yield og da må de finne nye investorer.

– Hvis prisene faller nok og blir attraktive, vil trolig investorene komme. Får vi en ny nedtur som svekker balansen til selskapene som gjør at de må hente mer penger, vil de få problemer med refinansieringen da de må finansiere på en såpass mye høyere kostnad. Det er et dilemma at lav rente har holdt live i mange selskaper, sier Andreassen til nyhetstjenesten.

Les også: Ulltveit-Moe ferdig som sjef i Umoe AS

(Artikkelen er først publisert på hegnar.no)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært