Hermanrud frykter børskrakk

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets Foto: Iván Kverme/Finansavisen / hegnar.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strategen frykter for boligprisene også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

( Finansavisen): Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets, Norges beste strateg ifølge Kapitals ferske analytikerkåring, ser dårlige utsikter for det meste i 2019.

- Høykonjunkturen i verden er antakelig slutt nå. Etterpå går det oftest ille. Når høykonjunkturen stopper opp, pleier OECD å gå inn i resesjon. Det frykter jeg også er i ferd med å skje nå, var ifølge Finansavisen strategens hovedbudskap til deltakerne på Eiendomsdagene på Norefjell sist helg.

Han pekte på lønnsvekst i stedet for sysselsettingsvekst som en av mekanismene.

- I USA er kostnadsveksten per produsert enhet den høyeste på 20 år på grunn av lav produktivitetsvekst, understreket Hermanrud.

Les også: Sjeføkonom Frank Jullum er bull - tror på flere rentehevinger

– Jeg gjetter at det går galt

Han mener ifølge avisen at prisingen av Oslo Børs forteller omtrent den samme historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nesten alltid et krakk etter at P/B (pris/bok = aksjekurser i forhold til bokførte verdier) har passert 2,1, normalt innen 15 måneder, sa strategen, men poengterte at dette er spekulasjoner.

- Vi vet ikke, men jeg gjetter at det går galt. Hvis børsen krakker skikkelig, blir det antakelig ikke nå, men til høsten. Dette fordi alle store kjente børsfall har vært om høsten, fortsatte han.

Les også: - Det er noe ubehagelig som ulmer

– Neppe bra for eiendomsprisene

Hermanrud frykter ifølge Finansavisen at svakere konjunkturer ute i verden vil gi en smitteeffekt til Norge, og tviler på at kombinasjonen god økonomi og samtidig lav rente består.

- Fortsetter oppturen i Norge, skal rentene opp. Dersom rentene ikke stiger, er det fordi økonomien svekkes. (...) Uansett hva som gir seg, er det neppe bra for eiendomsprisene. Det er etter mitt syn heller ikke veldig gode utsikter for boligprisene, sa han til Norefjell-deltagerne.

Les også: Strømprisen når nye høyder

(Artikkelen er først publisert på hegnar.no)