Angrefristen:

Yrkesmesige skuffelser og dårlige karrierevalg

I 2008 måtte barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) gå av etter ansettelsen av nytt barneombud. Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix
I 2008 måtte barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) gå av etter ansettelsen av nytt barneombud. Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Noen ganger kan drømmejobben ende i en total skuffelse. Da gjelder det kanskje å tåkelegge, trekke seg raskt ut, skylde på familien eller bare krysse fingrene forkollektivt hukommelsestap?

(Finansavisen) Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Oppfordringen gjelder både når en stormbyge kommer rullende inn over Hardangervidda og når drømmejobben viser seg å være alt annet enn forventningene tilsa.

Stadig vekk benytter nye sjefer seg av muligheten til å snu. Eller de opplever at den som har ansatt gjør det: Pakk sakene og kom deg ut herfra litt brennkvikt!

Eller har vi fått ledere med tynn hud? I dag skal du kanskje bare være sjef om det føles riktig, om du kjenner at de ansatte er med deg og at lidenskapen og drivkraften er i behold?

Bli eller hoppe av?

23. oktober i fjor ble det kjent at tidligere Swix-sjef Ulf Bjerknes ble ny toppsjef i XXL.

«Om fem år tror jeg vi kommer til å se tilbake på 2018 som det året da det store skiftet skjedde i retail. Nå skal vi profesjonalisere XXL», annonserte Bjerknes. Under to måneder senere la XXL frem sine skandaleresultater og aksjekursen stupte 40 prosent. Samtidig ble det kjent at Bjerknes trakk seg etter bare to måneder i sjefsstolen.

(Saken fortsetter under)

Ulf Bjerknes, fotografert i 2013 mens han jsto på Swix' lønningsliste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ulf Bjerknes, fotografert i 2013 mens han jsto på Swix' lønningsliste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Du hopper på vognen og så fort du er om bord ser du at vognen har feil kurs. Hva gjør du? Hopper du av?

Finn Ulvund sa for noen år siden opp jobben som ny brannsjef i Kragerø etter bare tre dager, ifølge Kragerø Blad Vestmar. Han hadde oppdaget hvor dårlig det sto til med tilsynsvirksomheten, hvor han mente det var tilfeller av feilrapportering. Ulvund fikk kalde føtter.

Men det skjer ikke bare med en brannsjef i en småkommune. Det uforutsette kan ramme den beste.

I februar 2015 tiltrådte Helge Lund som toppsjef for britiske BG Group. Bare to måneder senere kom Shell med et bud på selskapet. Det ble raskt klart at Lund ikke var med i Shells fremtidsplaner. Han fortsatte likevel å lede selskapet i noen måneder før han gikk ut med en unorsk lønnspakke.

Avbrytelsen ser ikke ut til å ha skadet Lund. Senere er han blitt styreleder for både legemiddelgiganten Novo Nordisk – som er Nordens største selskap - og oljeselskapet BP.

Les også: Andreassen: - Det er overinvestert i boliger

Kollisjonskurs med styret

Ofte trengs det en liten krise til for å teste om øverste sjef og styret kan sitte i samme båt.

I dag er Torger Ødegaard rådmann i Hole kommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I dag er Torger Ødegaard rådmann i Hole kommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den profilerte Høyre-politikeren Torger Ødegaard fikk jobben som administrerende direktør for Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) i Oslo. Men etter bare fem måneder ombestemte han seg og gikk av, etter uenighet med sykehusstyret. Det utløste en annen kort direktøropptreden. For å hjelpe lederkrisen ved Lovisenberg kom tidligere adm. direktør Lars Erik Flatø tilbake. Og for å få til det måtte Flatø si takk for seg etter bare fem måneder som generalsektretær i Kirkens Bymisjon.

Kort kan tydeligvis være godt.

Alexandra Morris fikk den gjeve jobben som investeringsdirektør i DNB. Det varte ikke lenge. Etter bare ni måneder sa hun opp jobben. Hun slutten til fordel for jobb i Skagen Fondene.

Noen kjenner ekstra godt etter om jobben er riktig for dem.

VG fortalte i julen historien om Erik Magnus Samland som fikk drømmejobben som redaktør i hjembyen. 1. september i fjor overtok han ansvaret for lokalavisen Lofot-Tidende. Men det ble for mye å være redaktør og pappa på samme tid. I midten av november sa han opp jobben, med en unnskyldning på Facebook.

Les også: EU-kommisjonen vil forhandle med USA om toll

Kort tid ved Kongens bord

De fleste store, norske selskaper er preget av ledere som sitter lenge. Se på Equinor. Se på DNB. Se på Telenor. Se på Orkla. Per Palmer satt i 20 år og Jens P. Heyerdahl d.y. i 22 år. Dermed huskes Bjørn M. Wiggen for å være den Orkla-sjefen med kortest opphold. Han var sjef i 19 måneder.

Terje Rød-Larsen under Verdens økonomiske Forum i Davos i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Terje Rød-Larsen under Verdens økonomiske Forum i Davos i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For mange norske statsråder er 19 måneder en evighet. Sylvi Listhaug gikk på som justis-, beredskaps- og innvandringsminister den 17. januar i fjor. Etter 61 dager i jobben trakk hun seg, utløst av det mye omtalte Facebook-innlegget. Nå var det slett ingen lynvisitt i regjeringen Listhaug avla, for før dette hadde hun både vært innvandringsminister og landbruks- og matminister.

Terje Rød-Larsens statsrådskarriere må derimot kunne kalles kort. Han trakk seg etter bare 35 dager i jobben som planleggingsminister. Det var i oktober 1996 at Thorbjørn Jagland ba Rød-Larsen om å lede et nytt planleggingsdepartement. Noen få dager senere begynte avisen Fiskaren å skrive om Fideco-prosjektet i Finnmark, hvor FAFO ved Gudmund Hernes og Terje Rød-Larsen hadde vært involvert mot slutten av 1980-tallet. Det ble reist tvil om Rød-Larsen burde oppgitt en aksjegevinst til beskatning og mediene kastet seg over Rød-Larsen.

Les også: Blogger fikk kjempebot - skylder på ektemannen

Ilagt munnkurv

Hva med Manuela Myriam Henri Ramin-Osmundsen? Hun holdt ut betydelig lenger som barne- og likestillingsminister. Den fransk-norske juristen, som hadde fått norsk statsborgerskap 12 dager før hun ble statsråd, ble utnevnt 18. oktober 2007. 14. februar 2008 gikk hun av etter kritikk av omstendighetene rundt ansettelsen av Ida Hjort Kraby som nytt barneombud.

Fatma Jynge er født av indiske foreldre i Tanzania. Foto: Cornelius Poppe
Fatma Jynge er født av indiske foreldre i Tanzania. Foto: Cornelius Poppe

Norges første fargede statssekretær, Fatma Jynge, ble tvunget til å trekke seg etter bare åtte dager på jobb.VG avslørte at hennes låve og bolig var ulovlig ombygget. Samtidig var hun statssekretær i departementet som har det øverste ansvaret for byggesaker. Etter en opptreden på NRK Ukeslutt ble hun ilagt munnkurv av kommunalminister Sylvia Brustad. Timer senere valgte hun å trekke seg.

Av og til kan det være riktig å ikke bare snu, men til og med ta en 360 graders vending i døren. I 2017 opplevde Nes kommune at to ferske kommunalsjefer sa opp jobbene sine etter bare noen måneders ansettelse. Elisabeth Nordal og Elisabet Frøyland sa opp jobbene sine samtidig. Rådmannens lederstil var begrunnelsen. Men rådmannen tok affære og gikk på dagen. Dermed trakk de to kommunalsjefene sine oppsigelser og kom tilbake på jobb.

Les også: Norge innfører ny lov for å hindre hvitvasking av penger

Tidenes korteste karriere

Men hvorfor i all verden sa du ja til jobben? Det spørsmålet kan man kanskje stille til Argentinas sentralbanksjef Luis Caputo som i fjor høst gikk av etter bare tre måneder i jobben. Avgangen kom samtidig med at Argentina var i forhandlinger med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en støttepakke. Ingen drømmejobb med andre ord.

Jameson Curry er kjent for å ha tidenes korteste NBA-karriere. Her er han fotografert i 2005. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki
Jameson Curry er kjent for å ha tidenes korteste NBA-karriere. Her er han fotografert i 2005. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

I Trump-administrasjonen er korte jobbopphold nesten blitt regelen snarere enn unntaket. Rekorden tilhører kommunikasjonssjefen Anthony Scaramucci som fikk sparken bare 10 dager etter at han ble introdusert, og seks dager etter han begynte. Donald Trump selv holder i alle fall ut og er langt fra noen kortlivet president. Den tittelen går til William Henry Harrison som ble valgt til USAs niende president I 1840. Han døde etter bare 31 dager som landets øverste leder.

I fotballen skal det som kjent gå fort. Fotballklubben Sporting Lisboa sparket i fjor sin nyansatte trener Sinisa Mihajlovic etter bare ni dager i jobben. Det finnes egne kavalkader over hvilke spillere som har hatt den korteste karrieren i Premier League, der to minutter er antatt å være rekorden.

Amerikaneren Jameson Curry er mest kjent for å ha hatt tidenes korteste NBA-karriere. Baskettballspilleren gjorde stor suksess på universitetslaget Oklahoma State University og hjalp dem til seier etter seier. Etter studiene greide Curry å skaffe seg en kontrakt med Chicago Bulls, med egen drakt og nummer 20 på ryggen. Men det ble ingen stor NBA-karriere. Curry spilte kun 3,9 sekunder i en NBA-kamp, før han ble henvist til spill i en lavere divisjon.

Den rekorden får vi håpe ingen i norsk næringsliv forsøker å slå.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 12. januar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:15 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere
Siste nytt
00:15VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere
Populært