Meny

Angrefristen:

Yrkesmesige skuffelser og dårlige karrierevalg

I 2008 måtte barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) gå av etter ansettelsen av nytt barneombud. Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Noen ganger kan drømmejobben ende i en total skuffelse. Da gjelder det kanskje å tåkelegge, trekke seg raskt ut, skylde på familien eller bare krysse fingrene forkollektivt hukommelsestap?

(Finansavisen) Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Oppfordringen gjelder både når en stormbyge kommer rullende inn over Hardangervidda og når drømmejobben viser seg å være alt annet enn forventningene tilsa.

Stadig vekk benytter nye sjefer seg av muligheten til å snu. Eller de opplever at den som har ansatt gjør det: Pakk sakene og kom deg ut herfra litt brennkvikt!

Eller har vi fått ledere med tynn hud? I dag skal du kanskje bare være sjef om det føles riktig, om du kjenner at de ansatte er med deg og at lidenskapen og drivkraften er i behold?

Bli eller hoppe av?

23. oktober i fjor ble det kjent at tidligere Swix-sjef Ulf Bjerknes ble ny toppsjef i XXL.

«Om fem år tror jeg vi kommer til å se tilbake på 2018 som det året da det store skiftet skjedde i retail. Nå skal vi profesjonalisere XXL», annonserte Bjerknes. Under to måneder senere la XXL frem sine skandaleresultater og aksjekursen stupte 40 prosent. Samtidig ble det kjent at Bjerknes trakk seg etter bare to måneder i sjefsstolen.

(Saken fortsetter under)

Ulf Bjerknes, fotografert i 2013 mens han jsto på Swix' lønningsliste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Du hopper på vognen og så fort du er om bord ser du at vognen har feil kurs. Hva gjør du? Hopper du av?

Finn Ulvund sa for noen år siden opp jobben som ny brannsjef i Kragerø etter bare tre dager, ifølge Kragerø Blad Vestmar. Han hadde oppdaget hvor dårlig det sto til med tilsynsvirksomheten, hvor han mente det var tilfeller av feilrapportering. Ulvund fikk kalde føtter.

Men det skjer ikke bare med en brannsjef i en småkommune. Det uforutsette kan ramme den beste.

I februar 2015 tiltrådte Helge Lund som toppsjef for britiske BG Group. Bare to måneder senere kom Shell med et bud på selskapet. Det ble raskt klart at Lund ikke var med i Shells fremtidsplaner. Han fortsatte likevel å lede selskapet i noen måneder før han gikk ut med en unorsk lønnspakke.

Avbrytelsen ser ikke ut til å ha skadet Lund. Senere er han blitt styreleder for både legemiddelgiganten Novo Nordisk – som er Nordens største selskap - og oljeselskapet BP.

Les også: Andreassen: - Det er overinvestert i boliger

Kollisjonskurs med styret

Ofte trengs det en liten krise til for å teste om øverste sjef og styret kan sitte i samme båt.

I dag er Torger Ødegaard rådmann i Hole kommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den profilerte Høyre-politikeren Torger Ødegaard fikk jobben som administrerende direktør for Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) i Oslo. Men etter bare fem måneder ombestemte han seg og gikk av, etter uenighet med sykehusstyret. Det utløste en annen kort direktøropptreden. For å hjelpe lederkrisen ved Lovisenberg kom tidligere adm. direktør Lars Erik Flatø tilbake. Og for å få til det måtte Flatø si takk for seg etter bare fem måneder som generalsektretær i Kirkens Bymisjon.

Kort kan tydeligvis være godt.

Alexandra Morris fikk den gjeve jobben som investeringsdirektør i DNB. Det varte ikke lenge. Etter bare ni måneder sa hun opp jobben. Hun slutten til fordel for jobb i Skagen Fondene.

Noen kjenner ekstra godt etter om jobben er riktig for dem.

VG fortalte i julen historien om Erik Magnus Samland som fikk drømmejobben som redaktør i hjembyen. 1. september i fjor overtok han ansvaret for lokalavisen Lofot-Tidende. Men det ble for mye å være redaktør og pappa på samme tid. I midten av november sa han opp jobben, med en unnskyldning på Facebook.

Les også: EU-kommisjonen vil forhandle med USA om toll

Kort tid ved Kongens bord

De fleste store, norske selskaper er preget av ledere som sitter lenge. Se på Equinor. Se på DNB. Se på Telenor. Se på Orkla. Per Palmer satt i 20 år og Jens P. Heyerdahl d.y. i 22 år. Dermed huskes Bjørn M. Wiggen for å være den Orkla-sjefen med kortest opphold. Han var sjef i 19 måneder.

Terje Rød-Larsen under Verdens økonomiske Forum i Davos i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For mange norske statsråder er 19 måneder en evighet. Sylvi Listhaug gikk på som justis-, beredskaps- og innvandringsminister den 17. januar i fjor. Etter 61 dager i jobben trakk hun seg, utløst av det mye omtalte Facebook-innlegget. Nå var det slett ingen lynvisitt i regjeringen Listhaug avla, for før dette hadde hun både vært innvandringsminister og landbruks- og matminister.

Terje Rød-Larsens statsrådskarriere må derimot kunne kalles kort. Han trakk seg etter bare 35 dager i jobben som planleggingsminister. Det var i oktober 1996 at Thorbjørn Jagland ba Rød-Larsen om å lede et nytt planleggingsdepartement. Noen få dager senere begynte avisen Fiskaren å skrive om Fideco-prosjektet i Finnmark, hvor FAFO ved Gudmund Hernes og Terje Rød-Larsen hadde vært involvert mot slutten av 1980-tallet. Det ble reist tvil om Rød-Larsen burde oppgitt en aksjegevinst til beskatning og mediene kastet seg over Rød-Larsen.

Les også: Blogger fikk kjempebot - skylder på ektemannen

Ilagt munnkurv

Hva med Manuela Myriam Henri Ramin-Osmundsen? Hun holdt ut betydelig lenger som barne- og likestillingsminister. Den fransk-norske juristen, som hadde fått norsk statsborgerskap 12 dager før hun ble statsråd, ble utnevnt 18. oktober 2007. 14. februar 2008 gikk hun av etter kritikk av omstendighetene rundt ansettelsen av Ida Hjort Kraby som nytt barneombud.

Fatma Jynge er født av indiske foreldre i Tanzania. Foto: Cornelius Poppe

Norges første fargede statssekretær, Fatma Jynge, ble tvunget til å trekke seg etter bare åtte dager på jobb.VG avslørte at hennes låve og bolig var ulovlig ombygget. Samtidig var hun statssekretær i departementet som har det øverste ansvaret for byggesaker. Etter en opptreden på NRK Ukeslutt ble hun ilagt munnkurv av kommunalminister Sylvia Brustad. Timer senere valgte hun å trekke seg.

Av og til kan det være riktig å ikke bare snu, men til og med ta en 360 graders vending i døren. I 2017 opplevde Nes kommune at to ferske kommunalsjefer sa opp jobbene sine etter bare noen måneders ansettelse. Elisabeth Nordal og Elisabet Frøyland sa opp jobbene sine samtidig. Rådmannens lederstil var begrunnelsen. Men rådmannen tok affære og gikk på dagen. Dermed trakk de to kommunalsjefene sine oppsigelser og kom tilbake på jobb.

Les også: Norge innfører ny lov for å hindre hvitvasking av penger

Tidenes korteste karriere

Men hvorfor i all verden sa du ja til jobben? Det spørsmålet kan man kanskje stille til Argentinas sentralbanksjef Luis Caputo som i fjor høst gikk av etter bare tre måneder i jobben. Avgangen kom samtidig med at Argentina var i forhandlinger med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en støttepakke. Ingen drømmejobb med andre ord.

Jameson Curry er kjent for å ha tidenes korteste NBA-karriere. Her er han fotografert i 2005. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

I Trump-administrasjonen er korte jobbopphold nesten blitt regelen snarere enn unntaket. Rekorden tilhører kommunikasjonssjefen Anthony Scaramucci som fikk sparken bare 10 dager etter at han ble introdusert, og seks dager etter han begynte. Donald Trump selv holder i alle fall ut og er langt fra noen kortlivet president. Den tittelen går til William Henry Harrison som ble valgt til USAs niende president I 1840. Han døde etter bare 31 dager som landets øverste leder.

I fotballen skal det som kjent gå fort. Fotballklubben Sporting Lisboa sparket i fjor sin nyansatte trener Sinisa Mihajlovic etter bare ni dager i jobben. Det finnes egne kavalkader over hvilke spillere som har hatt den korteste karrieren i Premier League, der to minutter er antatt å være rekorden.

Amerikaneren Jameson Curry er mest kjent for å ha hatt tidenes korteste NBA-karriere. Baskettballspilleren gjorde stor suksess på universitetslaget Oklahoma State University og hjalp dem til seier etter seier. Etter studiene greide Curry å skaffe seg en kontrakt med Chicago Bulls, med egen drakt og nummer 20 på ryggen. Men det ble ingen stor NBA-karriere. Curry spilte kun 3,9 sekunder i en NBA-kamp, før han ble henvist til spill i en lavere divisjon.

Den rekorden får vi håpe ingen i norsk næringsliv forsøker å slå.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 12. januar

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært