Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

Kort eller kontanter? Loven sier det skal være valgfritt, men det er ikke alltid loven følges. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kort eller kontanter? Loven sier det skal være valgfritt, men det er ikke alltid loven følges. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er sårbare i den digitale økonomien, derfor bør det være mulig å velge kontanter, mener interesseorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Facebook har kampanjen Ja til kontanter nesten 40.000 medlemmer som alle ønsker at kontanter fortsatt skal være en del av samfunnet. Gruppens leder Tina Stenseth forteller at det ikke er snakk om folk som ønsker seg tilbake til gamledager med sjekkhefte og ti-kronerseddel.

Selv, som trolig også majoriteten av gruppens medlemmer, bruker hun kontanter og bankkort.

– Jeg bruker kontanter mest, og kort. Dessuten handler jeg av prinsipp aldri på nett eller med mobilen. Men jeg er sær og hverdagen gjør at jeg kan godt være det, sier hun til ABC Nyheter.

Tirsdag denne uken gikk Elkjøp ut og kunngjorde at deres kjede Phonehouse ikke ville ta i mot kontanter. ABC Nyheter har også kunne fortelle at Stena Line har droppet kontanter på sine skip denne uken.

Sårbar i det digital

Blant de aktive i kampanjen, som nå også er blitt interesseorganisasjon, er det ifølge Stenseth svært få hun har vært i prat med som bare bruker kontanter, de fleste er fornøyd med både kort og nettbank, men de stopper ofte der. Vipps og de forskjellige andre nye betalingsmåtene, er ikke medlemmene spesielt glad i. Men kortbruk til tross, mener de kontanter i samfunnet er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Tina Stenseth leder interesseorganisasjonen Ja til kontanter. Foto: Privat
Tina Stenseth leder interesseorganisasjonen Ja til kontanter. Foto: Privat

– Samtidig er vi bevisste på at dette må handle om valgfrihet. Ingen bør kunne nektes den eller andre veien.

Selv har Stenseth opplevd ubehaget knyttet til den digitale økonomien. Noen stjal identiteten hennes. Det koste henne mye penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da så jeg hvor sårbar den digitale økonomien er, og hvor lett det er å komme inn i andres konto. Sårbarheten er sann, sier hun og legger til at vi nok ikke er så gode på digital sikkerhet som vi tror. Vi er ikke så god på digital sikkerhet.

Les også: Verden vil fortsatt ha kontanter

Ikke alltid digitalt er mulig

Stenseth forklarer at det ikke bare er de eldre som er analoge, men også mange andre som vil falle utenfor samfunnet dersom kontantene forsvinner ut av markedet.

Noen har digital dysleksi. De klarer ikke forholde seg til tastatur eller skjerm. Andre har verger som håndterer økonomien deres. Stenseth påpeker at vergene ikke kan bruke klientens kort, da dette er personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange som ikke har myndighet over sin egen konto eller har mulighet til å bli digitale som følge av vergemål.

– Vi er ikke mot alternativer, og vi forstår at det er kostbart for bankene å håndtere kontanter. Jeg betaler gebyrene som dekker kostnadene ved kontantbruk, men det er kontanter som er tvungen betaling i henhold til loven, ikke kort, sier hun og sukker. – Jeg forstår ikke hvorfor myndighetene så lett at loven brytes.

Trend: Kontantuttak ved varekjøp falt for første gang til under én milliard kroner i januar

– De siste dagene er det kommet mange kommentarer hvor det oppfordres til boikott av Elkjøp og håp om at kjeden går dukken. I hvilken grad er det en fare for at dere mister stemmen i et hav av sinne og støy?

– Vi jobber mye i gruppa med å få fram det store bildet. På Facebook har det tatt av og blitt mylder av rasende mennesker. Vi forsøker å dempe støyen og kaster ut for de mest aggressive. Vi må beholde seriøsiteten, sier hun og legger til: – Men vi vil ikke drive sensur. Folk må få kunne dele av opplevelsene sine.

Bakgrunn : Elkjøp går kontantløst: Gir grunn til bekymring, mener stortingsrepresentant