SSB: – Flere barn betyr større utgifter for staten

SSB-forsker Erling Holmøy viser til at det i tidligere prosjekter har kommet fram at en gjennomsnittsnordmann i løpet av sitt liv bidrar klart mer til offentlige utgifter enn til skatteinntekter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SSB-forsker Erling Holmøy viser til at det i tidligere prosjekter har kommet fram at en gjennomsnittsnordmann i løpet av sitt liv bidrar klart mer til offentlige utgifter enn til skatteinntekter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

SSB-forsker mener Erna Solberg tar feil om at flere barn er løsningen for velferdsstaten Norge og viser til at gjennomsnittsnordmannen bare er en utgiftspost.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis vi ikke fikser mangelen på barn, blir det mangel på arbeidskraft i eldreomsorgen og vanskeligere å finansiere velferdsordningene, sa statsminister Erna Solberg i sin nyttårstale. Den argumentasjonen er ikke forsker Erling Holmøy ved Statistisk sentralbyrå (SSB) enig i, ifølge Dagens Næringsliv.

Holmøy har ledet arbeidet med en rapport som i disse dager sluttføres av SSB, bestilt av Solbergs regjering gjennom Barne- og likestillingsdepartementet.

Fordi rapporten foreløpig ikke er godkjent internt, ønsker Holmøy ikke å gå ut med konklusjonen, men forteller at det ikke er sikkert Solbergs plan vil fungere som hun ønsker.

Statsminister Erna Solberg (H) holder nyttårstalen 2018 i statsministerboligen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) holder nyttårstalen 2018 i statsministerboligen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Derfor bør man være skeptisk

Han viser til tre viktige momenter: flere barn gir flere å forsørge, oljefondet må deles på flere og nordmenn er en offentlig utgiftspost.

– Bruken av oljepenger i tråd med handlingsregelen dekker langt fra hele den ubetalte skatteregningen nordmenn etterlater seg når de dør. Derfor bør man være skeptisk til påstander om at flere fødsler vil lette finansieringen av velferdsstaten på lang sikt, sier Holmøy til avisen.

Les også: Færre innvandrere gir fortsatt svak folkevekst i Norge

Laveste fødselsoverskudd i Norge siden 1985

Svensk avis latterliggjør Solbergs nyttårstale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden