Svært få mobilkunder dumper Telenor og Telia for å spare tusenlapper

Nesten 9 av 10 mobilkunder har abonnement hos enten Telenor eller Telia, på tross av at det finnes betydelig billigere alternativer. Foto: Pixabay/ Pengenytt.
Nesten 9 av 10 mobilkunder har abonnement hos enten Telenor eller Telia, på tross av at det finnes betydelig billigere alternativer. Foto: Pixabay/ Pengenytt.

Har du mobilabonnement hos Telenor eller Telia, kan du spare mellom 720 og 2400 kroner i året på å velge en annen operatør. Likevel er det svært få som bytter.

I 2017 var det omtrent 5,7 millioner mobilabonnement (både privat og bedrift), ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), tidligere kjent som Post- og teletilsynet.

Av disse var 49,3 prosent kunder i Telenor og 37,3 prosent kunder i Telia.

Disse to aktørene hadde med andre ord en samlet markedsandel på 86,6 prosent, målt i antall kunder.

Resten var fordelt på Ice med 6,8 prosent og andre med 6,6 prosent.

Hvis vi ser på markedsandelene fordelt på omsetning, var disse på hhv 58,5 og 34,7 prosent, eller samlet på 93,2 prosent.

De to mobilgigantene hadde altså både de fleste kundene og stakk av med det meste av mobilinntektene.

Selv om tallene er ett år gamle, er det liten grunn til å tro at markedsdominansen til de to store ble særlig mye endret i fjor.

Les også: Dette er sparekontoene med de beste rentene

Kan spare opptil 2400 kroner i året

For å synliggjøre hvor mye kundene i Telenor og Telia kan spare på å skifte mobiloperatør, har Pengenytt foretatt en liten utregning.

Mens Telenor-kundene kan spare mellom 1200 og 1800 kroner i året, avhengig av hvor mye data de bruker, kan Telia-kundene spare mellom 720 og 2400 kroner (se tabell under).

Det er mye å spare på å bytte ut abonnement fra Telenor og Telia: Datakvote og priser er oppgitt per måned, mens besparelsene er beregnet per år. Prisene ble hentet inn fra operatørenes egne nettsider 18. des. 2018.
Det er mye å spare på å bytte ut abonnement fra Telenor og Telia: Datakvote og priser er oppgitt per måned, mens besparelsene er beregnet per år. Prisene ble hentet inn fra operatørenes egne nettsider 18. des. 2018.

– I Norge handler ikke konkurransen bare om pris, men også dekning, hastighet, kvalitet og sikkerhet. Det er viktig å se på totaltilbudet for hvert abonnement, sier Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge, til Pengenytt.

Ifølge Krokan har Telenor et mål om å være den tilbyderen som leverer best dekning, høyeste hastigheter og rikeste innhold på tjenestesiden, og nevner følgende eksempler:

– Telenor har mange tjenester som kunder etterspør: SWAP, Min Sky, Mine Kontakter og SikkerID. Eksempelvis har Chili ingen slike tilbud til sine kunder, og tilbyr heller ikke tvilling- eller data-SIM. Eller e-SIM.

I tillegg er det ganske store forskjeller på datapriser i utlandet, opplyser kommunikasjonssjefen i Telenor.

– Både Chili og Komplett tar en pris per MB – fra 1 krone til hele 20 kroner per MB, uten noe makstak per dag, og ingen mulighet for å kjøpe store pakker til en lav pris. Telenor har makspris per dag i hele verden, som eneste operatør. Komplett har riktignok inkludert noen land i Roam like home, så der er de ikke dyre, forklarer han.

Krokan hevder videre at det er en knallhard konkurranse i det norske mobilmarkedet, og at de utfordres hver eneste dag og må kjempe for å beholde og vinne kunder.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Telia skal være først ute med ny teknologi

– Det er nok mange grunner til at kundene velger oss, og hver enkelt har sikkert også sin begrunnelse, svarer Ellen Cecilie Scheen, senior kommunikasjonsrådgiver i Telia, på spørsmålet om hvorfor de har så mange kunder.

Hun oppgir ny teknologi som en av hovedgrunnene:

Ellen C. Scheen, senior kommunikasjonsrådgiver i Telia. Foto: Telia.
Ellen C. Scheen, senior kommunikasjonsrådgiver i Telia. Foto: Telia.

– Siden vi utfordret telemonopolet for 25 år siden, har vi fortsatt å utfordre og være først ute med ny teknologi: 4G, 4G+, 4,5G og nå sist Narrowband IoT og LTE-M, teknologier skreddersydd for tingenes internett. Våre kunder kan forvente at vi er først ute med å teste og lansere ny teknologi og at vi alltid ligger i forkant av den teknologiske utviklingen.

Scheen trekker også frem kvaliteten, dekningen og hastigheten på Telias mobilnett som viktig, samt deres prisvinnende kundeservice og mange fysiske butikker der kundene kan få hjelp.

– Vi har produkter og tjenester som kundene setter pris på, som for eksempel Data Boost (kjøp av ekstra datapakker der du kan bruke ubegrenset med data for et begrenset tidsrom), Data Rollover (du får ta med deg ubrukt data over til neste måned), Music Freedom (så lenge du har data igjen på kvoten din, bruker du ikke data når du strømmer musikk), sier Scheen.

Les også: Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

Skylder på markedsføring, ulovligheter og rammebetingelser

Haakon Dyrnes er administrerende direktør i Komplett Mobil, selskapet som kommer billigst ut for abonnement med to og fire gigabyte datapakke i Pengenytts oversikt.

På spørsmål om hvorfor Telenor og Telia har en såpass stor markedsandel, på tross av de stive prisene, svarer han dette:

Adm. dir. i Komplett Mobil AS, Haakon Dyrnes. Foto: Komplett Group.
Adm. dir. i Komplett Mobil AS, Haakon Dyrnes. Foto: Komplett Group.

– Telenor og Telia bruker enorme summer i annonsering, samt i salgskanaler som retail, TM og field salg.

– Dette medfører at de er synlige med sine budskap nær sagt overalt, og i sin kommunikasjon er de flinke til å fortelle kundene at nettopp de har det beste tilbudet. Videre blir kunder som forlater de to store forsøkt kontaktet med ofte svært gode såkalte «winback-tilbud».

Med winback menes at mobiloperatørene forsøker å kapre tilbake kunder som nylig har gått til en konkurrent. Ofte med svært reduserte priser.

Regjeringen innførte et forbud mot winback for mobiloperatørene i desember 2016, men i senest i september i fjor fikk Telenor og datterselskapet Talkmore en bot på syv millioner kroner for ikke å ha fulgt dette.

– Hva må til for at Komplett og andre utfordrere skal kapre enda flere kunder, tror du?

– Markedet må reguleres mer hensiktsmessig sånn at de som leier nett av de to store får rammebetingelser, les grossistpriser, som gjør det mulig å drive sunn forretning over tid. Først da kan det bli bærekraftig konkurranse til forbrukernes beste, sier Dyrnes.

Administrerende direktør i Chili Mobil, Lars Ryen Mill, har ikke besvart Pengenytts henvendelser.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå får du to prikker for ulovlig bruk av mobil under kjøring

Vil innføre pristak på internasjonale samtaler og SMS

Altinn-direktøren vil fjerne byråkratiet som etterlatte møter

Nå blir det billigere å utføre tjenester på nett enn på trafikkstasjonen

Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Denne saken ble først publisert i Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 USAs sentralbank senker styringsrenta20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause
Siste nytt
20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause
Populært