Mange frykter julebaksmell i januar

Pengene sitter løst når julematen og julegavene handles inn i desember. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
Pengene sitter løst når julematen og julegavene handles inn i desember. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av fem frykter en økonomisk baksmell i januar på grunn av for høyt forbruk under julehandelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene sitter løst når julematen og julegavene handles inn i desember. Og allerede nå har bekymringer for økonomien begynt å melde seg for mange. Til sammen 850.000 nordmenn frykter at julehandelen vil gi dem dårlig råd når hverdagen innhenter dem i januar, viser en undersøkelse Respons har utført for SpareBank 1.

– Det blir en knalltøff start på 2019 for dem som ikke holder igjen nå i desember. Særlig utfordrende blir det om de allerede har en presset privatøkonomi, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

24 prosent av kvinnene og 18 prosent av mennene frykter konsekvensene av julehandelen.

Les også: Fem tips som kan spare deg for baksmell i januar

Totalt kommer vi til å julehandle for 58,5 milliarder kroner i desember, noe som tilsvarer 11.040 kroner per person, ifølge tall fra Virke.

Gundersen oppfordrer alle som bekymrer seg for økonomien, til å tilpasse forbruket til egen lommebok og sette av nok penger til de regningene som alltid dukker opp i januar.

– Med litt planlegging og fornuftig julehandel rekker pengene lenger. Da unngår du en økonomisk blåmandag i januar, sier han.