Meny

27 prosent høyere strømpriser

Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
De høye strømprisene bidro igjen mest til oppgang i konsumprisindeksen (KPI), som steg 3,5 prosent fra november i 2017 til samme måned i år.

Videre bidro prisene på matvarer, med en prisøkning på 4,2 prosent i samme periode, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 26,8 prosent høyere i november i år enn i november i fjor.

Prisene på klær og skotøy dempet oppgangen, med priser som var 2,6 prosent lavere i november i år mot tilsvarende periode i fjor.

Tolvmånedersendringen gikk opp fra 3,1 prosent i oktober til 3,5 prosent i november. Den viktigste årsaken til oppgangen på 0,4 prosentpoeng var prisutviklingen på flybilletter.

Les også: Nye rekorder for energi- og klimatiltak i norske boliger

Myndighetene vil ha deg til å bake en annen gang

Dyrere mat, billigere fly

Illustrasjonsfoto Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Prisene på flybilletter hadde en beskjeden nedgang på 0,7 prosent fra oktober til november i år, mot en kraftigere nedgang på 26,7 prosent fra oktober til november i fjor. Videre bidro også prisutviklingen på matvarer til oppgangen i tolvmånedersveksten.

Månedsendringen steg 0,5 prosent fra oktober til november, og oppgang i strømprisene var også den viktigste bidragsyteren på månedsbasis.

I tillegg ble det målt prisoppgang på matvarer i november hvor prisene på lammekjøtt sto bak mye av oppgangen. Historisk har prisene på lammekjøtt vist seg å stige i november. Videre ble det også registrert en mindre prisoppgang på sjokolade.

Les også: Dyrt kull gir høye strømpriser tross masse regn

Høyeste strømpriser på sju år i andre kvartal

Privatøkonomi
Populært