Meny

Renteøkning på ett prosentpoeng vil skape problemer for hver femte nordmann

Har man for eksempel et boliglån på tre millioner kroner, vil det bety en økt årlig renteutgift på 30.000 kroner, dersom boliglånsrenten økes med ett prosentpoeng. Det betyr at man må ut med 2500 kroner ekstra per måned. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I en ny undersøkelse svarer 22 prosent at de vil slite om renta økes med ett prosentpoeng.

I september hevet Norges Bank som forventet, styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det var den første renteøkning siden 2011, og var ifølge sentralbanken bare første steg mot et høyere rentenivå.

Til sammen kan vi forvente fire renteøkninger i løpet av de neste to årene, ifølge Norges Banks egne prognoser. Det vil kunne bety en renteøkning på til sammen ett prosentpoeng i løpet av perioden.

Etter hvert som renta går opp, vil mange nordmenn få strammere økonomi.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Userneeds for kreditthåndteringsselskapet Lowell, sier 22 prosent av nordmenn med boliglån at de vil få problemer dersom renten øker med ett prosentpoeng, skriver E24.no.

Les også: Soleklar sjeføkonom: – Bind renten nå

Start med å legge av den ekstra utgiften

Kommunikasjonssjef Sjur Kvamme i Lowell mener funnet er overraskende, siden bankene legger inn såkalte stresstester av låntetakernes økonomi, for å se om den tåler en relativt stor renteøkning.

Forbrukerøkonom Elin Reiatn i Nordea tror en foklaring kan være at folk kan ha brukt boligen sin som en «minibank» og tappet den for egenkapital. Hun råder urolige husholdninger til å se på hva de bruker penger på.

– Det er nok mange som bekymrer seg uten grunn, og så er det nok en del som burde bekymret seg, men som ikke gjøre det. Hvis man er usikker på om man tåler en renteheving på ett prosentpoeng, så start nå med å legge av den ekstra utgiften. Da venner du deg til det høyere rentenivået før det inntreffer, sier hun til E24.

Les også: Gjelden til Ola Nordmann vokser

Dramatisk for norsk økonomi

Da Finanstilsynet la frem sin rapport «Finansielt utsyn» i juni, kom det tydelig frem at boligeieres høye gjeld kan gi dramatiske konsekvenser for norsk økonomi, hvis rentene stiger raskere enn ventet.

– En sterk renteøkning kan utløse et betydelig og brått fall i husholdningenes kjøp av varer og tjenester. Det vil ramme norsk økonomi bredt og føre til svekket inntjening og soliditet i norske bedrifter og finansforetak, sa direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet da.

Spesiell bekymring er knyttet til husholdninger som har svært høy gjeld i forhold til inntekten og verdien på boligen. Finanstilsynet bemerket videre at nesten all husholdningsgjeld i Norge har flytende rente. Dermed er husholdningene svært sårbare for renteøkninger.

Allerede i første kvartal neste år forventes det at styringsrenten blir satt opp med nye 0,25 prosentpoeng.

Og mest sannsynlig skal renta opp ytterligere et hakk i løpet av 2019.

Les mer: Finanstilsynet frykter dramatiske konsekvenser hvis renta stiger raskt

Mange har problemer med uforutsette utgifter

I den ferske spørreundersøkelsen kom det også frem at 36 prosent ville hatt problemer med å håndtere en uforutsett utgift på 30.000 kroner.

Syv prosent svarer at det ville vært helt umulig for dem å håndtere en slik utgift.

Les også: Det finnes gode grunner til å klippe ubrukte kredittkort

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært