Meny

Snart mer vanlig med hyttefelt enn med frittstående hytter

Stadig flere hytter blir bygd i hyttefelt og ikke som frittstående hytter. Her et hyttefelt i Kvamsfjellet i Gudbrandsdalen. Rondane i bakgrunnen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Tre av fire nye hytter i 2016 og 2017 ble bygd i hyttefelt. Snart vil over halvparten av norske hytter og fritidsbygg være i tettbygde områder.

Fortsatt er de enkeltstående byggene så vidt i flertall, 51 prosent, men trenden går mot økt fortetting, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2016 og 2017 ble det oppført nesten 10.000 nye fritidsbygg. Over tre firedeler av disse ble oppført i det som beskrives som tettbygde fritidsbyggområder, noe SSB definerer som en samling med minst fem fritidsbygg, der avstanden mellom byggene ikke overstiger 75 meter.

Aktuelt:  Høye hyttepriser i fjellheimen: – Folk betaler mest for det som er best

Oppføring av nye hytter i 2017 har vært størst i områder med 50 eller flere bygg. Samtidig har andelen nybygg i felt med mellom fem og 24 bygninger falt noe.

Oppland og Buskerud er de to fylkene med flest hytter og fritidsbygg. I disse to fylkene ligger blant annet kjente hytteområder som Valdres, Hemsedal, Geilo, Hafjell og Norefjell.

Finnmark er fylket med flest enkeltstående fritidsbygninger. Her er hele 87 prosent av hyttene utenfor tettbygde fritidsbyggområder.

Totalt er det omtrent 464.000 hytter og andre fritidsbygg i Norge.

Les også:  Vil bygge 3.000 hytter i mini-kommune

Privatøkonomi
Populært