Åpen for alle - alltid

50.000 barn får ingen glede av økt barnetrygd

Partileder Audun Lysbakken (SV) mener barnetrygden må holdes utenfor når kommunene beregner hvor mye sosialhjelp fattige familier skal få.
Partileder Audun Lysbakken (SV) mener barnetrygden må holdes utenfor når kommunene beregner hvor mye sosialhjelp fattige familier skal få. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt barnetrygd neste år får ingenting å si for titusenvis av barn i familier som mottar sosialhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste kommuner regner nemlig barnetrygden som inntekt og trekker fra beløpet før de beregner hvor mye sosialhjelp familien skal få, skriver Dagbladet.

I fjor var det 47.878 barn i familier som fikk redusert sosialhjelp på grunn av barnetrygden, viser tall fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering).

Barnetrygden økes neste år, for første gang siden 1996. KrF fikk i budsjettforhandlingene gjennomslag for at ytelsen øker med 1.000 kroner i året fra 1. mars. Barnetrygd utbetales til alle barnefamilier.

Vil endre reglene

Både SV og Rødt ber KrF presse på for å endre reglene, slik at kommunene ikke kan regne barnetrygden som inntekt og dermed redusere sosialhjelpen. Bare 65 kommuner holder barnetrygden utenfor i dag, ifølge Rødt.

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om at den må utrede om ytelsen skal holdes utenfor ved beregning av sosialhjelp. Men i forslaget til statsbudsjett fra oktober heter det at Arbeids- og sosialdepartementet har vurdert saken og sagt nei. Departementet mener at en slik endring ikke er et treffsikkert tiltak for å bedre barnefamilienes levekår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også KrFs har programfestet at barnetrygden skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, opplyser finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad avsluttet i forrige uke budsjettforhandlingene med sine finanskolleger i Høyre, Frp og Venstre og forbereder seg nå på å lede forhandlingene om KrFs inntreden i Solberg-regjeringen.

Aktuelt: Nav-bruker må tilbakebetale 365.000 kroner etter å ha bodd i Spania i ett år

Vil ha endring i kommunene

– Dette hadde vært bra om dette skaper debatt rundt i kommunene, sier han, og oppfordrer dem til å slutte å regne barnetrygden som en del av inntekten før sosialhjelpen beregnes.

Like fullt var KrF i Stavanger nylig med på å stanse et forslag fra SV som ville endret på denne praksisen i kommunen, skriver Vårt Land. Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) sier til avisen at de heller vil se på flere målrettede tiltak for å bekjempe barnefattigdom.

Aktuelt: LO om pensjon: – Det er blodig urettferdig, sier jeg!