Meny

Bompengene i Bergen kan femdobles grunnet luftkvalitet

Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.

Det opplyser byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti (Ap), til Bergensavisen torsdag kveld.

– Vi går nå inn i en helg som er ganske skummel, sier hun.

Om bompengesatsene øker, vil kommunen tilby gratis buss og bybane i tråd med bystyrets vedtak om en tiltakspakke mot luftforurensing

I tillegg vurderer kommunen å innføre datokjøring, noe som innebærer at på datoer med partall er det bare personbiler med nummerskilt som ender på partall, som får lov til å kjøre innenfor ytre bompengering fra klokka 6 til 22, og tilsvarende for biler med oddetallsnummer på oddetallsdatoer.

Les også: Krf-nestledere og Ap-representanter med forslag mot bompenger

Nå må også elbilistene betale bompenger i Hordaland

«Ideelt» for giftlokket

Årsaken er at det ventes et stort høytrykk som skal legge seg over hele Norge. Da blir det rolige vindforhold, noe som er «ideelt» for giftlokket når det samtidig knapt er meldt nedbør eller vind.

– Da synker den kalde luften helt ned til overflaten. Når det ikke er noe vind, så blir ikke den luften erstattet av annen luft, så da vil det etter hvert bygge seg opp forurensing fordi vi fortsetter å kjøre bil og styre på samtidig som det blir en del vedfyring, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til BA.

Les også: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært