Meny

Ta grep før nyttår for å utsette aksjeskatten

Skatteamnestiet som den nye ordningen med aksjesparekonto innebærer, varer ikke evig. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Stemmer: Bjørn Erik Sættem
Spareøkonom i Nordnet med mer enn 20 års erfaring innen personlig økonomi.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Fristen for å flytte aksjer og aksjefond til en aksjesparekonto nærmer seg. Her kan det bli dyrt å sove i timen. Dette skatteamnestiet kommer neppe tilbake, skriver Bjørn Erik Sættem.

Fordelen med aksjesparekonto er at du kan selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt av gevinsten løpende. Du betaler først skatten når du tar ut gevinsten av kontoen. Innskuddet kan du ta ut skattefritt. Dermed kan du investere og få avkastning på et større beløp i hele spareperioden din. En annen fordel er at tilbyderne ordner all skatterapportering.

Ordningen med aksjesparekonto har blitt tatt imot med åpne armer av norske sparere: Fra starten i september 2017 frem til 30. juni i år ble hele 61 milliarder kroner i aksjefond flyttet over til aksjesparekonto. I tillegg kommer verdien av enkeltaksjer som er flyttet.

Fremdeles er det mange milliarder som kan og bør flyttes: Minst like mange milliarder i aksjefond og enkeltaksjer kan fremdeles flyttes over til aksjesparekonto for å få bedre skattebetingelser.

Verdipapirer med tap er unntaket. De bør du trolig ikke flytte, men heller selge for å få fradrag for tapet, og deretter sette pengene inn på aksjesparekontoen.

Frist 30. november hvis du skal bytte selskap

Har du aksjer og aksjefond og vil flytte de til en aksjesparekonto i et annet selskap enn de er registrert hos i dag, er fristen for å melde flytting 30. november. Tidsfristen er bestemt av Verdipapirfondenes forening, og gjelder alle selskaper. Fristen er satt fire uker før nyttår fordi bransjen vet at flyttingen tar noe tid (ja, det har vært en del krøll og forsinkelser her.) Dermed kan kundene være sikre på at flyttingen skal være registrert før nyttår.

Skal du flytte verdipapirfondene fra en ordinær VPS-konto til en aksjesparekonto i samme selskap er det opp til det enkelte selskap å sette en intern frist. I Nordnet er for eksempel flyttefristen 21. desember. DNB har satt 19. desember, mens Storebrand har satt 27. desember som frist.

Her gjelder det å følge med i timen! Jeg er temmelig sikker på at dette «skatteamnestiet» ikke kommer tilbake. Flyttemuligheten ble av finansbransjen omtalt som et «skatteamnesti» og en «skattegave» til fonds- og aksjesparere. Finansdepartementet har ikke for vane å gi slike skattegaver til det norske folk. Fra 1. januar 2019 vil flytting av frie aksjer og aksjefond til aksjesparekonto utløse gevinstskatt.

PS: Man kan diskutere om denne flyttemuligheten er en skattegave. Finansdepartementet har tidligere uttalt at utsatt skatt ikke betyr lavere skatt. Det er bare snakk om skattlegging på ulike tidspunkter, mener departementet. Her er jeg uenig. Jeg mener at det har en verdi å utsette skatten, siden man i mellomtiden får avkastning på et høyere beløp. På lang sikt stiger aksjekursene, dermed vil du tjene på å utsette skatten lengst mulig.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Stemmer
Populært