Meny

Rødt vil kutte tannlegeregningen

Rødt vil at staten skal ta en mye større del av folks tannlegeregninger fremover og ha gratis tannlege for alle opp til 25 år. Illustrasjonsfoto Foto: Frank May / NTB scanpix
Rødt vil bruke 3 milliarder kroner for å gjøre det billigere å gå til tannlegen. Tannhelsetilbudet er et stort hull i velferdsstaten, sier partilederen.

– Gratis tannhelse til flere er viktig i kampen mot Forskjells-Norge. Derfor er dette den største satsinga i Rødts alternative statsbudsjett. Her viser vi at det er mulig å komme ganske langt på bare ett år, sier partileder Bjørnar Moxnes til Frifagbevegelse.

Partiet legge fram sitt alternative budsjett i slutten av neste uke.

Rødt vil totalt bruke tre milliarder kroner neste år på følgende tiltak:

* Gratis tannhelsetjeneste for alle til og med året man fyller 25 år. I dag gjelder dette til fylte 18 år. Dette er anslått å koste 500 millioner kroner.

* Egenandelstak for tannhelse på 2.000 kroner for alle over 25 år. 40 prosent av alle utgifter over dette beløpet skal refunderes. Dette vil redusere tannlegeregningen betydelig for 1,1 millioner nordmenn.

* Reversering av regjeringens kutt i tannhelse ved å justere takstene i tråd med prisvekst og ta inn igjen takst for tannreguleringer som regjeringen har foreslått å fjerne. Kostnaden for det er 51 millioner.

En spørreundersøkelse Opinion har utført for FriFagbevegelse og Dagsavisen viser at hver tredje nordmann, 33 prosent, har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker. Blant dem som oppgir en årsinntekt under 300.000 svarer nesten halvparten at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker.

Aktuelt: Moxnes får kritikk etter tale: – Carl I. Hagen trenger ny hjerne

Privatøkonomi
Populært