Momsfrikaren: – Regjeringen må slutte å diskriminere norske handelsbedrifter

Barna bor i Asker og kjæresten på Mortensrud. Ivar H. Kristensen bor annenhver uke på hvert sted.
Barna bor i Asker og kjæresten på Mortensrud. Ivar H. Kristensen bor annenhver uke på hvert sted. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartimannen Ivar Horneland Kristensen er blitt Virkes sjefslobbyist. Slaget står om 350 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(FINANSAVISEN): Han visste han kom til å tape.

Det var ord mot ord, argument mot argument og stemme mot stemme. De knivet og kranglet til siste slutt. Det handlet om skole, sykehjem og veier. Han kjempet helt frem til valgnatten. Så tapte han.

Ivar Horneland Kristensen var ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Asker. Arbeiderpartiet vinner ikke valget i Asker, sånn er det bare. Det har aldri skjedd, det kommer ikke til å skje. Heldigvis var det bare en hobby. Å plage livet av Høyres ordførerkandidat var en fritidssyssel.

– Det var veldig gøy å utfordre det etablerte. Hvis du spør ordføreren i Asker i dag så synes hun nok sikkert at jeg var irriterende, men jeg tror også hun synes at mye av det jeg kom med var fornuftig.

Du kan tape et lokalvalg i Asker, men likevel bli den mektigste innen handel- og tjenestenæringene i Norge. Kristensen har tre uker i jobben som adm. direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På to år har Inge (75) tjent 330 mill.

22 direktører

Et festningsverk av en arbeidsgiverorganisasjon som er bemannet med flere ledere enn noen annen. På organisasjonskartet finner vi 22 personer som har tittelen direktør. 17 har «leder» i sin stillingsbetegnelse og 27 er advokat eller advokatfullmektig. På toppen av dette har 21 ansatte en stillingsbetegnelse som inneholder «sjef».

87 sjefer, ledere, advokater og direktører. På toppen sitter et sentralstyre, med blant annet Google-sjef Jan Grønbech og Norgesgruppens Johan Johannson som medlemmer. Organisasjonen har medlemmer som representerer over 21.000 virksomheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
MÅ VIRKE: Ivar H. Kristensen leder et festningsverk av en arbeidsgiverorganisasjon der 87 av 130 ansatte enten er sjef, leder, advokat eller direktør. Nå gjelder det å få det til å virke. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
MÅ VIRKE: Ivar H. Kristensen leder et festningsverk av en arbeidsgiverorganisasjon der 87 av 130 ansatte enten er sjef, leder, advokat eller direktør. Nå gjelder det å få det til å virke. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

I rammevilkårenes urolige farvann seiler Virke inn med et krigsskip av lobbyister, fullastet med ammunisjon. Kristensen har allerede lært seg å skyte.

– Regjeringen må slutte å diskriminere norske handelsbedrifter. I dag bruker vi virkemidler for å subsidiere utenlandske foretak. Netthandel av varer og tjenester gjør at konkurrentene internasjonalt bare er et tastetrykk unna. Virke ber derfor Stortinget om å ta grep og fjerne 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel i statsbudsjettet for 2019, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsbransjens høyeste stemme vet hvilke våpen han skal bruke til enhver tid. Som generalsekretær i Tekna greide han å øke medlemsmassen fra 58.000 til 75.000 medlemmer.

– Du må forstå bredden i det feltet du skal jobbe for. Enkelsaker må settes inn i kontekst. Når vi snakker om 350 kroners-grensen så kan vi ikke bare fyre løs, vi må forklare og få folk til å forstå. Vi har en viktig rolle, der vi skal gi myndigheter og politikere gode råd, slik at de kan fatte bedre beslutninger for landet. Da er det en verdifull erfaring å selv ha jobbet i politikken. Å forstå hvordan politikere tenker.

Les også: Gründerfabrikken til Tvedt og Svindal verdsatt til 400 mill.

– Ingen makstid for toppledere

Vibeke Hammer Madsen trer til side. Kristensen kommer inn. Han rakk 7:39-toget fra Asker stasjon, hoppet av på Nationaltheatret og vet å velge ord som ikke får samtalen til å spore av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er imponerende å sitte på toppen i 16 år slik hun gjorde, sier han.

– Men er det riktig?

– Det finnes ingen maksimaltid for å være toppleder. Du må kjenne på om du er sulten og om du er villig til å gå foran og dra. Så lenge du er det er det ingenting i veien for å sitte lenge.

Men nå bærer Hammer Madsen ut pappeskene.

– Jeg opplever at det er en ny giv i organisasjonen. Det er en forventning om at vi skal videre. Det å være ny leder gir store muligheter. Det er viktig for meg og det er viktig for organisasjonen.

Det er Kristensen selv som innrømmer at han fikk jobben etter å ha søkt. Han satte seg ned og skrev en formell søknad: Jeg vil bli adm. direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

– Det er en av Norges mest spennende jobber. Mulighetene er enorme, ikke minst takket være den jobben Vibeke Hammer Madsen har gjort før meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tesla-eiere har spart en halv milliard i moms

(Saken fortsetter under bildet)

Statsminister Erna Solberg skal være til stede under Virkekonferansen neste uke. Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg skal være til stede under Virkekonferansen neste uke. Foto: NTB scanpix

«Det var en gang et menneske»

For allerede på onsdag kommer Erna Solberg. Da går Virkekonferansen 2018 av stabelen og temaet er bredt: «Det var en gang et menneske».

– Vi ser robotisering og automatisering på alle fronter. Hvis man vil bekymre seg er det nok å ta av. Derfor er det viktigere enn noen gang å minne om at mennesket vil bestå. Robotene vil overta mange jobber, men det nye samfunnet vil skape andre jobber. Vi har hatt mange teknologiskifter. Felles for alle er at det alltid har oppstått nye næringer og nye jobber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nye toner fra Virke, som tidligere har snakket mest om utradering av arbeidsplasser i handelsnæringen.

– Noen vil oppleve å miste jobben. Men har du ferdigheter kommer du til å starte opp med noe nytt. Det er sånn vi mennesker er. Vi er sosiale. Vi blir ikke sittende i et mørkt hjørne og tvinne tomler. Omstillingstakten vil øke og vi må ha rammebetingelser som gjør at vi klarer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en gang et menneske. Et ungt menneske som flyttet mye rundt på Vestlandet med foreldrene. Derfor var det ekstra stas å dra på besøk til besteforeldrene, de trygge holdepunktene. Det er disse han nevner når vi spør om barndomsminner. Hos dem følte han at tiden sto stille.

Det var alltid godt vær. På Sandeid med farmor og farfar. På Halsnøy med mormor. Begge steder var det småbruk. Gjete dyr og hesje. Praktisk arbeid som lærte en ung gutt litt om livet.

Les også: – Momssjokk for reiselivet

Et bedre liv

I dag bor han på to sider av landets hovedstad. I Asker har han tre jenter annenhver uke. Det vil si, den eldste er 22 år og har flyttet til USA for å studere. De andre to bor fortsatt hjemme og er 13 og 18 år. Den nye kjæresten bor på Mortensrud, hvor han tilbringer annenhver uke. Arven i vest og kjærligheten i øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har fått et bedre liv, men det er ingen vinnere i en skilsmisse. Det er en prosess som gjør noe med deg. Du blir voksen og lærer. Og kanskje blir du en bedre leder. Det å ha gjennomlevd en skilsmisse gjør at du kan forstå ansatte som går gjennom tilsvarende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
GLANSBILDE SOM RAKNET: I dette leserinnlegget uttrykker Ivar H. Kristensen bekymring for ungdomsmiljøet i Asker. Foto: Faksimile / Budstikka.no
GLANSBILDE SOM RAKNET: I dette leserinnlegget uttrykker Ivar H. Kristensen bekymring for ungdomsmiljøet i Asker. Foto: Faksimile / Budstikka.no

I et ferskt leserinnlegg i Budstikka undertegnet han som «bekymret tenåringspappa».

– Alle fedre er vel bekymret for døtrene sine. Asker har stort sett gode oppvekstvilkår, men det er også ting vi må ta tak i. Jeg er heldig og har døtre som ser ut til å greie seg bra. Men vi må alltid ha med oss at unge i dag opplever mye press.

Sømløst og flytende lar han svaret gli over i arbeidslivet.

– Fremtidens arbeidstakere og gründere må være trygge på seg selv og nysgjerrige. De sosiale ferdighetene blir stadig viktigere. De som begynner i arbeidslivet i dag vil ha flere karrierer i løpet av livet. Og da må de være trygge som individer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trolig fortsatt momsfritak på nett

– Verdensmestere i Norge

Tenåringspappaen ser også endringer blant de unge.

– Unge i dag er mer verdidrevet. En jobb er ikke bare en jobb, de ønsker å indentifisere seg med jobben og det er utfordring til arbeidsgiver. Skaperkraften kommer til å overleve roboten.

Ivar Horneland Kristensen

Stortingets talersol blir din. Hvilken sak tar du opp?

Ærede president, jeg vil fremme et Dokument 8 forslag som fjerner fritaket for merverdiavgift og toll på sendinger fra utlandet med en verdi på under 350 kroner. Det er flertall på Stortinget for dette i realiteten.

Hva bør Norge bruker mindre penger på?

Byråkrati på stats-, fylkes- og kommunenivå.

Hva er din dårligste investering?

Jeg var med i en aksjeklubb da jeg studerte. Jeg argumenterte hardt for å gå ut av Kværner i forbindelse med restruktureringen, etter oppkjøpet av Trafalgar House. Jeg solgte mine private aksjer. Heldigvis hørte ikke medlemmene i aksjeklubben på meg. Jeg tapte, mens aksjeklubben gjorde en kule.

Hvilken bok vil du gjerne lese om igjen?

Fridtjof Nansens «Fram over Polhavet». Jeg har lest mye polarhistorie. Når Fram ligger i isødet og de ikke kan seile videre, og de tar beslutningen om å gå til Nordpolen. Det er lederskap og mot av dimensjoner.

Hva er ditt drømmereisemål?

Kjæresten min og jeg liker å reise til steder som ikke er typiske reisemål. I år var vi i Hviterussland. Vi har vært i Albania og hadde en motorsykkeltur i Kroatia hvor vi reiste rundt på lykke og fromme. Så skal vi til Beirut. Vi liker å reise til steder der man kan komme litt under overflaten på hvordan folk egentlig har det. Se folk, møte folk, forstå, lære. Bli litt utfordret. Vi drømmer jo hele tiden om nye steder å reise, noen av dem blir realisert, noen forblir drømmer. Jeg har ikke ett drømmereisemål hvor jeg bare må komme meg.

Kristensen vil at Virke skal bli ekspert på det nye arbeidslivet. Det er en del av visjonen som han har skrevet ned på et A4-ark foran seg.

– Tjenestenæringene er fremtidsnæringene i Norge. Vi kommer i større grad til å leve av det vi kan, samtidig som en del produkter blir tjenestefisert. Sysselsettingen i disse næringene øker. Vi er en kunnskapsrik organisasjon og vi skal være ledende på det nye arbeidslivet.

Han har også ambisjoner om å pløye ny mark i trepartssamarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er faktisk verdensmestere på omstilling i Norge. Samtidig er trepartssamarbeidet sentralt i det norske arbeidslivet. Ved den korsveien vi står nå er det avgjørende at vi ikke står fast i det gamle. Nye bedrifter har nye behov. Vi ønsker å være en innovatør på arbeidsgiversiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Store, solide aktører som Varnergruppen opplever resultatskrell. Varehandelen skjelver. Og du vil være agent for det nye arbeidslivet?

– Varehandelen er inne i en tøff tid med økende antall konkurser. Vi prøver ikke å dekke til det. Hvis vi ikke har en lønnsom handelsbransje så har vi et samfunnsproblem. Dessverre er det mange politikere som ikke forstår. Dette er noe av det vi skal jobbe med nå.

Les også: Avdekket omfattende momssvindel

Slaget om 350 kroner

Noen av dem traff han under kjempedelegasjonen til Kina som han deltok på i forrige uke.

– Vi besøkte blant annet Alibaba. Ikke noe annet sted er det mer tydelig at det som tidligere var en skjermet næring nå er global. Jeg opplever at våre medlemmer er klar på det og vil konkurrere på like vilkår.

Han reiste til Kina med redningsskøyta Elias i kofferten. Den norske animasjonsfilmen lanseres i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lanserte et helnorsk produkt på verdens største marked. Det fikk alt for lite oppmerksomhet. Når norsk næringsliv reiser til utlandet tar vi med oss olje og gass-tåka.

– Hvordan tror du at en arbeiderpartimann blir tatt i mot av handels- og servicenæringens bedriftseiere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min politiske bakgrunn er kjent. Jeg tror og håper at medlemmene ser på det som problemfritt. Jeg er også opptatt av at vi skal skape før vi kan dele. For meg har politikken vært viktig læring.

Dunkelt blir til dagslys utenfor vinduene i Henrik Ibsens gate 90, hvor man kan se helt ned til fjorden, hvor en containerbåt kanskje sklir inn fjorden, hvor billige varer fra Kina kanskje er med i lasten.

350 kroners grensen er ikke svaret på alt, med det er svaret på mye. På minst fem av Finansavisens spørsmål. På hvordan norske handel skal overleve og greie seg i fremtiden og hvordan norske arbeidsplasser skal overleve.

Arbeiderpartimannen skal greie å gjøre noe med den. Sammen med 87 sjefer, ledere, advokater og direktører. Slaget står om 350 kroner.

Saken sto på trykk av i Finansavisen lørdag 27. oktober