Høye hyttepriser i fjellheimen: – Folk betaler mest for det som er best

Ragnhild Willumsen Grieg og Per Grieg jr. kjøpte dette hyttetunet til 21,5 millioner på Geilo tidligere i år. Tunet lå i utgangspunktet ute til 24,5 millioner kroner. Foto: Eiendomsmegler 1
Ragnhild Willumsen Grieg og Per Grieg jr. kjøpte dette hyttetunet til 21,5 millioner på Geilo tidligere i år. Tunet lå i utgangspunktet ute til 24,5 millioner kroner. Foto: Eiendomsmegler 1

Årets fem dyreste fjellhytter er solgt for over 90 millioner kroner til sammen. Hyttemegler Stig Svartor har aldri før solgt så mange hytter til så høye priser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

359 kvadratmeter, en hovedhytte, et anneks, skibod og garasje. Store vindusflater på toppen av Geilo Fjellandsby. Solgt for 21,5 millioner kroner tidligere i år.

– Folk betaler mest for det som er best. Geilo er den beste destinasjonen og har dermed de høyeste prisene. Så enkelt er det, hevder megler Christian Haatuft, som sto for salget.

Øyer kommune. En hovedhytte, et anneks og maks 10 minutters gange fra Gaiastova på Hafjell. Solgt for 18,5 millioner kroner. Megler var Stig Svartor. I høst solgte han nok en hytte til 18,5 millioner kroner. Denne gangen off market, et salg som ennå ikke er registrert hos Kartverket.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.
Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Vi har hatt et veldig bra salg i år, sier han.

Svartor er en erfaren mann i bransjen, har jobbet for Aktiv Eiendomsmegling og DNB Eiendom tidligere. Nå selger han hytter på Hafjell, Kvitfjell, Skeikampen og Sjusjøen for PrivatMegleren.

– Markedet er bra nå. Jeg har aldri tidligere solgt så mange enheter med så høye priser som jeg har gjort i år, beskriver han.

– Det sier alle sammen. Jeg traff alle meglerne for noen uker siden. De er samstemte om utviklingen, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

– Tilbakemeldingene vi får viser at markedet går veldig bra nå.

Skarpere skille mellom destinasjonene

Prisene i fjellet steg og steg til de nådde en topp i 2008. Det ble finanskrise. Folk hadde andre ting å tenke på enn peis, kryssord og rødvin. Salget fikk kladder, det gikk trått i fjellet. Prisene sank. Ta fylkene Buskerud, Hedmark, Oppland, Vest-Agder og Telemark og bland dem i en gryte, tilsett salg av fjellhytter og du vil få en felles salgssum på 4.403 millioner kroner det første halvåret av 2008.

Denne hytta på Kvitfjell har fått nye eiere for 10,5 millioner. Foto: Privatmegleren/RGB Media
Denne hytta på Kvitfjell har fått nye eiere for 10,5 millioner. Foto: Privatmegleren/RGB Media

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Den samme blandingen ville gitt 3.152 millioner i 2006 og 4.190 millioner i 2007. Det siste halvåret av 2008 sank prisene, og årene som fulgte ble magre. 2014 viste tegn til bedring, 2015 ble adskillig bedre. Kladdene ble mindre de neste årene. Første halvår i år kan de fem fylkene vise til en felles salgssum på 5.718 millioner kroner.

– Skillet mellom destinasjonene er blitt skarpere. Stedene uten alpinanlegg gjør det ikke så bra, mens stedene med mange tilbud gjør det veldig bra. Vi har ventet litt på at dette skillet skulle bli tydeligere, og nå synes det godt, forteller Øye.

Han sier altså at destinasjoner som Trysil, Hemsedal, Geilo og Hafjell har tatt gondolen og reist ytterligere fra områder uten etablerte alpinanlegg. Det stemmer bra med Svartors år med høye priser. I forrige uke solgt han en hytte til 10,5 millioner kroner på Kvitfjells vestside.

Les også: OBOS-prisene faller videre

Riktig objekt, riktig match

Finansavisen har fått tall fra Kartverket på samtlige omsetninger som er tinglyst fra uke én til uke 40 i år i fjellhyttekommunene Sirdal, Vinje, Hol (Geilo), Hemsedal, Øystre Slidre (Beitostølen), Øyer (Hafjell), Ringebu (Kvitfjell) og Trysil. Det dyreste salget var den nevnte hytta til 21,5 millioner på Geilo. Svartor og Hafjell tar andreplassen med salget til 18,5, mens Geilo følger på tredjeplass igjen med et salg til 17,5 millioner.

Men Svartors ferske salg til 18,5 millioner kroner er ikke med i statistikken.

Stig Svartor i PrivatMegleren.
Stig Svartor i PrivatMegleren.

– Det er selvfølgelig litt tilfeldigheter at det blir så mange salg med så høye priser nå. Kjøpere og selgere av de dyreste hyttene trenger verken kjøpe eller selge. Vi må finne riktig objekt og riktig match. Objektene har gjerne sine særpreg, så kjøper bør ha den samme smaken, sier Svartor.

Når du passerer et kommunevåpen med en helder i sølv på grønn bakgrunn, da vet du at bilen forlater Lillehammer og kjører inn i Øyer kommune. Noen kilometer til og Øyer sentrum viser seg fram med Solvang skole, Fjøset Steakhouse, folkebibliotek og thaimassasje. I grønn kledning ligger Hafjell og venter på hvite dotter og alpinister, på samme måte som de dyreste hyttene venter på den rette kjøperen.

– Eiendommene med høyest pris har som regel ganske lang liggetid, men det er ikke unaturlig. Hverken vi eller selgeren blir stresset. Samtidig får de dyreste hyttene ufortjent mye oppmerksomhet, for de utgjør jo bare en håndfull av totalen, sier Svartor.

Les også: – Må eie bolig i 4–5 år for å unngå å tape penger

(Saken fortsetter under)

Øvre prisklasse: Hytteområde på Kvitfjell. Foto: Privatmegleren/RGB Media
Øvre prisklasse: Hytteområde på Kvitfjell. Foto: Privatmegleren/RGB Media

Hytter med personlighet

Det er luftig på fjellet. Plassen er god, det er mange tomter å velge mellom.

– Når hytter ligger ute for 15 millioner velger mange å kjøpe en tomt for å bygge selv. At tomtetilgangen er så stor er en grunn til at prisene ikke galopperer, sier Øye.

I likhet med Svartor snakker han om de dyre objektenes særpreg, om eierne som legger sjel og egen smak i byggingen.

– Hyttene får eierens personlighet. Kjøpemålgruppen blir liten, sier Øye.

Christian Haatuft i EiendomsMegler 1.
Christian Haatuft i EiendomsMegler 1.

– Men i år har mange valgt å kjøpe den ferdige hytta?

– Absolutt. Noen har korrigert prisene litt ned, men de ligger fortsatt høyt.

Haatuft på Geilo forteller om et salg som går i bølger. For han var sommeren og begynnelsen av høsten rolig, men etter høstferien har det blitt action.

– Mange av dem som handler dyre fjellhytter har også sommerhytter. De vender fokuset mot vinter først et stykke utpå høsten. De er ikke så aktive i fjellmarkedet på sommeren. Fra nå og til og med påske er den beste salgssesongen for dyre fjellhytter, sier han.

Les også: Høyfjellshotell legges ned - selger unna rom for rom

Forventer prisstigning i Valdres

Den samlede salgssummen fra SSB sier noe. I Valdres sitter en eiendomsmegler og ser kvadratmeterpriser han ikke har sett på mange år.

– For et halvt år siden bikket vi 50.000 kvadratmeteren på Beitostølen. Det har vi ikke opplevd siden 2008. Nå er det enklere å selge hyttene i toppsjiktet, og prisene blir bedre, sier Knut-Walther Baldersheim i PrivatMegleren.

– Hyttemarkedet har ligget stabilt etter nedturen som fulgte etter 2008. Nå er vi tilbake igjen til de gode tidene, og litt over. Den positive utviklingen fortsetter.

Han tror også at hyttefolket endelig har oppdaget det Valdres har å by på.

Knut-Walther Baldersheim i PrivatMegleren
Knut-Walther Baldersheim i PrivatMegleren

– Spesielt Beitostølen er pådriveren. Valdres har ligget under kvadratmeterprisen til sammenlignbare steder som for eksempel Hemsedal. Vi som meglerhus har vært uforstående til det. Valdres er brukervennlig alle fire årstider, med Jotunheimen som en driver om sommeren. Nå er det populært for nordmenn å feriere i Norge, og folk ser nytteverdien av det Valdres har å by på. Flere ser mot Valdres. Vi forventer at prisene vil stige videre, sier Baldersheim.

Nå er Aasgard-prosjektet på 60 enheter godt i gang. Første byggetrinn er nesten utsolgt. Det andre byggetrinnet ble sluppet i påsken.

– Salget går bra, med priser på rundt 45-50.000 kroner kvadratmeteren. Aasgard har satt en helt ny standard på Beitostølen, sier Baldersheim.

Les også: Tre Oslo-eiendommer kan bli 100 hotellrom

– Hytta er like viktig som huset

Prognosesenteret utfører spørreundersøkelser der folk svarer på om de planlegger å kjøpe seg hytte. Ved forrige undersøkelse i april var det et rekordantall nordmenn som svarte ja på det spørsmålet.

Privatmegleren Valdres har lansert Størrtjednlie-prosjektet. Foto: Privatmegleren Valdres
Privatmegleren Valdres har lansert Størrtjednlie-prosjektet. Foto: Privatmegleren Valdres

– Ønsket er størst hos de i alderen mellom 45 og 55, som også er den store målgruppen for hyttekjøp. Veldig mange i den gruppen har boligformue og egenkapital. De kan velge på øverste hylle, og da velger de destinasjoner som Geilo, Trysil eller Hafjell, sier Øye.

– Hva tror du om prisutviklingen videre?

– Vi har ikke noen prognoser på fjellhyttepriser, men en gjetning er at prisene øker med mellom 3 og 5 prosent i år. Det er et råtips utfra hvor mange som sier de planlegger å kjøpe hytte.

Haatuft tror også på et bra marked fremover, så lenge det ikke blir for mange renteøkninger.

Aasgard har satt en helt ny standard på Beitostølen, sier Knut-Walther Baldersheim. Foto: PrivatMegleren Valdres
Aasgard har satt en helt ny standard på Beitostølen, sier Knut-Walther Baldersheim. Foto: PrivatMegleren Valdres

– Flere og flere ser på hytta som minst like viktig som huset, og legger mer penger i hytta i stedet for å oppgradere huset. Hyttetilværelsen ligger i ryggmargen til nordmenn. Det er et samlingssted de legger mye ressurser i.

Han merker også at tidene er bedre enn på lenge.

– Noen av leilighetene som ble solgt i 2007 fikk veldig gode priser. Ikke alle leilighetene er tilbake der. På hytter er vi omtrent tilbake til den tiden, men vi er ikke over, sier Haatuft.

– Men det er på vei?

– Ja, det krabber sakte og rolig oppover. Når det kommer noe spesielt ut i markedet kjenner folk sin besøkelsestid. Da blir det heftige budrunder.

SIRDAL: Snitt 10 dyreste: 6,38 millioner kroner / VINJE: Snitt 10 dyreste: 5,53 millioner kroner / HOL: Snitt 10 dyreste: 11,64 millioner kroner / HEMSEDAL: Snitt 10 dyreste: 6,58 millioner kroner / ØYSTRE SLIDRE: Snitt 10 dyreste: 7,2 millioner kroner / ØYER: Snitt 10 dyreste: 10,64 millioner kroner / RINGEBU: Snitt 10 dyreste: 6,45 millioner kroner / TRYSIL: Snitt 10 dyreste: 8,43 millioner kroner
SIRDAL: Snitt 10 dyreste: 6,38 millioner kroner / VINJE: Snitt 10 dyreste: 5,53 millioner kroner / HOL: Snitt 10 dyreste: 11,64 millioner kroner / HEMSEDAL: Snitt 10 dyreste: 6,58 millioner kroner / ØYSTRE SLIDRE: Snitt 10 dyreste: 7,2 millioner kroner / ØYER: Snitt 10 dyreste: 10,64 millioner kroner / RINGEBU: Snitt 10 dyreste: 6,45 millioner kroner / TRYSIL: Snitt 10 dyreste: 8,43 millioner kroner

Saken er opprinnelig blitt publisert i Finansavisen lørdag 27. oktober

Personvernpolicy