Norges Bank: Høy gjeld og boligpriser gjør systemet sårbart

Norges Bank vurderer nå utsiktene for finansiell stabilitet til å være omlag uendret fra i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Norges Bank vurderer nå utsiktene for finansiell stabilitet til å være omlag uendret fra i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norges Bank påpeker samtidig at bankene har blitt mer robuste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy gjeld i husholdningene og høye eiendomspriser gjør det finansielle systemet sårbart, skriver Norges Bank i rapporten Finansiell stabilitet 2018.

De påpeker at bankene samtidig har blitt mer robuste, og at tiltak fra myndighetene har begrenset låneopptak i sårbare husholdninger.

«Utsiktene for finansiell stabilitet er samlet sett om lag uendret siden forrige rapport», heter det i meldingen.

Les også: Får tilskudd til utgifter de ikke har

Bufferkrav

Nesten halvparten av bankenes utlån til norske foretak er til næringseiendom. Norges Bank trekker frem at tap på slike lån har vært lave i normale tider, men høye i krisetider både i Norge og andre land.

– Banker som beregner kapitalkrav med egne modeller, bør tillegge tapserfaringer fra kriser betydelig vekt når de beregner risikovekter på næringseiendomslån, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i en kommentar.

Ifølge Norges Bank må bankene bruke den motsykliske bufferen og en del av de andre bufferne, dersom kredittilbudet skal opprettholdes ved et kraftig tilbakeslag i norsk økonomi.

«I en slik situasjon kan en reduksjon i bufferkrav føre til at bankene i mindre grad forsterker nedgangen i økonomien ved å begrense utlån», heter det.

– Stresstesten i rapporten kan tilsi at en større del av det samlede bufferkravet bør variere over tid, sier Nicolaisen.

Les også: – Lyspunkt i et marked som drives av frykt

Dette mener Norges Bank er de tre viktigste sårbarhetene:

Husholdningenes gjeldsbelastning er høy og økende.

Boligprisene er høye, selv etter fallet i 2017.

Prisene på næringseiendom har steget videre fra allerede høye nivåer.

Les hele rapporten her.

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden