– Aldri solgt så mange hytter til så høye priser

Sola er på vei ned i Hafjell. Foto: Mikael Birkelund / Shutterstock / NTB scanpix
Sola er på vei ned i Hafjell. Foto: Mikael Birkelund / Shutterstock / NTB scanpix

– Folk betaler mest for det som er best.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 359 kvadratmeter, en hovedhytte, et anneks, skibod og garasje. Store vindusflater på toppen av Geilo Fjellandsby. Solgt for 21,5 millioner kroner tidligere i år.

– Folk betaler mest for det som er best. Geilo er den beste destinasjonen og har dermed de høyeste prisene. Så enkelt er det, hevder megler Christian Haatuft overfor Finansavisen, som sto for salget.

Øyer kommune. En hovedhytte, et anneks og maks 10 minutters gange fra Gaiastova på Hafjell. Solgt for 18,5 millioner kroner. Megler var Stig Svartor. I høst solgte han nok en hytte til 18,5 millioner kroner. Denne gangen off market, et salg som ennå ikke er registrert hos Kartverket.

Skarpere skille

Svartor er en erfaren mann i bransjen, har jobbet for Aktiv Eiendomsmegling og DNB Eiendom tidligere. Nå selger han hytter på Hafjell, Kvitfjell, Skeikampen og Sjusjøen for PrivatMegleren.

– Markedet er bra nå. Jeg har aldri tidligere solgt så mange enheter med så høye priser som jeg har gjort i år, beskriver Svartor overfor avisen.

– Det sier alle sammen. Jeg traff alle meglerne for noen uker siden. De er samstemte om utviklingen, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, til Finansavisen.

– Skillet mellom destinasjonene er blitt skarpere. Stedene uten alpinanlegg gjør det ikke så bra, mens stedene med mange tilbud gjør det veldig bra. Vi har ventet litt på at dette skillet skulle bli tydeligere, og nå synes det godt, forteller Øye videre.

Han sier til avisen at destinasjoner som Trysil, Hemsedal, Geilo og Hafjell har tatt gondolen og reist ytterligere fra områder uten etablerte alpinanlegg. Det stemmer bra med Svartors år med høye priser. I forrige uke solgt han en hytte til 10,5 millioner kroner på Kvitfjells vestside.

Les også: Solgte direktørbolig uten budrunde - fikk dobbel pris

76 millioner

Finansavisen har fått tall fra Kartverket på samtlige omsetninger som er tinglyst fra uke én til uke 40 i år i fjellhyttekommunene Sirdal, Vinje, Hol (Geilo), Hemsedal, Øystre Slidre (Beitostølen), Øyer (Hafjell), Ringebu (Kvitfjell) og Trysil. Det dyreste salget var den nevnte hytta til 21,5 millioner på Geilo. Svartor og Hafjell tar andreplassen med salget til 18,5, mens Geilo følger på tredjeplass igjen med et salg til 17,5 millioner. Men Svartors ferske salg til 18,5 millioner kroner er ikke med i statistikken.

– Det er selvfølgelig litt tilfeldigheter at det blir så mange salg med så høye priser nå. Kjøpere og selgere av de dyreste hyttene trenger verken kjøpe eller selge. Vi må finne riktig objekt og riktig match. Objektene har gjerne sine særpreg, så kjøper bør ha den samme smaken, sier Svartor til avisen.

– Eiendommene med høyest pris har som regel ganske lang liggetid, men det er ikke unaturlig. Hverken vi eller selgeren blir stresset. Samtidig får de dyreste hyttene ufortjent mye oppmerksomhet, for de utgjør jo bare en håndfull av totalen, sier Svartor videre.

Les også: – Kjører 8-10 år gammel Passat, men eier bolig til 25 millioner

Mange tomter

Det er luftig på fjellet. Plassen er god, det er mange tomter å velge mellom.

– Når hytter ligger ute for 15 millioner velger mange å kjøpe en tomt for å bygge selv. At tomtetilgangen er så stor er en grunn til at prisene ikke galopperer, sier Øye til avisen.

I Valdres sitter en eiendomsmegler og ser kvadratmeterpriser han ikke har sett på mange år.

– For et halvt år siden bikket vi 50.000 kvadratmeteren på Beitostølen. Det har vi ikke opplevd siden 2008. Nå er det enklere å selge hyttene i toppsjiktet, og prisene blir bedre, sier Knut-Walther Baldersheim i PrivatMegleren til Finansavisen.

Les også: Bispebolig endte i Høyesterett

Heftige budrunder

Prognosesenteret utfører spørreundersøkelser der folk svarer på om de planlegger å kjøpe seg hytte. Ved forrige undersøkelse i april var det et rekordantall nordmenn som svarte ja på det spørsmålet.

– Ønsket er størst hos de i alderen mellom 45 og 55, som også er den store målgruppen for hyttekjøp. Veldig mange i den gruppen har boligformue og egenkapital. De kan velge på øverste hylle, og da velger de destinasjoner som Geilo, Trysil eller Hafjell, sier Øye til avisen.

– Hva tror du om prisutviklingen videre?

– Vi har ikke noen prognoser på fjellhyttepriser, men en gjetning er at prisene øker med mellom tre og fem prosent i år. Det er et råtips utfra hvor mange som sier de planlegger å kjøpe hytte.

Haatuft tror også på et bra marked fremover, så lenge det ikke blir for mange renteøkninger.

– Noen av leilighetene som ble solgt i 2007 fikk veldig gode priser. Ikke alle leilighetene er tilbake der. På hytter er vi omtrent tilbake til den tiden, men vi er ikke over, sier Haatuft til avisen.

– Men det er på vei?

– Ja, det krabber sakte og rolig oppover. Når det kommer noe spesielt ut i markedet kjenner folk sin besøkelsestid. Da blir det heftige budrunder.

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden