Norges Bank holder som ventet styringsrenta uendret på 0,75 prosent

Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank setter som ventet ikke opp sin styringsrente. Den holdes uendret på 0,75 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe nytt rentehopp – etter den forrige økningen på 0,25 prosent – kommer dermed ikke før over nyttår. Beslutningen torsdag var i tråd med forventningene til de fleste økonomer og eksperter etter at Norges Bank nedjusterte rentebanen noe ved forrige korsvei i september, da årets siste Pengepolitisk rapport kom.

– I Pengepolitisk rapport 3/18 var hovedstyrets vurdering at den økonomiske oppgangen fortsetter og at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er nær et normalt nivå. Den underliggende prisveksten var nær inflasjonsmålet på 2 prosent. Styringsrenten ble hevet fra 0,50 til 0,75 prosent i september, og hovedstyrets vurdering var at den mest sannsynlig ville bli satt videre opp i første kvartal 2019, skriver Norges Bank i en kort begrunnelse for rentebeslutningen torsdag.

Det var første gang på sju år at sentralbanken på rentemøtet i september hevet styringsrenten, fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. For å nå gradvis opp til en styringsrente på 2 prosent om tre år er det grunn til å tro at vi de neste tre årene kan få fem renteøkninger på «en kvarting».

– Utsiktene og risikobildet tilsier en gradvis oppgang i styringsrenten. Den økonomiske veksten har vært litt lavere og prisveksten noe høyere enn anslått, men utsiktene og risikobildet synes ikke vesentlig endret siden siste Pengepolitisk rapport, skriver sentralbanken.