– Arbeidsgivere mister mange diamanter i den store sandkassen

CompEdge Consulting har blant annet bygd seg opp gjennom en svært populær business-serie på YouTube og LinkedIn. I denne videoen snakker Adrian Søbyskogen blant annet om å bli kategorisert som «ung og uerfaren», og at alder ikke betyr noe.

Daglig leder i markedsbyrået CompEdge Consulting, Adrian Søbyskogen, mener skole betyr svært lite dersom alternativet er at du har erfaring og er lærevillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos CompEdge Consulting finner du ansatte med vidt ulik utdanningsbakgrunn - noen har fullført lang skolegang, andre har droppet ut av prestisjestudier og noen har ikke gått på skole i det hele tatt.

Daglig leder Adrian Søbyskogen (26) hoppet selv av videregående for å forfølge salgsdrømmen. I dag er han et godt eksempel på at det er mulig å oppnå en flott yrkeskarriere selv om du ikke har en lang og innholdsrik utdannelse på CV-en din.

– Jeg kunne aldri ha søkt meg inn mot den stillingen jeg har nå, og jeg vet at de jeg har ansatt her aldri ville ha fått hverken den lønna eller ansvarsområdet de har her hvis de hadde søkt jobb andre steder, sier han til ABC Nyheter.

Erfaring versus utdannelse

Når han har søkere inne til intervju, har Søbyskogen aldri vært interessert i CV-en. For ham handler det om hva du kan og hva som er potensialet ditt.

Da Adrian Søbyskogen startet opp CompEdge Conculting, var målet å bygge en plass å gå for selskaper «som ønsker å gå fra 0-100 på kortest mulig tid». Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Da Adrian Søbyskogen startet opp CompEdge Conculting, var målet å bygge en plass å gå for selskaper «som ønsker å gå fra 0-100 på kortest mulig tid». Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Jeg har en rekrutteringsfilosofi som går ut på at vi ikke skal ansette folk som tror de norgesmestere – vi skal ansette de som har potensiale til å bli verdensmestere. Da betyr skole veldig lite, i hvert fall for det arbeidet vi gjør.

Skal du være lege, så må du naturligvis ha papirer på at du kan operere. Men i tjenesterelaterte yrker vil Søbyskogen si at skole betyr svært lite dersom alternativet er at du kan vise til at du har erfaringer og er lærevillig.

– Det er ikke slik at en som er 25, som ikke har skole og ikke er lærevillig, stiller noe bedre enn en som har utdannelse og som vil lære. Men en som bare har utdannelse og en som har tre års erfaring stiller ikke nødvendigvis likt; Det kan være at han eller hun med tre års erfaring faktisk stiller bedre.

Les også: – Minst like interessant å bli gründer som å ta direktørjobb

Latskap

Vil du anbefale andre som skal ansette til å se litt bort fra søkerens skolebakgrunn og heller fokusere på personen i stolen fremfor dem?

– Det har jeg sagt helt siden jeg selv droppet ut av skolen, men det er veldig vanskelig å lytte til en syttenåring. Arbeidsgivere som kun har lyst til å se på en fin CV, mister mange diamanter i den store sandkassen, mener Søbyskogen før han fortsetter:

– Så tror jeg det også skyldes litt latskap. Tradisjonelle arbeidsgivere og rekrutteringsprosesser følger en mal der det handler om gode karakterer, at du har fullført utdannelse, har verv og har vært flink i studentstyret. Da glemmer du alle som hater den veien, men digger det andre.

Les også: Kun seks av ti studenter fullfører en grad

(Saken fortsetter under)

Adrian Søbyskogen har skapt et selskap som omsetter for over 10 millioner og har totalt 12 ansatte. Selv beskriver de seg som Norges råeste markedsbyrå. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Adrian Søbyskogen har skapt et selskap som omsetter for over 10 millioner og har totalt 12 ansatte. Selv beskriver de seg som Norges råeste markedsbyrå. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Utdanning eller ikke utdanning?

Vigdis Lamberg er senior manager i Metier OEC og leder for Metier Arbeid. Hun vil være forsiktig med å generalisere omkring forhold som har med mennesker å gjøre. Til ABC Nyheter sier hun at hennes erfaring som karriereveileder i 16 år og som bedriftsleder mange år før dette, er at heller ikke ved ansettelser er fasiten meislet i stein.

Vigdis Lamberg, direktør i Metier OEC, avdeling outplacement. Foto: Metier
Vigdis Lamberg, direktør i Metier OEC, avdeling outplacement. Foto: Metier

– Media flyter over med bombastiske utsagn om hva som til enhver tid er attraktiv arbeidskraft, hvor lang tid som brukes på å lese en CV, at folk over 55 år ikke får jobb og så videre. Men ikke noe av dette er en fasit på virkeligheten. For når det er mennesker i begge ender, er det store individuelle variabler som slår inn, forklarer Lamberg.

Karriererådgiveren forteller at sjefer er like ulike i verdisett og prioriteringer som jobbsøkere, og de ser etter ulike kompetanser.

– Noen foretrekker en akademisk profil mens andre liker folk som Adrian; som ved hjelp av pågangsmot, vilje til å lære og stor arbeidsinnsats har bidratt til å nå gode resultater. Noen vil ha unge sultne medarbeidere som man kan forme selv, mens andre verdsetter folk med erfaring og som ikke må gå tidlig for å hente barn i barnehagen.

– Med metaforen om å miste mange diamanter i den store sandkassen, treffer Adrian spikeren på hodet, mener Lamberg.

Les også: Andelen med høyere utdanning økte mest i Oslo og Troms

Tid som knapphetsfaktor

Tidspress i en verden der effektivitet er en suksessfaktor, fører til at mange som håndterer ansettelsesprosesser lager sine egne sorteringsmekanismer for å spare tid. Vigdis Lamberg forteller at mange selskaper nedbemanner eller avvikler HR-funksjonen fordi de ser på det som en ren kostnad.

– Vi får stadig flere HR-folk på arbeidsmarkedstiltakene vi i MetierOEC holder for NAV. De forteller om hvordan de hadde før de sluttet: starter å lese søknader etter hvert som de kommer inn, leser kun så mange søknader som nødvendig for å finne en god kandidat, smal sortering av kandidater i første runde der utdanning ofte er et sorteringskriterium for å spare tid.

– Filosofien er: hvor feil kan det bli at den vi ansetter også har en master. Derfor ser vi i dag at det i mange jobber er folk med langt høyere utdanning enn strengt tatt nødvendig for å utføre jobben.

Les også: Gründer med bunnsolid levebrød

Erfaring på vei opp

Nylig tok administrerende direktør i DNB, Rune Bjerke, et oppgjør med «mastersyken». På sin egen LinkedIn-side skrev Bjerke blant annet følgende:

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

«En mastergrad er ikke garanti for at vedkommende har kreativitet, gjennomføringsevne, streetsmartness eller teknologiforståelse. Da kan like gjerne bachelorgrader eller verdifull arbeidserfaring være vel så nyttig. Mange har vært svært fremgangsrike uten noen lang utdanning i bunn.

Vi må erkjenne at reell kompetanse er viktigere enn formell kompetanse! Det er jo miksen av ulike bakgrunner, etnisiteter, aldre og kjønn som skaper dynamikk og utvikling!»

Lamberg mener DNB-sjefens utsagn bekrefter det MetierOECs outplacementteam har erfart det siste året: At stadig flere virksomhetsledere ser verdien av miksen mellom medarbeidere med fersk, digital kompetanse, akademisk kompetanse og erfaring.

– Alle har noe å bidra med og mangfold er en suksessfaktor, sier hun til ABC Nyheter.

– Utfordringen for mange jobbsøkere er at kun en brøkdel av jobbene lyses ut. Nå handler det i stor grad om å komme i posisjon før jobbene lyses ut. Sosiale medier, bonusordninger til ansatte for kandidattips og vikariater som uttestingsvektøy er de mest brukte kildene for nyansettelser i 2018.

Vigdis Lamberg forteller at den siste av deres kursdeltakere som fikk jobb, er 64 år. Vedkommende var svært motivert for å jobbe enda mange år og har god helse. En CV som viser litt utdanning, mye erfaring, endrings- og lærevillig – det var hva hans nye arbeidsgiver ønsket.

– Forskning viser at dagens 50- og 60-åringer har bedre helse enn 30 åringer. Tidsklemma får skylden; hurtigmat og lite tid til fysisk aktivitet i småbarnsperioden.

– Så Adrian har rett: mange diamanter har forsvunnet i sandkassen de siste årene. Men nå er diamantjakten godt i gang, med DNB`s Rune Bjerke i spissen, avslutter Lamberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette
Siste nytt
17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette
Populært