Meny

– Arbeidsgivere mister mange diamanter i den store sandkassen

CompEdge Consulting har blant annet bygd seg opp gjennom en svært populær business-serie på YouTube og LinkedIn. I denne videoen snakker Adrian Søbyskogen blant annet om å bli kategorisert som «ung og uerfaren», og at alder ikke betyr noe.
Daglig leder i markedsbyrået CompEdge Consulting, Adrian Søbyskogen, mener skole betyr svært lite dersom alternativet er at du har erfaring og er lærevillig.

Hos CompEdge Consulting finner du ansatte med vidt ulik utdanningsbakgrunn - noen har fullført lang skolegang, andre har droppet ut av prestisjestudier og noen har ikke gått på skole i det hele tatt.

Daglig leder Adrian Søbyskogen (26) hoppet selv av videregående for å forfølge salgsdrømmen. I dag er han et godt eksempel på at det er mulig å oppnå en flott yrkeskarriere selv om du ikke har en lang og innholdsrik utdannelse på CV-en din.

– Jeg kunne aldri ha søkt meg inn mot den stillingen jeg har nå, og jeg vet at de jeg har ansatt her aldri ville ha fått hverken den lønna eller ansvarsområdet de har her hvis de hadde søkt jobb andre steder, sier han til ABC Nyheter.

Erfaring versus utdannelse

Når han har søkere inne til intervju, har Søbyskogen aldri vært interessert i CV-en. For ham handler det om hva du kan og hva som er potensialet ditt.

Da Adrian Søbyskogen startet opp CompEdge Conculting, var målet å bygge en plass å gå for selskaper «som ønsker å gå fra 0-100 på kortest mulig tid». Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Jeg har en rekrutteringsfilosofi som går ut på at vi ikke skal ansette folk som tror de norgesmestere – vi skal ansette de som har potensiale til å bli verdensmestere. Da betyr skole veldig lite, i hvert fall for det arbeidet vi gjør.

Skal du være lege, så må du naturligvis ha papirer på at du kan operere. Men i tjenesterelaterte yrker vil Søbyskogen si at skole betyr svært lite dersom alternativet er at du kan vise til at du har erfaringer og er lærevillig.

– Det er ikke slik at en som er 25, som ikke har skole og ikke er lærevillig, stiller noe bedre enn en som har utdannelse og som vil lære. Men en som bare har utdannelse og en som har tre års erfaring stiller ikke nødvendigvis likt; Det kan være at han eller hun med tre års erfaring faktisk stiller bedre.

Les også: – Minst like interessant å bli gründer som å ta direktørjobb

Latskap

Vil du anbefale andre som skal ansette til å se litt bort fra søkerens skolebakgrunn og heller fokusere på personen i stolen fremfor dem?

– Det har jeg sagt helt siden jeg selv droppet ut av skolen, men det er veldig vanskelig å lytte til en syttenåring. Arbeidsgivere som kun har lyst til å se på en fin CV, mister mange diamanter i den store sandkassen, mener Søbyskogen før han fortsetter:

– Så tror jeg det også skyldes litt latskap. Tradisjonelle arbeidsgivere og rekrutteringsprosesser følger en mal der det handler om gode karakterer, at du har fullført utdannelse, har verv og har vært flink i studentstyret. Da glemmer du alle som hater den veien, men digger det andre.

Les også: Kun seks av ti studenter fullfører en grad

(Saken fortsetter under)

Adrian Søbyskogen har skapt et selskap som omsetter for over 10 millioner og har totalt 12 ansatte. Selv beskriver de seg som Norges råeste markedsbyrå. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Utdanning eller ikke utdanning?

Vigdis Lamberg er senior manager i Metier OEC og leder for Metier Arbeid. Hun vil være forsiktig med å generalisere omkring forhold som har med mennesker å gjøre. Til ABC Nyheter sier hun at hennes erfaring som karriereveileder i 16 år og som bedriftsleder mange år før dette, er at heller ikke ved ansettelser er fasiten meislet i stein.

Vigdis Lamberg, direktør i Metier OEC, avdeling outplacement. Foto: Metier

– Media flyter over med bombastiske utsagn om hva som til enhver tid er attraktiv arbeidskraft, hvor lang tid som brukes på å lese en CV, at folk over 55 år ikke får jobb og så videre. Men ikke noe av dette er en fasit på virkeligheten. For når det er mennesker i begge ender, er det store individuelle variabler som slår inn, forklarer Lamberg.

Karriererådgiveren forteller at sjefer er like ulike i verdisett og prioriteringer som jobbsøkere, og de ser etter ulike kompetanser.

– Noen foretrekker en akademisk profil mens andre liker folk som Adrian; som ved hjelp av pågangsmot, vilje til å lære og stor arbeidsinnsats har bidratt til å nå gode resultater. Noen vil ha unge sultne medarbeidere som man kan forme selv, mens andre verdsetter folk med erfaring og som ikke må gå tidlig for å hente barn i barnehagen.

– Med metaforen om å miste mange diamanter i den store sandkassen, treffer Adrian spikeren på hodet, mener Lamberg.

Les også: Andelen med høyere utdanning økte mest i Oslo og Troms

Tid som knapphetsfaktor

Tidspress i en verden der effektivitet er en suksessfaktor, fører til at mange som håndterer ansettelsesprosesser lager sine egne sorteringsmekanismer for å spare tid. Vigdis Lamberg forteller at mange selskaper nedbemanner eller avvikler HR-funksjonen fordi de ser på det som en ren kostnad.

– Vi får stadig flere HR-folk på arbeidsmarkedstiltakene vi i MetierOEC holder for NAV. De forteller om hvordan de hadde før de sluttet: starter å lese søknader etter hvert som de kommer inn, leser kun så mange søknader som nødvendig for å finne en god kandidat, smal sortering av kandidater i første runde der utdanning ofte er et sorteringskriterium for å spare tid.

– Filosofien er: hvor feil kan det bli at den vi ansetter også har en master. Derfor ser vi i dag at det i mange jobber er folk med langt høyere utdanning enn strengt tatt nødvendig for å utføre jobben.

Les også: Gründer med bunnsolid levebrød

Erfaring på vei opp

Nylig tok administrerende direktør i DNB, Rune Bjerke, et oppgjør med «mastersyken». På sin egen LinkedIn-side skrev Bjerke blant annet følgende:

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

«En mastergrad er ikke garanti for at vedkommende har kreativitet, gjennomføringsevne, streetsmartness eller teknologiforståelse. Da kan like gjerne bachelorgrader eller verdifull arbeidserfaring være vel så nyttig. Mange har vært svært fremgangsrike uten noen lang utdanning i bunn.

Vi må erkjenne at reell kompetanse er viktigere enn formell kompetanse! Det er jo miksen av ulike bakgrunner, etnisiteter, aldre og kjønn som skaper dynamikk og utvikling!»

Lamberg mener DNB-sjefens utsagn bekrefter det MetierOECs outplacementteam har erfart det siste året: At stadig flere virksomhetsledere ser verdien av miksen mellom medarbeidere med fersk, digital kompetanse, akademisk kompetanse og erfaring.

– Alle har noe å bidra med og mangfold er en suksessfaktor, sier hun til ABC Nyheter.

– Utfordringen for mange jobbsøkere er at kun en brøkdel av jobbene lyses ut. Nå handler det i stor grad om å komme i posisjon før jobbene lyses ut. Sosiale medier, bonusordninger til ansatte for kandidattips og vikariater som uttestingsvektøy er de mest brukte kildene for nyansettelser i 2018.

Vigdis Lamberg forteller at den siste av deres kursdeltakere som fikk jobb, er 64 år. Vedkommende var svært motivert for å jobbe enda mange år og har god helse. En CV som viser litt utdanning, mye erfaring, endrings- og lærevillig – det var hva hans nye arbeidsgiver ønsket.

– Forskning viser at dagens 50- og 60-åringer har bedre helse enn 30 åringer. Tidsklemma får skylden; hurtigmat og lite tid til fysisk aktivitet i småbarnsperioden.

– Så Adrian har rett: mange diamanter har forsvunnet i sandkassen de siste årene. Men nå er diamantjakten godt i gang, med DNB`s Rune Bjerke i spissen, avslutter Lamberg.

Privatøkonomi
Populært