– Arbeidsgivere mister mange diamanter i den store sandkassen

CompEdge Consulting har blant annet bygd seg opp gjennom en svært populær business-serie på YouTube og LinkedIn. I denne videoen snakker Adrian Søbyskogen blant annet om å bli kategorisert som «ung og uerfaren», og at alder ikke betyr noe.

Daglig leder i markedsbyrået CompEdge Consulting, Adrian Søbyskogen, mener skole betyr svært lite dersom alternativet er at du har erfaring og er lærevillig.

Hos CompEdge Consulting finner du ansatte med vidt ulik utdanningsbakgrunn - noen har fullført lang skolegang, andre har droppet ut av prestisjestudier og noen har ikke gått på skole i det hele tatt.

Daglig leder Adrian Søbyskogen (26) hoppet selv av videregående for å forfølge salgsdrømmen. I dag er han et godt eksempel på at det er mulig å oppnå en flott yrkeskarriere selv om du ikke har en lang og innholdsrik utdannelse på CV-en din.

– Jeg kunne aldri ha søkt meg inn mot den stillingen jeg har nå, og jeg vet at de jeg har ansatt her aldri ville ha fått hverken den lønna eller ansvarsområdet de har her hvis de hadde søkt jobb andre steder, sier han til ABC Nyheter.

Erfaring versus utdannelse

Når han har søkere inne til intervju, har Søbyskogen aldri vært interessert i CV-en. For ham handler det om hva du kan og hva som er potensialet ditt.

Da Adrian Søbyskogen startet opp CompEdge Conculting, var målet å bygge en plass å gå for selskaper «som ønsker å gå fra 0-100 på kortest mulig tid». Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Da Adrian Søbyskogen startet opp CompEdge Conculting, var målet å bygge en plass å gå for selskaper «som ønsker å gå fra 0-100 på kortest mulig tid». Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Jeg har en rekrutteringsfilosofi som går ut på at vi ikke skal ansette folk som tror de norgesmestere – vi skal ansette de som har potensiale til å bli verdensmestere. Da betyr skole veldig lite, i hvert fall for det arbeidet vi gjør.

Skal du være lege, så må du naturligvis ha papirer på at du kan operere. Men i tjenesterelaterte yrker vil Søbyskogen si at skole betyr svært lite dersom alternativet er at du kan vise til at du har erfaringer og er lærevillig.

– Det er ikke slik at en som er 25, som ikke har skole og ikke er lærevillig, stiller noe bedre enn en som har utdannelse og som vil lære. Men en som bare har utdannelse og en som har tre års erfaring stiller ikke nødvendigvis likt; Det kan være at han eller hun med tre års erfaring faktisk stiller bedre.

Les også: – Minst like interessant å bli gründer som å ta direktørjobb

Latskap

Vil du anbefale andre som skal ansette til å se litt bort fra søkerens skolebakgrunn og heller fokusere på personen i stolen fremfor dem?

– Det har jeg sagt helt siden jeg selv droppet ut av skolen, men det er veldig vanskelig å lytte til en syttenåring. Arbeidsgivere som kun har lyst til å se på en fin CV, mister mange diamanter i den store sandkassen, mener Søbyskogen før han fortsetter:

– Så tror jeg det også skyldes litt latskap. Tradisjonelle arbeidsgivere og rekrutteringsprosesser følger en mal der det handler om gode karakterer, at du har fullført utdannelse, har verv og har vært flink i studentstyret. Da glemmer du alle som hater den veien, men digger det andre.

Les også: Kun seks av ti studenter fullfører en grad

(Saken fortsetter under)

Adrian Søbyskogen har skapt et selskap som omsetter for over 10 millioner og har totalt 12 ansatte. Selv beskriver de seg som Norges råeste markedsbyrå. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Adrian Søbyskogen har skapt et selskap som omsetter for over 10 millioner og har totalt 12 ansatte. Selv beskriver de seg som Norges råeste markedsbyrå. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Utdanning eller ikke utdanning?

Vigdis Lamberg er senior manager i Metier OEC og leder for Metier Arbeid. Hun vil være forsiktig med å generalisere omkring forhold som har med mennesker å gjøre. Til ABC Nyheter sier hun at hennes erfaring som karriereveileder i 16 år og som bedriftsleder mange år før dette, er at heller ikke ved ansettelser er fasiten meislet i stein.

Vigdis Lamberg, direktør i Metier OEC, avdeling outplacement. Foto: Metier
Vigdis Lamberg, direktør i Metier OEC, avdeling outplacement. Foto: Metier

– Media flyter over med bombastiske utsagn om hva som til enhver tid er attraktiv arbeidskraft, hvor lang tid som brukes på å lese en CV, at folk over 55 år ikke får jobb og så videre. Men ikke noe av dette er en fasit på virkeligheten. For når det er mennesker i begge ender, er det store individuelle variabler som slår inn, forklarer Lamberg.

Karriererådgiveren forteller at sjefer er like ulike i verdisett og prioriteringer som jobbsøkere, og de ser etter ulike kompetanser.

– Noen foretrekker en akademisk profil mens andre liker folk som Adrian; som ved hjelp av pågangsmot, vilje til å lære og stor arbeidsinnsats har bidratt til å nå gode resultater. Noen vil ha unge sultne medarbeidere som man kan forme selv, mens andre verdsetter folk med erfaring og som ikke må gå tidlig for å hente barn i barnehagen.

– Med metaforen om å miste mange diamanter i den store sandkassen, treffer Adrian spikeren på hodet, mener Lamberg.

Les også: Andelen med høyere utdanning økte mest i Oslo og Troms

Tid som knapphetsfaktor

Tidspress i en verden der effektivitet er en suksessfaktor, fører til at mange som håndterer ansettelsesprosesser lager sine egne sorteringsmekanismer for å spare tid. Vigdis Lamberg forteller at mange selskaper nedbemanner eller avvikler HR-funksjonen fordi de ser på det som en ren kostnad.

– Vi får stadig flere HR-folk på arbeidsmarkedstiltakene vi i MetierOEC holder for NAV. De forteller om hvordan de hadde før de sluttet: starter å lese søknader etter hvert som de kommer inn, leser kun så mange søknader som nødvendig for å finne en god kandidat, smal sortering av kandidater i første runde der utdanning ofte er et sorteringskriterium for å spare tid.

– Filosofien er: hvor feil kan det bli at den vi ansetter også har en master. Derfor ser vi i dag at det i mange jobber er folk med langt høyere utdanning enn strengt tatt nødvendig for å utføre jobben.

Les også: Gründer med bunnsolid levebrød

Erfaring på vei opp

Nylig tok administrerende direktør i DNB, Rune Bjerke, et oppgjør med «mastersyken». På sin egen LinkedIn-side skrev Bjerke blant annet følgende:

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

«En mastergrad er ikke garanti for at vedkommende har kreativitet, gjennomføringsevne, streetsmartness eller teknologiforståelse. Da kan like gjerne bachelorgrader eller verdifull arbeidserfaring være vel så nyttig. Mange har vært svært fremgangsrike uten noen lang utdanning i bunn.

Vi må erkjenne at reell kompetanse er viktigere enn formell kompetanse! Det er jo miksen av ulike bakgrunner, etnisiteter, aldre og kjønn som skaper dynamikk og utvikling!»

Lamberg mener DNB-sjefens utsagn bekrefter det MetierOECs outplacementteam har erfart det siste året: At stadig flere virksomhetsledere ser verdien av miksen mellom medarbeidere med fersk, digital kompetanse, akademisk kompetanse og erfaring.

– Alle har noe å bidra med og mangfold er en suksessfaktor, sier hun til ABC Nyheter.

– Utfordringen for mange jobbsøkere er at kun en brøkdel av jobbene lyses ut. Nå handler det i stor grad om å komme i posisjon før jobbene lyses ut. Sosiale medier, bonusordninger til ansatte for kandidattips og vikariater som uttestingsvektøy er de mest brukte kildene for nyansettelser i 2018.

Vigdis Lamberg forteller at den siste av deres kursdeltakere som fikk jobb, er 64 år. Vedkommende var svært motivert for å jobbe enda mange år og har god helse. En CV som viser litt utdanning, mye erfaring, endrings- og lærevillig – det var hva hans nye arbeidsgiver ønsket.

– Forskning viser at dagens 50- og 60-åringer har bedre helse enn 30 åringer. Tidsklemma får skylden; hurtigmat og lite tid til fysisk aktivitet i småbarnsperioden.

– Så Adrian har rett: mange diamanter har forsvunnet i sandkassen de siste årene. Men nå er diamantjakten godt i gang, med DNB`s Rune Bjerke i spissen, avslutter Lamberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen
Siste nytt
23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen
Populært