Regelendring førte til klar økning i bruken av gradert kontantstøtte

Illustrasjonsfoto. Nav
Illustrasjonsfoto. Nav Foto: Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det igjen ble mulig å få ulike satser av kontantstøtte, har bruken av gradering av ytelsen økt markant. Samlet har kontantstøttebruken gått ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 1. august ble det igjen mulig å motta 20, 40, 60 og 80 prosent gradert kontantstøtte dersom barnet går deltid i barnehage. Før 1. august var det kun mulig å motta full kontantstøtte eller en sats på 50 prosent.

Fra september 2016 til den samme måneden i år har antallet mottakere av ytelsen som har valgt å kombinere kontantstøtte med barnehage, økt fra 184 til 640, viser ferske tall fra Nav.

Ifølge Arbeids- og velferdsetaten kan veksten skyldes muligheten for å ta ut en lavere gradering enn 50 prosent, som for mange kan gjøre det enklere å kombinere jobb og kontantstøtte.

Samtidig viser Navs ferske oversikt at det samlet sett har vært en nedgang i den totale bruken av kontantstøtte. Ved utgangen av september mottok om lag 11.200 personer kontantstøtte, 1.300 færre enn for to år siden.

For å ha rett til kontantstøtte må barnet være mellom 1 og 2 år gammelt, og ikke gå i fulltidsbarnehage med offentlig tilskudd. Har barnet deltidsplass kan man altså ha rett til gradering av kontantstøtten.