Meny

Dyrt kull gir høye strømpriser tross masse regn

-Tørken er over, og kraftprisen til vinteren ser ut til å bli lavere enn det vi fryktet da nedbøren uteble i juli, sier seksjonssjef Vegard Willumsen i NVE. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det hjalp ikke med store mengder regn i august og september. Dyre priser på kull og gass og en nesten rekordtørr sommer setter preg på strømregningen.

De norske kraftprisene for tredje kvartal er 85 prosent høyere enn prisen for tilsvarende periode i fjor. For Norden som helhet er det rekord, her er det registrert høyeste pris på 20 år.

Juli i år var den tørreste måneden siden målingene startet i 1900. Det ble dermed veldig lite vann til kraftmagasinene.

– Vannmangelen var så stor at forventningen til nordiske kraftpriser gjennom vinteren på et tidspunkt lå over det forventede nivået på tyske kraftpriser. Dette ville ført til netto import i Norden fra Tyskland i løpet vinteren, sier seksjonssjef Vegard Willumsen i NVE.

Samtidig har kullprisen vært på det høyeste på fem år. Prisen på CO2 var også tredoblet sammenlignet med i fjor.

Prisene falt kraftig mot slutten av kvartalet etter at både august og september bød på rekordmye regn og magasinene ble fylt opp. Likevel er det ikke nok for å få kvartalssnittet ned på fjorårets nivå.

Vi kommer ikke unna prispåvirkning fra kontinentet der det fortsatt er høye kull-, gass- og CO2-priser. Kraftprisen i vinter ser likevel ut til å bli lavere enn det vi fryktet tidligere i sommer, sier Willumsen.

Privatøkonomi
Populært