Meny

– Flere tilfeller av forsøk på tilsvarende skattesvindel i Norge

Også i Norge ble det er i 2013 og 2015 funnet eller stoppet forgreininger fra skattesvindelforsøket. Omfanget for bare Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Danmark skal være 520 milliarder norske kroner mellom 2012 og 2015. Foto: Helle Aasand / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix

I 2015 stoppet skatteetaten ti forsøk på svindel på til sammen 350 millioner kroner. Flere europeiske land er rammet av svindel med refusjon av skatt på aksjer.

– Vi har ikke oppdaget nye forsøk på svindel hos oss, sier pressesjef Merete Bergland Jebsen i skatteetaten, som opplyser at det etter svindelsakene i 2016 er satt i gang strengere og bedre kontroll og dokumentasjonskrav.

– Dette mener vi i stor grad reduserer faren for feilaktig utbetalinger av større beløp til aksjonærer som ikke har mottatt utbytte fra Norge.

Ti tilfeller

Gjennom et avansert system har investorer og banker sluppet unna skatt på utbytte på aksjer i perioden 2012 til 2015. Omfanget for bare Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Danmark skal være 520 milliarder norske kroner i perioden, ifølge Danmarks Radio.

Disse svindelsystemene har vært beskrevet tidligere da de første avsløringene kom i Danmark i 2015.

I Norge ble det avdekket ett tilfelle av svindel på vel 500.000 kroner fra 2013, og ti andre tilfeller av svindelforsøk ble stanset, meldte skatteetaten i en pressemelding i 2016.

Bakgrunn: Norge skal være rammet av europeisk skatteskandale

Falsk dokumentasjon

Ifølge skatteetaten har de inntrykk av at den samme framgangsmåten er benyttet i Norge som i de andre europeiske landene.

– Både selskapene som sendte inn søknadene og selskapene som utstedte falsk dokumentasjon i sakene våre, er etter det vi erfarer aktører som også var involvert i andre land. «Søker» i våre saker er fra et land som vanligvis har krav på full refusjon etter skatteavtale med Norge. Men vi har inntrykk av at mange av søknadene i andre land gjaldt pensjonsfond i USA. Disse får imidlertid ikke refusjon av kildeskatt etter skatteavtale med Norge, sier Jebsen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært